Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλείται σήμερα να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει σε ένα άνευ προηγουμένου σοκ πληθωρισμού, το οποίο έδωσε «πάτημα» στους traders να ποντάρουν μαζικά στην αύξηση των επιτοκίων για το 2022.
Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για τον πληθωρισμό, όταν δηλαδή ξεκίνησε και η διήμερη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά 5,1% τον Ιανουάριο. Πρόκειται για ένα ποσοστό υπερδιπλάσιο του στόχου του 2% της Τράπεζας.
Αν και τα στοιχεία – έκπληξη για τον πληθωρισμό δεν αναμένεται να προκαλέσουν την ταχεία αντίδραση της ΕΚΤ, πολλοί αναρωτιούνται αν η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ θα ακολουθήσει τα βήματα του επικεφαλής της FED Ζερόμ Πάουελ και θα εγκαταλείψει το δόγμα ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει χωρίς τη λήψη δραστικών μέτρων.
Μέχρι στιγμής, η Λαγκάρντ έχει τονίσει πολλές φορές ότι μια αύξηση των επιτοκίων είναι απίθανη φέτος – παρά το γεγονός ότι τόσο η FED όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας προχωρούν στην αντίθετη κατεύθυνση.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η έγνοια των επενδυτών μονοπωλείται από το εάν η κ. Λαγκάρντ θα δείξει σημάδια επιθετικότητας αναφορικά με την πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται ότι η συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ θα πραγματοποιηθεί 45 λεπτά μετά την απόφαση της ΕΚΤ στη 1:45 μ.μ. ώρα Φρανκφούρτης.
«Η ΕΚΤ είναι μόνη της ως προ τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων, ενώ ο πληθωρισμός σπάει κάθε ρεκόρ. Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας να ακολουθούν έναν διαφορετικό δρόμο, η ανησυχία για το αν η ΕΚΤ θα μείνει ουραγός των εξελίξεων εντείνεται, περιορίζοντας τις προσδοκίες για δράση», δήλωσε σχετικά ο Τζέιμι Ρας, επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg για την Ευρώπη.
Αναλυτές της Citi εφιστούν την προσοχή ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μην έχει φθάσει ακόμη στο αποκορύφωμά του, με τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή Φεβρουαρίου και Μαρτίου να προβλέπονται πλέον πάνω από το 5,5% σε ετήσια βάση.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν άφησαν ανεπηρέαστα, όπως ήταν αναμενόμενο τα κρατικά ομόλογα, αποδόσεις των κρατικών τίτλων να εκτινάσσονται σε νέα ύψη.
Την Τετάρτη η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έφθασε έως το 0,051%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2019. Σήμερα Πέμπτη ενισχύεται κατά 15,71% στο 0,04%.
Στα ύψη οι αποδόσεις και στους ελληνικούς τίτλους. Η απόδοση στη νέα 10ετία που ενισχύθηκε χθες στο 1,91%, σήμερα σημειώνει μια αποκλιμάκωση στο 1,747% με υποχώρηση 1,69%.
Στην Ιταλία, η άνοδος συγκρατήθηκε, καθώς ακόμη παραμένει ο θετικός αντίκτυπος από την παραμονή του Μάριο Ντράγκι στην πρωθυπουργία. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διατηρήθηκε κοντά στο 1,42%, ενώ σήμερα Πέμπτη λίγο πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ ενισχύεται κατά 1,45% στο 1,438% .
Τα άλλα θέματα της ατζέντας
Επιπλέον, Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συζητήσουν τις ευρύτερες οικονομικές προοπτικές της Ένωσης. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού «φρέναραν» την ανάπτυξη της ευρωζώνης σε μόλις 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ενώ μια απότομη συρρίκνωση του ΑΕΠ έφερε τη Γερμανία στο χείλος μιας δεύτερης ύφεσης από την έναρξη της πανδημίας.
Την ίδια ώρα, μια κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την Ουκρανία, ενδεχομένως να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή και να πυροδοτήσει ανατιμήσεις εάν παρεμποδιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός.
Όπως ανακοινώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση, οι καθαρές αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ θα ολοκληρωθούν -όπως είχε προγραμματιστεί- τον Μάρτιο, ενώ οι τακτικές αγορές θα αυξηθούν για έξι μήνες προκειμένου να εξομαλυνθεί η μετάβαση. Η επίσπευση των αυξήσεων στα επιτόκια θα ανατρέψει αυτό το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές που απαιτούν την εκκαθάριση της αγοράς ομολόγων «λίγο» πριν από οποιαδήποτε αύξηση του κόστους δανεισμού.
Επί του παρόντος, αξιωματούχοι της ΕΚΤ λένε ότι αυτό πιθανότατα δεν θα χρειαστεί, υποδεικνύοντας μια μεσοπρόθεσμη προοπτική όπου ο πληθωρισμός υπολείπεται του στόχου. Αν και δεν είναι πιθανές σημαντικές αλλαγές πολιτικής πριν αναθεωρηθούν αυτές οι προβλέψεις τον Μάρτιο, η ανάγνωση αυτής της εβδομάδας θέλει τον οικονομολόγο της Commerzbank, Κριστόφ Βέιλ, να λέει ότι η Λαγκάρντ μπορεί να αποκλίνει από τη γραμμή της, ότι δηλαδή μια αύξηση είναι απίθανη το 2022.
Παρά την περιοριστική νομισματικής πολιτική που ακολουθείται σε άλλες δυτικές οικονομίες , η Λαγκάρντ λέει ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε διαφορετική θέση από τις ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός είναι ταχύτερος και η ανάκαμψη πιο προωθημένη.
Διαβάστε ακόμα:
ΕΝΦΙΑ: «Δώρο» 350 εκατ. και 10 δόσεις στη μεσαία τάξη – Ο χάρτης των αυξομειώσεων ανά περιοχή
Χάρης Καρώνης, Μάκης Αντύπας: Άνοιξαν 350 νέες θέσεις εργασίας στη Viva Wallet μετά το «χρυσό» deal
Aυτά είναι τα 10 επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση το 2022