search icon

Bloomberg

Έλενα Χέλμερσον: «Σοκ και δέος» για τη CEO της H&M έπειτα από μόλις 14 μήνες στο τιμόνι της εταιρείας

Δεν είναι μόνο τα συνεχή lockdown σε ολόκληρο τον πλανήτη που έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο του 80% και πλέον του συνόλου των καταστημάτων της H&M. Η γνωστή αλυσίδα αντιμετωπίζει τώρα σοβαρά προβλήματα στην Κίνα

Μόνο 14 μήνες στη νέα της θέση, η διευθύνουσα σύμβουλος της Hennes & Mauritz, Έλενα Χέλμερσον και έχει περάσει «δια πυρός και σιδήρου».

Με «το καλημέρα» η πρώτη γυναίκα που διατελεί χρέη CΕΟ στη γνωστή εταιρεία fast-fashion κλήθηκε να  αντιμετωπίσει πολλές δύσκολες προκλήσεις – ίσως και περισσότερες από ό,τι θα αντιμετώπιζαν άλλοι διευθύνοντες σύμβουλοι σε ολόκληρη την καριέρα τους.

Μέσα, στις πρώτες έξι εβδομάδες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της, είδε τις μετοχές της εταιρείας να πέφτουν κατά 50%. Μέχρι σήμερα, ο μεγαλύτερός της αντίπαλος εξακολουθεί να είναι ο κορωνοϊός, με τα περισσότερα φυσικά καταστήματα του γνωστού retailer να παραμένουν κλειστά για πολλούς μήνες σε όλες τις χώρες που διαθέτει παρουσία.

Τα συνεχή lockdown σε ολόκληρο τον πλανήτη, οδήγησαν στο κλείσιμο 80% και πλέον του συνόλου των καταστημάτων της H&M, με την Χέλμερσον, όμως, στο τιμόνι, η σουηδική εταιρεία βρήκε τον τρόπο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Το απόθεμά της ανήλθε σε 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι διπλάσιο από το επίπεδο του ανταγωνιστή της και ιδιοκτήτη της Zara Inditex SA.

Σήμερα, όμως, η Χέλμερσον καλείται να αντιμετωπίσει μια ακόμη δύσκολη πρόκληση, την οργή της κινεζικής κυβέρνησης εναντίον της H&M. Υπενθυμίζεται πως στο στόχαστρο των κινεζικών αρχών έχουν βρεθεί γνωστές αλυσίδες ειδών ένδυσης ανάμεσά τους και η H&M.

Σε μποϊκοτάζ των προϊόντων τους προχωρά το Πεκίνο ως απάντηση στις κατηγορίες που δέχεται για εκμετάλλευση εργαζομένων και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αφορμή στάθηκε παλαιότερη ανάρτηση – απροσδιόριστης όμως χρονολογίας – της Σουηδικής εταιρείας που ήρθε στο φως λίγες μέρες νωρίτερα. Στην ανάρτηση, αποτυπώνονται οι έντονες ανησυχίες της H&M για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκμετάλλευση των εργαζομένων από την πλευρά της Κίνας στην περιοχή Σινγιάνγκ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κίνα αντιπροσώπευε το 6% των συνολικών εσόδων της εταιρείας κατά το προηγούμενο τρίμηνο, καθιστώντας την την τρίτη μεγαλύτερη αγορά μετά τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. «Αδιαμφισβήτητα, ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά» παραδέχτηκε η νέα Ceo της εταιρείας σε συνέντευξη της. Μέσα σε αυτόν τον ένα χρόνο όμως, έμαθε πολλά για κυρίως «πώς να προσαρμόζεται σε έναν απρόβλεπτο κόσμο».

Διαβάστε ακόμα

To ρίσκο του κράτους, των τραπεζών και των ιδιωτών με τα 57 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Γεωργιάδης: «Ναι» στις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο για ψώνια σε εμπορικά – Κοντά το άνοιγμα της εστίασης (vid)

Exit mobile version