search icon

Bloomberg

ΕΚΤ: Σήμα κινδύνου το sell off στα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα

Η αύξηση των αποδόσεων στην περιφέρεια της ευρωζώνης αποτελεί ιστορικά ένα προειδοποιητικό σήμα για ολόκληρη την περιοχή - Οι ελληνικοί τίτλοι οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα τους από τον περασμένο Απρίλιο

Όταν βλέπουμε sell off στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, συνήθως δεν πρόκειται για καλό σημάδι.

Οι ελληνικοί τίτλοι οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα τους από τον περασμένο Απρίλιο, ενώ το σπρεντ του ιταλικού 10ετούς έναντι του γερμανικού – βασικός δείκτης για το ρίσκο που υπάρχει στην αγορά ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου – σκαρφάλωσε πάνω από τις 100 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από τη μέρα που ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας.

Οι συνέπειες της ανόδου των αποδόσεων στα ομόλογα είναι έκδηλες στις αγορές μετοχών. Χθες το βράδυ σημειώθηκαν σημαντικές απώλειες με τον Nasdaq να χάνει 3,5% λόγω της ανόδου των αποδόσεων στο αμερικανικό 10ετές, ενώ το sell off συνεχίζεται και σήμερα σε Ασία και Ευρώπη, με απώλειες  σχεδόν 4% στον ιαπωνικό Nikkei και πάνω από 1% στις πρωινές συναλλαγές του Stoxx 600.

Τα παραπάνω αποτελούν πηγή ανησυχίας για τις δυο χώρες με το μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη, αλλά και για την ΕΚΤ, που χρησιμοποιεί τα επίπεδα των σπρεντ ως βασική μέθοδο χαλάρωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών στην περιοχή. Η αύξηση των αποδόσεων στην περιφέρεια της ευρωζώνης αποτελεί ιστορικά ένα προειδοποιητικό σήμα για ολόκληρη την περιοχή.

«Τα επίπεδα αυτά κάνουν την ΕΚΤ να αισθάνεται άβολα», αναφέρει ο Πίετ Κρίστιανσεν, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank. «Οταν το selloff στα ευρωπαϊκά ομόλογα συμβαίνει σε συνδυασμό με επέκταση των σπρεντ – και δεν συνοδεύεται από κάποια επίπτωση στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό – αυτό, κατά τη γνώμη μου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ρίσκο», αναφέρει.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί στενά τις αποδόσεις των τίτλων πιο μακροπρόθεσμης λήξης, ενώ η ευελιξία στις αγορές που πραγματοποιεί θα αποτρέψει την οικονομική σύσφιξη.

Την Πέμπτη ανέκυψαν κι άλλα σημάδια αποδυνάμωσης των ευρωπαϊκών ομολόγων, με την πώληση ενός ιταλικού 5ετούς τίτλου που έτυχε της χαμηλότερης ζήτησης από τον περασμένο Ιούνιο. Οι αποδόσεις ενισχύθηκαν, με ενδεικτικό παράδειγμα την απόδοση του γαλλικού 10ετούς διάρκειας ομολόγου που αναρριχήθηκε πάνω από το 0% για πρώτη φορά από τον Ιούνιο.

Στο μεταξύ, οι αγορές ομολόγων διεθνώς καταγράφουν selloff, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στις ΗΠΑ όπου το πακέτο στήριξης του 1,9 τρισ. δολ. του πρόεδρου Μπάιντεν να πυροδοτεί στοιχήματα υπέρ της επιτάχυνσης του πληθωρισμού. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ταχείες διαδικασίες εμβολιασμού αυξάνουν τις ελπίδες για τη λήξη των περιοριστικών μέτρων και έχουν οδηγήσει στο μεγαλύτερο selloff των κρατικών ομολόγων εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια.

Οι προσδοκίες για πληθωρισμό στην ευρωζώνη μέχρι στιγμής δεν λαμβάνουν κεντρική θέση στον προβληματισμό.

Το σπρεντ μεταξύ γερμανικού, αμερικανικού και βρετανικού 10ετούς είναι το μεγαλύτερο από τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο οι επενδυτές που επλήγησαν από την κρίση χρέους πριν από περίπου μια δεκαετία θα γνωρίζουν ότι πιο ευάλωτα σε γρήγορες μεταβολές των τιμών είναι τα περιφερειακά κράτη της Ευρώπης.

Οι αποδόσεις στο ελληνικό 10ετές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 20 μ.β. αυτή την εβδομάδα, ξεπερνώντας το 1% για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο. Της Ιταλίας αυξήθηκαν κατά 10 μ.β. κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων συνεδριάσεων στο 0,73%, με το σπρεντ να ξεπερνά τις 100 μονάδες βάσης.

Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα πάνω από 17 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης από τις συνέπειες της πανδημίας τις δύο εβδομάδες μέχρι και τις 19 Φεβρουαρίου. Αυτό συνιστά μια αύξηση κατά σχεδόν 1/3 έναντι των αγορών από τα μέσα Ιανουαρίου. Και πάλι, όμως, οι κάτοχοι ελληνικών τίτλων έχασαν 2% μόνο αυτόν τον μήνα, έναντι κερδών 4% πέρυσι.

«Αν και η ΕΚΤ έχει αυξήσει τον ρυθμό των αγορών της, οι αποδόσεις συνεχίζουν να ανεβαίνουν», αναφέρει ο Ποόντζα Κούμρα της Toronto-Dominion Bank. «Οι αγορές έχουν απορρίψει κάθε συζήτηση για χαλάρωση από τις κεντρικές τράπεζες».

Διαβάστε ακόμη:

Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ και φόρους 3,5 δισ. ευρώ

Το… ξημέρωμα του αρχηγού των Καραμανλικών, η επιστροφή του Θωμά και οι περιπέτειες του Μπουτάρη

ΕΤΕ: Ομόφωνα υπέρ της πώλησης του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC

Exit mobile version