Τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσαν «βουτιά» το 2021, ως αποτέλεσμα των αρνητικών επιτοκίων και των οικονομικών κινδύνων που συνδέονται με τα μέτρα διάσωσης από την πανδημία.
Τα κέρδη μειώθηκαν στα 192 εκατομμύρια ευρώ (218 εκατομμύρια δολάρια) από 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος, λόγω κυρίως της πρόβλεψης κινδύνου 610 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και των χαμηλότερων εσόδων από συναλλαγματικά διαθέσιμα και τίτλους που αγοράστηκαν στο πλαίσιο άσκησης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ το 2020 για να περιορίσει τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα αρνητικά έσοδα από τόκους σε αυτό το χαρτοφυλάκιο ανήλθαν σε 252 εκατ. ευρώ πέρυσι λόγω της πτώσης των αποδόσεων των κρατικών τίτλων.
Η ΕΚΤ προσπαθεί τώρα να αποσύρει μέρος αυτού του προγράμματος έκτακτης ανάγκης, με τις καθαρές αγορές να ολοκληρώνονται στα τέλη Μαρτίου. Ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν επίσης ζητήσει μια ταχύτερη κατάργηση των τακτικών αγορών ομολόγων, αν και οι επανεπενδύσεις θα συνεχιστούν για κάποιο χρονικό διάστημα.
Ο ισολογισμός της ΕΚΤ αυξήθηκε στα 680 δισ. ευρώ από 569 δισ. ευρώ το 2020. Ανακοίνωσε επίσης ότι το μερίδιο των πράσινων επενδύσεων στο χαρτοφυλάκιο ιδίων κεφαλαίων της συνέχισε να αυξάνεται στο 7,6% από 3,5% στο τέλος του 2020 και πρόκειται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.
Τα κέρδη της ΕΚΤ κατανέμονται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, με συρρίκνωση των εσόδων να επηρεάζει και τις ροές προς τις κυβερνήσεις.
Στις 31 Ιανουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε ενδιάμεση διανομή 150 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η ίδια τη Τράπεζα. Το υπόλοιπο θα μεταφερθεί την Παρασκευή.
Διαβάστε ακόμα:
Η πολυτέλεια επιστρέφει: Εντυπωσιακή άνοδος 32% στα έσοδα του οίκου Gucci
Τουρισμός: Ανάκαμψη με πρόβλεψη για 80% του 2019 στη ζήτηση για ταξίδια φέτος στην Ευρώπη