Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κατέληξε σε μια προκαταρκτική συμφωνία με τη γειτονική Ελλάδα για να τερματίσει μια δεκαετή διαμάχη για το όνομά της, απελευθερώνοντας την πορεία της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ την Τρίτη. Το νέο όνομα για το πρώην γιουγκοσλαβικό κράτος θα είναι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσαν σε ξεχωριστά διαγγέλματα στην Αθήνα και τα Σκόπια, τις πρωτεύουσές τους. Και οι δύο πρέπει να βρουν υποστήριξη στα κοινοβούλιά τους για να υποστηρίξουν τη συμφωνία.
Η συμφωνία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη Βαλκανική χώρα με 2 εκατομμύρια ανθρώπους να ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης τόσο για το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο (Ευρωπαίκή Ένωση) όσο και για τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Αφού η Αθήνα εμπόδιζε (την ένταξη) του γειτονικού της κράτους για χρόνια, η αντίστροφη μέτρηση άρχισε όταν η κυβέρνηση του Zaev ανέλαβε την εξουσία πριν από ένα χρόνο κι εξέφρασε την πρόθεση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την μεσολάβηση του ΟΗΕ για το όνομα που η Ελλάδα θεωρεί εδαφική διεκδίκηση στη βόρεια επαρχία της Μακεδονίας.
“Έχουμε μια ιστορική απόφαση”, ανέφερε ο Ζάεφ σε μια ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση. “Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 Ιουνίου θα αποφασίσει να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι στη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στις 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, η πΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για ένταξη.
Ο Τσίπρας δήλωσε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει και τις δύο επιθυμίες του Ζάεφ, εν αναμονή της επιτυχημένης αναθεώρησης του συντάγματος του βόρειου γείτονα.
“Αυτό επιτυγχάνει σαφή διάκριση μεταξύ της ελληνικής Μακεδονίας και των βόρειων γειτόνων μας”, δήλωσε ο Τσίπρας σε διάγγελμα που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
Ωστόσο, οι ηγέτες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ανησυχητικές μάχες στην έγκριση της συμφωνίας. Στην Ελλάδα, οι συνομιλίες έχουν προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ του εμπλεκόμενου Τσίπρα και του κυβερνητικού του ετααίρου, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του οποίου ο αρχηγός και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος επανέλαβε την Τρίτη ότι το κόμμα του δεν θα υποστηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Από την άλλη, το κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε επίσης να υποστηρίξει τη συμφωνία που έγινε μέχρι στιγμής γνωστή για το όνομα, εξέλιξη η οποία θα αναγκάσει τον Τσίπρα να επιδιώξει την υποστήριξη άλλων κομμάτων στο κοινοβούλιο.