Η ΕΚΤ αναμένεται να λάβει ακόμα πιο ριζικές αποφάσεις όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, παρά την αυξημένη πιθανότητα δημιουργίας ύφεσης στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg.
Οι αναλυτές όχι μόνο προεξοφλούν την περαιτέρω αυστηριοποίηση της νομισματικής πολιτικής αλλά πλέον στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο.
Τα επιτόκια αυτά αναμένεται να αγγίξουν το 2,5% μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο με πρώτα βήματα την αύξηση 75 μονάδων βάσης στις 27 Οκτωβρίου και 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία αύξηση αυτής της τάξης ήταν αδιανόητη πριν από λίγους μήνες για τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι αναλυτές μάλιστα κάνουν λόγο για «τελειωμένη υπόθεση» με τη συνεδρίαση της Πέμπτης να οδηγεί το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,5 %.
Επενδυτές και οικονομολόγοι ανησυχούν για το πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια, καθώς η ύφεση που απειλεί την Ευρωζώνη λόγω και της ενεργειακής κρίσης θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους Ευρωπαίους που ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας και τις «φουσκωμένες» δόσεις των στεγαστικών τους δανείων.
Το ζοφερό σκηνικό που διαμορφώνεται για την ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να ενισχύσει τα επιχειρήματα των λεγόμενων «περιστεριών» των οποίων τις προειδοποιήσεις έχει «πνίξει» το κύμα του πληθωρισμού που βρίσκεται πλέον πέντε φορές πάνω από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ.
Τι δείχνει η έρευνα του Bloomberg
Πάνω από τα 2/3 των ερωτηθέντων υποστηρίζουν πως η ΕΚΤ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, δεδομένης της καθυστερημένης αντίδρασής της όσον αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο οποίος είναι πια πέντε φορές υψηλότερος του στόχου του 2%.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ύφεση στην Ευρωζώνη δε θα οδηγήσει σε αλλαγή της επιθετικής στρατηγικής αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ η οποία ακολουθεί, αν και καθυστερημένα, το παράδειγμα της Fed.
Παρ’ όλα αυτά, οι ερωτηθέντες τονίζουν πως η ΕΚΤ ενδέχεται να αντιδράσει υπερβολικά και να χρειαστεί να υποχωρήσει. Ένας εκ των αναλυτών υποστήριξε πως τα επιτόκια ενδέχεται να μειωθούν τον ερχόμενο Ιούλιο, αν και οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως η μείωση αυτή θα ξεκινήσει το 2024.
«Δεδομένης της πιθανής δημιουργίας ύφεσης, της μεταβλητότητας των βρετανικών αγορών και των αυξημένων χρηματοοικονομικών κινδύνων, η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει με πολύ προσεκτικά βήματα», τόνισε ο αναλυτής της ING, Κάρστεν Μπρζέσκι. «Θα πρέπει να ανακαλύψει τη χρυσή τομή μεταξύ της επιθετικής αντιμετώπισης του πληθωρισμού και της πρόωρης αλλαγής της στρατηγικής της».
Σε τεντωμένο σχοινί
Η στοχευμένη αύξηση των επιτοκίων για τη λύση του πληθωριστικού προβλήματος είναι και το κύριο ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν τα στελέχη της ΕΚΤ. Αν και ο πληθωρισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, τα αυξημένα επιτόκια έχουν ήδη προκαλέσει προβλήματα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα ενόψει του επερχόμενου χειμώνα και της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα, το αβέβαιο αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία αποτελεί ακόμα τον «άγνωστο παράγοντα» ο οποίος θα κρίνει τα πάντα.
Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θέλουν να αυξήσουν τα επιτόκια στο λεγόμενο και ως ουδέτερο επίπεδο επιτοκίων (neutral rate) το οποίο δε συρρικνώνει ούτε τονώνει την οικονομία. Σημειωτέον πως τo neutral rate υπολογίζεται γύρω στο 2%.
Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ένα «τοξικό μείγμα» ραγδαίας ανόδου του πληθωρισμού και σημαντικής οικονομικής επιβράδυνσης , προβλέποντας ύφεση σε πάνω από τα μισά από τα 19 κράτρη-μέλη της ευρωζώνης φέτος τον χειμώνα. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική θα πρέπει πιθανώς να συνεχιστεί το επόμενο έτος.
Ποσοτική σύσφιξη
Πέραν των επιτοκίων, οι ρυθμιστές καλούνται να λάβουν αποφάσεις όσον αφορά τη συρρίκνωση του ισολογισμού των 5 τρισ. ευρώ σε ομόλογα που αγόρασε η ΕΚΤ την τελευταία δεκαετία, διαδικασία γνωστή και ως ποσοτική σύσφιξη (Quantitative Tightening/QT).
Aν και οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν πως το πρόγραμμα QT θα ξεκινήσει το γ’ τρίμηνο του 2023, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε θα καταφέρει να πουλήσει πάνω από το 30% των assets αυτών, προμηνύοντας πιθανή δημιουργία προβλημάτων στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε ευρωβουλευτές τον περασμένο μήνα είπε ότι το QT θα ξεκινήσει «εν ευθέτω χρόνω».
Επιπλέον, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να ανακοινώσουν σκληρότερους όρους για τα μακροπρόθεσμα δάνεια TLTRO προς τις τράπεζες. Μέσω των ΣΠΠΜΑ (Στοχευμένες Πράξεις Πιο Μακροπρόθεσμης Αναχρηματοδότησης) οι τράπεζες λαμβάνουν φθηνές πιστώσεις από την ΕΚΤ μόνο εάν διοχετεύουν με τη σειρά τους το χρήμα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις με τη μορφή δανείων. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι οι όροι τους έχουν γίνει πολύ ευνοϊκοί, ενώ η ΕΚΤ πιστεύει ότι μια αλλαγή είναι νομικά εφικτή.
Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων τόνισαν πως η ΕΚΤ αναμένεται να χρησιμοποιήσει το νέο εργαλείο της με ονομασία Transmission Protection Instrument το οποίο έχει ως απώτερο στόχο τον περιορισμό της μεταβλητότητας των αγορών. Σύμφωνα με τον Λούκα Μετζόμο, αναλυτή της Intesa Sanpaolo, αναμένονται περισσότερα στοιχεία όσον αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιξης τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
O διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας Γκάμπριελ Μακλούφ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τις δευτερεύουσες επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στους μισθούς των εργαζομένων, ενώ ο Γερμανός ομόλογός του Γιoακίμ Νάγκελ τόνισε πως ο πληθωρισμός θα καταγράψει πτώση το 2023.
Τέλος, σύμφωνα με τον αναλυτή της LBBW, Έλμαρ Βόλκερ «η ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει με τον περιορισμό της νομισματικής της πολιτικής, ο οποίος θα συνεχιστεί στις επόμενες συνεδριάσεις της».
Διαβάστε ακόμα
Βρετανία: Nέος πρωθυπουργός ο Ρίσι Σούνακ
Χάρης Βαφειάς: Αυξήθηκαν κατά 15.400% (!) τα καθαρά κέρδη της Ιmperial Petroleum
Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις και πότε – Οδηγός του υπουργείου