Το εργοστάσιο του Ερικ Λι, που κατασκευάζει γυάλινα αμπαζούρ για εταιρείες όπως η Ηome Depot δουλεύει πυρετωδώς, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στον διπλασιασμό των πωλήσεων σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα.
Οπως και πολλοί άλλοι Κινέζοι βιομήχανοι, όμως, ο Λι δεν πρόκειται να επενδύσει στην επάκταση του εργοστάσίου του, κάτι που μπορεί να μειώσει το ρυθμό ανάπτυξης της καλπάζουσας κινεζικής οικονομίας φέτος.
Οι αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών σημαίνουν πως τα κέρδη θα είναι μειωμένα, σύμφωνα με τον Λι της Huizhou Baizhan Glass Co Ltd, της νότιας περιοχής της Γκουανγκντόνγκ, η οποία έχει ετήσια έσοδα $30 εκατ. Με την μετά-πανδημίας ανάκαμψη να είναι ακόμη άνιση σε πολλές περιοχές του κόσμου, «το μέλλον είναι αβέβαιο, οπότε δε θα επεκτείνουμε τις εργοστασιακές μας δυνατότητες», ανέφερε ο Λι.
Ο συνδυασμός των αυξημένων τιμών πρώτων υλών, της αβεβαιότητας των εξαγωγών και της μειωμένης εγχώριας καταναλωτικής ανάκαμψης, σημαίνει πως η επένδυση στην βιομηχανική παραγωγή μεταξύ του Ιανουαρίου και του Απριλίου ήταν χαμηλότερη κατά 0,4% σε σχέση με τα παρόμοια επίπεδα του 2019.
Λόγω του τεράστιου βιομηχανικού τομέα της Κίνας, αυτό αποτελεί απειλή για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας η οποία υπολογίζεται μέχρι τώρα στο 8,5% για το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Mείωση των κερδών
Η μειωμένη επένδυση μπορεί να έχει μεγάλη επίπτωση στο ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με τον αναλυτή της Citigroup China, Λι-Γκανγκ Λιου. Μπορεί να μειωθούν οι εισαγωγές αγαθών και εξοπλισμού από τις ανεπτυγμένες οικονομίες όπως η Ιαπωνία και η Γερμανία που μπορεί να «επηρεάσουν αρνητικά την ανάκαμψη», υπογράμμισε.
Η AnHui HERO Electronic Sci & Tec Co Ltd είναι μία από τις επιχειρήσεις που νιώθουν στο πετσί τους αυτή την πίεση. Με έδρα την ανατολική επαρχία Ανχούι, η βιομηχανία παράγει πυκνωτές για την κατασκευή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, με τις πωλήσεις να επικεντρώνονται κυρίως στην εγχώρια αγορά. Ο ιδρυτής Τζινγκ Γιουάν αναφέρει πως οι παραγγελίες έχουν αυξηθεί 30% φέτος, αλλά τα έσοδα είναι κατά 50% μειωμένα λόγω των αυξημένων τιμών των πρώτων υλών. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως η έλλειψη των αγαθών αυτών πρέπει να βοηθηθεί από την κυβέρνηση.
Η απουσία πρώτων υλών σημαίνει και προβλήματα στα παραγωγικά επίπεδα πολλών βιομηχανιών. Η Modern Casting Ltd η οποία κατασκευάζει προϊόντα σιδήρου και ατσαλιού στη Γκουανγκντόνγκ ανέφερε στους πελάτες της πως δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη ζήτηση.
Αναπτυξιακή μετάβαση
Εκτός του αυξημένου κόστους παραγωγής, οι κινεζικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν και ένα δύσκολο δρόμο όσον αφορά την εγχώρια κατανάλωση η οποία πρέπει να οδηγήσει την μετά-πανδημική ανάπτυξη.
Οι εξαγωγές, οι οποίες στήριξαν την κινεζική οικονομία το 2020, μπορεί να αρχίσουν να επιβραδύνονται λόγω των εμβολιασμών. Οι καταναλωτές των ανεπτυγμένων αγορών μπορεί να αρχίσουν να ξοδεύουν περισσότερα στις υπηρεσίες παρά στα αγαθά αυτά καθεαυτά. Την ίδια στιγμή, η εγχώρια κατανάλωση δεν έχει ανακάμψει στην Κίνα. Το επενδυτικό συναίσθημα στις μικρομεσαίες κινεζικές επιχειρήσεις βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του 2018-2019 όταν υπήρχαν βάσιμες ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, σύμφωνα με έρευνα 500 κινεζικών επιχειρήσεων της Standard Chartered Plc.
Αν και αρκετοί εξαγωγικοί τομείς έχουν ωθηθεί στα όριά τους, υπάρχει μεγάλο αχρησιμοποιήτο ενδιαφέρον όσον αφορά την εγχώρια καταναλωτική αγορά. Η ανάπτυξη των πωλήσεων λιανικής βρέθηκε σε διετές επίπεδο της τάξης του 4,3% τον Απρίλιο, μειωμένο σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε στο 77,6% το πρώτο τρίμηνο από το 78,4% το προηγούμενο, με την αυτοκινητοβιομηχανία να έχει πληγεί περισσότερο λόγω των μειωμένων πωλήσεων την προηγούμενη τριετία.
Ακόμη και για τη βιομηχανία των ηλεκτρικών οχημάτων η οποία επιδεικνύει ανάπτυξη, οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν παράγει το μάξιμουμ των οχημάτων και θα επικεντρωθούν σε μερική αύξηση αναλόγως με τη ζήτηση.
Μικτή πολιτική
Τα προβλήματα στις μεταφορές έχουν επίσης αποτελέσει και εμπόδιο στις εξαγωγικές βιομηχανίες της Κίνας. Ο Γκόρντον Γκάο, ο οποίος εξάγει κηπευτικά προϊόντα από την Κίνα, ανέφερε πως έπρεπε να ακυρώσει το 80% των παραγγελιών του φέτος λόγω των καθυστερήσεων στα λιμάνια.
Το Πεκίνο έχει προσπαθήσει να βελτιώσει την κατάσταση για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις επιβάλλοντας πλαφόν στις τιμές των commodities και αυξάνοντας την ευκολία λήψης δανείων.
Παρόλα αυτά, οι ρυθμιστές συνεχίζουν να μετριάζουν τα χρηματοοικονομικά κίνητρα τα οποία έθεσαν σε ισχύ για την ενδυνάμωση της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η κυβέρνηση έθεσε έναν γενικό στόχο «ανάπτυξης άνω του 6%», ενώ τη κεντρική κυβέρνηση ανέφερε τον προηγούμενο μήνα πως θα επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν τις τιμές των ακινήτων και την αύξηση του χρέους.
Διαβάστε ακόμη:
Το παρασκήνιο του mega deal ρεκόρ των 2 δισ. για την Chipita και η επόμενη μέρα
Bernard Arnault: Ο «λύκος με το κασμιρένιο παλτό» έγινε o πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο