search icon

Bloomberg

ΕΚΤ: Παραμένει «γεράκι» ο Χόλτσμαν – Δεν «βλέπει» λόγο για να μην αυξηθούν τα επιτόκια (γράφημα)

«Η οικονομία δεν πάει τόσο καλά όσο ελπίζαμε, αλλά η επιβράδυνση δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να μιλάμε για ύφεση», δήλωσε ο Αυστριακός Κεντρικός Τραπεζίτης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει νικήσει τον πληθωρισμό και πιθανότατα θα πρέπει να αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, δήλωσε σήμερα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

Συντονισμένος με τα άλλα «γεράκια» της ΕΚΤ, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης πιέζει με τη σειρά του για νέα αύξηση του κόστους δανεισμού.  Σε συνέντευξή του δήλωσε ότι η οικονομία δεν κινδυνεύει με ύφεση και ότι οι ανελαστικές αγορές εργασίας σημαίνουν ότι τα εργατικά συνδικάτα μπορεί να κλιμακώσουν τις διεκδικήσεις τους για μεγάλες αυξήσεις μισθών.

«Δεν έχουμε ”καθαρίσει” ακόμη με τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Χολτσμαν, προσθέτοντας ότι θα παρακολουθεί όλες τις νέες πληροφορίες για να αξιολογήσει τους κινδύνους για τις τιμές. «Αν δεν υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις, δεν βλέπω τον λόγο να μην συνεχίσουμε τις αυξήσεις των επιτοκίων χωρίς παύση».

Οι παρατηρήσεις του κεντρικού τραπεζίτη τροφοδοτούν μια εντεινόμενη συζήτηση σχετικά με μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις από τότε που η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούλιο του του 2022, καθώς οι αξιωματούχοι κρίνουν καλούνται να αποφασίσουν εάν πρέπει να πραγματοποιήσουν ακόμη μία αύξηση ή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομία της Ευρωζώνης συνηγορούν για το αντίθετο.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, o Χόλτσμαν είναι εδώ και καιρό ένα από τα μεγαλύτερα «γεράκια» της Φρανκφούρτης. Οι συνάδελφοί του από τη Γερμανία και τη Λετονία με παρόμοιες πεποιθήσεις – ο Γιόαχιμ Νάγκελ και ο Μάρτινς Καζάκς – έδωσαν σήμα σε συνεντεύξεις στην τηλεόραση του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα στο Τζάκσον Χόλ, στο Γουαϊόμινγκ, ότι κλίνουν επίσης προς μία ακόμη αύξηση.

Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, ένας τα «περιστέρια» της ΕΚΤ, αντέτεινε ότι οι αναδυόμενοι καθοδικοί κίνδυνοι δικαιολογούν πιο προσεχτικά βήματα. Αλλά ο Χόλτσμαν εκτιμά ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για δισταγμό.

«Είναι καλύτερα να επιτύχουμε ταχύτερα ένα μέγιστο ποσοστό, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούμε να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια νωρίτερα», δήλωσε. «Είναι πιο δύσκολο για τις αγορές να ”χωνέψουν” μια πορεία αύξησης επιτοκίων που θα σταματήσει και στη συνέρχεια θα ξαναξεκινήσει».

Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι «κάπως πίσω από την καμπύλη» στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να συνεχιστούν και μετά τον Σεπτέμβριο, είπε ότι «μόλις φτάσουμε στο 4%, τότε θα συζητήσουμε ξανά».

Η επικεφαλής της τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σε μια σημαντική ομιλία της στο Τζάκσον Χολ την Παρασκευή, απέφυγε να στείλει σαφή μηνύματα σχετικά με την επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ – αν και αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός παραμένει αήττητος στην ευρωζώνη.

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή τον Αύγουστο θα δημοσιευθούν την Πέμπτη, ενώ η τελική αξιολόγηση των οικονομικών επιδόσεων της περιοχής κατά το δεύτερο τρίμηνο θα είναι διαθέσιμη μία εβδομάδα αργότερα.

«Η οικονομία δεν πάει τόσο καλά όσο ελπίζαμε, αλλά η επιβράδυνση δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να μιλάμε για ύφεση», δήλωσε ο Χόλτσμαν. «Βλέπουμε την οικονομία να μένει στάσιμη».

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιταχύνει τη μείωση του ισολογισμού της, πρόσθεσε. «Είμαι μεγάλος υποστηρικτής της έναρξης της συζήτησης για τον τερματισμό των επανεπενδύσεων του PEPP νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται σήμερα», δήλωσε ο Χόλτσμαν. «Εκτιμώ την ικανότητά του να αντιμετωπίζει τις εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά είναι καιρός να εντείνουμε» την ποσοτική σύσφγιξη, συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Ξηρουχάκης (ΤΧΣ): «Ισχυρό ενδιαφέρον ξένων funds για τις ελληνικές τράπεζες»

Καιρός: Εξασθενούν οι άνεμοι – Σε ποιες περιοχές θα έχει αστάθεια

ΤτΕ: Μείωση στις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών τον Ιούλιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version