search icon

Bloomberg

EKT: Κρίσιμη η αυριανή μέρα για την αγορά ομολόγων

Τις τελευταίες μέρες οι υπεύθυνοι χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα ανεχθούν υψηλότερες αποδόσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλείται αύριο να αποδείξει πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει το ζήτημα της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Τις τελευταίες μέρες οι υπεύθυνοι χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα ανεχθούν υψηλότερες αποδόσεις, εάν αυτές υπονομεύουν την ευρωπαϊκή οικονομία, με την ΕΚΤ να ανακοινώνει αύριο τα στοιχεία για τις τελευταίες αγορές ομολόγων στις οποίες προχώρησε.

Μια σημαντική αύξηση των αγορών ομολόγων εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να αποδείξει ότι κάνει τα λόγια της πράξη.

Ωστόσο, αν το ποσό των αγορών δεν έχει αυξηθεί σημαντικά, οι επενδυτές μπορεί να πεισθούν να συνεχίσουν τα λεγόμενα reflation trades, δηλαδή τα στοιχήματα ότι η ΕΚΤ θα ανεχθεί υψηλότερο κόστος δανεισμού από τις κυβερνήσεις καθώς η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει.

Την περασμένη εβδομάδα, τα εν λόγω στοιχήματα «εκτόξευσαν» τις αποδόσεις σε ολόκληρη τη Ζώνη του Ευρώ. Το πιο ανησυχητικό για την επικεφαλής της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, είναι ότι διευρύνθηκε παράλληλα το επασφάλιστρο κινδύνου που ζητούν οι επενδυτές για να αγοράσουν τα πιο ριψοκίνδυνα ομόλογα, όπως τα ιταλικά και τα ελληνικά.

Η τάση αυξάνει τους φόβους ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης που τροφοδοτείται από το φθηνό χρήμα που διοχετεύει στην αγορά η ΕΚΤ, θα μπορούσε εύκολα να «ξεφύγει» δημιουργώντας κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Οι πράξεις είναι πιο δυνατές από τα λόγια», δήλωσε ο Μαρκ Ντάουντινγκ, διαχειριστής κεφαλαίων της Bluebay Asset Management και πρόσθεσε: Αν η ΕΚΤ εννοεί ότι θέλει να ανακόψει την αύξηση των αποδόσεων, η οποία μπορεί να προκαλέσει μία πρόωρη σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών, τότε πρέπει να δράσει».

Στο επίκεντρο είναι το ευέλικτο σχέδιο αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης για πανδημία (PEPP) ύψους 1,85 τρισ. Ευρώ. Το βασικό εργαλείο για την καταπολέμησης της κρίσης που διαθέτει η ΕΚΤ.

Την εβδομάδα που τελείωσε στις 19 Φεβρουαρίου, η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα κατά 17,2 δισ. ευρώ, δηλαδή στα ίδιο επίπεδο με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στις ΗΠΑ, η οικονομία ανακάμπτει γρήγορα καθώς η διαδικασία του εμβολιασμού προχωρά και η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα τεράστιο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης. Αντίθετα, η ευρωζώνη καθυστέρησε τους εμβολιασμούς και ως εκ τούτου ήταν απαραίτητη η παράταση των lockdown.

Η δημοσιονομική στήριξή είναι επίσης μικρότερη, και το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα ξεκινήσει τις χρηματοδοτήσεις πριν τα μέσα του 2021. Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί αυτό το τρίμηνο, και η ΕΚΤ αναμένει ότι η άνοδος του πληθωρισμού φέτος θα είναι μόνο προσωρινή, με τις απώλειες θέσεων εργασίας και την αβεβαιότητα να ρίχνουν τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Η Λαγκάρντ την περασμένη δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «παρακολουθούν στενά» τις ονομαστικές αποδόσεις κρατικών ομολόγων, επειδή οι τράπεζες τις χρησιμοποιούν ως σημεία αναφοράς για το κόστος των δανείων προς εταιρείες και νοικοκυριά.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει την ευελιξία του προγράμματος PEPP για να αποτρέψει τυχόν αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες που απάδουν με τον στόχο της για τον πληθωρισμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπελ Σνάμπελ, η οποία ανέφερε ότι «H EKT παρακολουθεί στενά τις χρηματαγορές λόγω της απότομης αύξησης των πραγματικών επιτοκίων, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει την οικονομική ανάκαμψη».

Διαβάστε ακόμη:

Χρίστος Δήμας: Έρχεται το «Θώραξ» για να αντιμετωπίσει «δύσκολα» γεγονότα στην Ελλάδα και στην Ανατολική Μεσόγειο

Χαρδαλιάς: Σύντομα θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτήν την περιπέτεια

Lockdown: Γιατί δεν πρέπει να χαθεί η 15η Μαρτίου – Το λιανεμπόριο στο επίκεντρο

Exit mobile version