Ξεκινά σήμερα η δίκη του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πέτερ Καζιμίρ στη Σλοβακία, με τη βαριά σκιά της διαφθοράς να απλώνεται απειλητικά στο θεσμικό όργανο της Φρανκφούρτης.
Ο Καζ1μίρ, ο οποίος αρνείται την κατηγορία, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών εάν κριθεί ένοχος για την προσφορά δωροδοκίας ύψους 48.000 ευρώ (52.000 δολάρια) προκειμένου να επιταχυνθούν οι φορολογικές διαδικασίες κατά διαφόρων εταιρειών κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Οικονομικών.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας αντιστάθηκε στις πιέσεις να παραιτηθεί από τον ρόλο του, ο οποίος συνεπάγεται την ιδιότητα του μέλους του 26μελούς οργάνου της ΕΚΤ για τον καθορισμό των επιτοκίων.
«Θα συνεχίσω να ασκώ το αξίωμα του διοικητή με σωστό και υπεύθυνο τρόπο», ανέφερε σε ανακοίνωση που διανεμήθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Σλοβακίας.
Αυτό δημιουργεί την εικόνα ενός αξιωματούχου της ΕΚΤ που υπερασπίζεται τον εαυτό του έναντι μιας ποινικής κατηγορίας, ενώ παράλληλα συζητά τη νομισματική πολιτική για ευρωζώνη, σε μια περίοδο έντονου δημόσιου ελέγχου σχετικά με τις αποφάσεις για την αύξηση του κόστους δανεισμού και τον έλεγχο του πληθωρισμού. Αυτό έρχεται σε αντίθεση ιδιαίτερα για τη Σλοβακία, η οποία έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος με 11,9%.
Βάζει τον 55χρονο Καζιμίρ σε έναν ολοένα και αυξανόμενο κατάλογο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ από την ίδρυσή του το 1999 που αντιμετώπισαν ποινικές διώξεις κατά τη διάρκεια των ετών.
Πιο πρόσφατα, ο πρώην κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας, Ίλμαρς Ριμσέβιτς, συνελήφθη το 2018 με την κατηγορία ότι ζητούσε δωροδοκίες από μια τράπεζα που έχει πλέον καταργηθεί και αργότερα για αλλοίωση μαρτύρων σε δύο διαφορετικές υποθέσεις στη χώρα της Βαλτικής. Οι εν λόγω διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το επεισόδιο Ρίμσεβιτς οδήγησε σε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2021, η οποία ορίζει ότι η ποινική ασυλία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου δεν εκτείνεται σε φερόμενες εγκληματικές πράξεις εκτός του επίσημου ρόλου τους. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η πρόεδρος Ζουζάνα Καπούτοβα ήταν μεταξύ των αξιωματούχων της χώρας των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων της ανατολικής ευρωζώνης που κάλεσε τον Καζιμίρ να παραιτηθεί, επικαλούμενη τις μαρτυρίες εναντίον του.
«Μπορεί να επηρεάσει την αξιοπιστία του θεσμού στο εσωτερικό και διεθνώς», δήλωσε η Καπούτοβα τον Απρίλιο.
Ο Καζμίρ είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που έχει εμπλακεί σε υπόθεση δωροδοκίας εναντίον προσώπων που συνδέονται με το κόμμα του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος παραιτήθηκε το 2018. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων ενόψει πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο, αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εξουσία υπό το κύμα της δημόσιας οργής μετά τη δολοφονία ενός ερευνητή δημοσιογράφου που διερευνούσε τη διαφθορά.
Στη συνέχεια, ένα δίχτυ παγίδευσε περισσότερες από δύο δεκάδες δικαστές, εισαγγελείς, αστυνομικούς, δικηγόρους, αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που καταδικάστηκαν ή δήλωσαν ένοχοι για διαφθορά.
Αρκετοί συνεργάστηκαν με τους ερευνητές, προσφέροντας μαρτυρίες για πρακτικές που έμοιαζαν με της μαφίας. Ο Fico δήλωσε ότι οι έρευνες εναντίον μελών του κόμματός του Smer και όσων συνδέονται με την προηγούμενη κυβέρνησή του έχουν πολιτικά κίνητρα.
Ο 55χρονος Καζιμίρ, η θητεία του οποίου διαρκεί έως την 1η Ιουνίου 2025, είναι καλά προστατευμένος στο γραφείο του. Δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος να τον απολύσει μέχρι την τελική ετυμηγορία του δικαστηρίου – μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια στη Σλοβακία.
Διαβάστε ακόμη
Οικ. Ηλιόπουλου: Αύξηση της προσφοράς για την αγορά της ΑΝΕΚ στα 83 εκατ. ευρώ
Έτσι θα είναι το συγκρότημα «Kyma Residences» από την Orilina Properties στο Ελληνικό (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ