search icon

Bloomberg

EKT: Τα επιτόκια διχάζουν τη Φρανκφούρτη – Ποιοι «ποντάρουν» σε μειώσεις και ποιοι δεν… βιάζονται

Καταλύτης για τις αποφάσεις τα στοιχεία για τους μισθούς στην Ευρωζώνη τα οποία όμως δεν θα είναι διαθέσιμα πριν από το τέλος Απριλίου - Νεές δηλώσεις από Καζιμίρ και Ντε Γκίντος

Μπορεί η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι υπήρξε συναίνεση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και ότι «είναι πρόωρο να συζητήσουμε μειώσεις επιτοκίων», ωστόσο το ζήτημα της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής και ειδικότερα ο χρόνος έναρξής της φαίνεται να διχάζει τους αξιωματούχους της Φρανκφούρτης.

Οι πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις Ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών αναδεικνύουν τα δύο στρατόπεδα που αρχίζουν να δημιουργούνται στην καρδιά της ΕΕ, όπως επισημαίνει το Bloomberg. Οι μεν φαίνεται να συντάσσονται με τις εκτιμήσεις αγορών και επενδυτών που προεξοφλούν μειώσεις στα επιτόκια από την άνοιξη, ενώ στο άλλο στρατόπεδο βρίσκονται όλοι όσοι δεν… βιάζονται και τόσο.

Κόντρα στις πιο επιφυλακτικές και συχνά διπλωματικές δηλώσεις των συναδέλφων του, ο μετριοπαθής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό έριξε το γάντι στους συναδέλφους του στο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυξάνοντας την προοπτική χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής σε οποιαδήποτε από τις επόμενες συνεδριάσεις τους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή (28/1) στην εφημερίδα La Tribune Dimanche, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι θα υπάρξουν μειώσεις των επιτοκίων φέτος. «Όσον αφορά την ακριβή ημερομηνία, δεν αποκλείεται καμία και όλα θα είναι ανοιχτά στις επόμενες συνεδριάσεις μας», είπε.

Πρόκειται για μία δήλωση-πρόκληση για τους σκληροπυρηνκούς ομολόγους του, όπως ο Ολλανδός Κλάας Κνοτ, οι οποίοι επιμένουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να δει μια στροφή στους μισθούς προτού αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού, σχόλια που δείχνουν τον Ιούνιο ως την πρώτη ευκαιρία για οποιαδήποτε κίνηση.

Ο Κνοτ – ο οποίος επανέλαβε τη σημασία αυτών των αριθμών σε τηλεοπτική συνέντευξη την Κυριακή – δεν είναι ο μόνος που απαιτεί σαφήνεια σχετικά με τις αυξήσεις των μισθών. Άλλοι, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, ο Μάντις Μίλερ της Κεντρικής Τράπεζας της Εσθονίας και ο Μπόστιαν Βάσλε της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβενίας, έχουν τονίσει τη σημασία τους.

Ο Λέιν νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι «το πληρέστερο σύνολο δεδομένων είναι τα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών της Eurostat» και ότι αυτά δεν θα είναι διαθέσιμα πριν από τα τέλη Απριλίου – φτάνοντας πολύ αργά για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ κοντά στις αρχές του ίδιου μήνα. Παρόλα αυτά, προσδιόρισε αυτά τα σχόλια λέγοντας ότι υπάρχουν «άλλα δεδομένα που θα εξετάζουμε κάθε εβδομάδα».

Στο στρατόπεδο της… υπομονής ανήκουν επίσης ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν – ο οποίος ως γνήσιο… γεράκι έφτασε στο σημείο να πει ότι μπορεί να μην υπάρξουν και καθόλου μειώσεις επιτοκίων φέτος – και οι Μάρτιν Καζακς από τη Λετονία και Μπόρις Βούτσιτς, οι οποίοι προειδοποίησαν και οι δύο για πολύ πρώιμες κινήσεις όταν μίλησαν στην τηλεόραση του Bloomberg την Παρσκευή.

Με τις αγορές

Αντίθετα, ο Βιλερουά δήλωσε ότι η μεγάλη αναμονή μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα.

«Θα πρέπει να αποφύγουμε δύο κινδύνους που έχουν εξισορροπηθεί: να κόψουμε πολύ σύντομα και να χάσουμε τον στόχο, αλλά και να δράσουμε πολύ αργά και να επιβραδύνουμε υπερβολικά τη δραστηριότητα», είπε.

Ο Γάλλος δεν είναι όμως ο μόνος. Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι μια κίνηση θα μπορούσε να έρθει πριν από τον Μάιο, ενώ ο Γκεντιμίνας Σίμκους δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι ανοιχτόμυαλος σε ένα βήμα τον Απρίλιο και θα εξετάσει τα στοιχεία που θα φτάσουν στο μεταξύ.

Ο Βιλερουά έχει επίσης τους επενδυτές με το μέρος του. Οι αγορές χρήματος δείχνουν τώρα σχεδόν 90% πιθανότητα μείωσης του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας έως τον Απρίλιο, ενώ αναμένεται χαλάρωση 146 μονάδων βάσης για ολόκληρο το έτος.

Τη σκυτάλη πήρε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος ο οποίος δήλωσε στο ισπανικό ραδιόφωνο RNE ότι «υπήρξαν καλά νέα όσον αφορά την εξέλιξη του πληθωρισμού και αυτό – αργά ή γρήγορα – θα καταλήξει να αντανακλάται στη νομισματική πολιτική». «Η απόφαση θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα, δεν έχουμε κάποιο χρονοδιάγραμμα, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του πληθωρισμού και είμαι αισιόδοξος όσον αφορά την εξέλιξη του πληθωρισμού».

Πιο ξεκάθαρος ήταν ο Πέτερ Καζιμίρ ο οποίος σημείωσε οτι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα βιαστεί να προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων για να μην ακυρώσει την πρόοδο του πληθωρισμού, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου  ο οποίος δήλωσε ότι ο Ιούνιος είναι πιο πιθανός από τον Απρίλιο για μια πρώτη κίνηση.

Στον αντίποδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα, με μικρά βήματα και όχι απότομα, επανέλαβε μιλώντας στο Reuters το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάριο Σεντένο.

«Μπορούμε να αντιδράσουμε αργότερα και πιο έντονα ή νωρίτερα και πιο σταδιακά. Είμαι απόλυτα υπέρ των σταδιακών σεναρίων, γιατί πρέπει να δώσουμε στους οικονομικούς παράγοντες χρόνο να προσαρμοστούν στις αποφάσεις μας», είπε, ελπίζοντας σε μια συνεχή, βιώσιμη περικοπή, και βλέποντας τις 25 μονάδες βάσης ως «καλή μείωση».

Έστειλε μήνυμα να μην κρατήσει η ΕΚΤ τα χαρτιά της κλειστά μέχρι την τελευταία στιγμή, κάτι που «συνηθίζεται στα παιχνίδια αλλά όχι στη νομισματική πολιτική», και προειδοποίησε επίσης ότι πιθανές αποκλίσεις κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο πληθωρισμού 2% «τιμωρούνται όσο και οι αποκλίσεις πάνω από αυτόν».

Διαβάστε ακόμη

ΣΕΒ: Οι 7+1 κρίσιμες προκλήσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Ιδιωτικό χρέος: Πόσα χρωστούν οι Έλληνες σε τράπεζες και Δημόσιο – «Σανίδα σωτηρίας» ο εξωδικαστικός

Σπάνια ρολόγια διασημοτήτων που έπιασαν τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version