Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως για να τονώσει την οικονομία που αντιμετωπίζει ασθενέστερη ανάπτυξη και πληθωρισμό, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.
Οι ερωτηθέντες προβλέπουν μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας την επόμενη εβδομάδα και σε κάθε συνεδρίαση πολιτικής μέχρι τον Ιούνιο – οδηγώντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%. Προηγουμένως, θεωρούσαν πως αυτό το επίπεδο θα επιτευχθεί μόνο σε ένα χρόνο από τώρα.
Με τις προβλέψεις για την οικονομική επέκταση και τις τιμές καταναλωτή να περιορίζονται, η ευρεία πλειοψηφία των αναλυτών αναμένει ότι το κόστος δανεισμού θα είναι αρκετά χαμηλό έως το τέλος του 2025 για να τονώσει την ανάπτυξη.
Η μετατόπιση αντανακλά τις αναδυόμενες ρωγμές στην οικονομία των 20 χωρών της ευρωζώνης, όπου ο τομέας των υπηρεσιών έχει ακολουθήσει τους επί μακρόν προβληματικούς κατασκευαστές σε συρρίκνωση και η αβεβαιότητα μαστίζει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές.
Oι κίνδυνοι αυξάνονται. Οι πολιτικές αναταραχές έχουν αφήσει τη Γερμανία και τη Γαλλία χωρίς σταθερές κυβερνήσεις, προκαλώντας αναστάτωση στους επενδυτές. Πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, οι πόλεμοι μαίνονται στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με εμπορικούς δασμούς.
«Η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στις 12 Δεκεμβρίου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου χαράζουν γραμμές μάχης για το τι θα ακολουθήσει το 2025. Αν και δεν περιμένουμε ότι η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ θα σχολιάσει τα βήματα του επόμενου έτους, ο γενικός τόνος της συνέντευξης Τύπου είναι πιθανό να είναι ήπιος», τόνισε ο αναλυτής του Bloomberg Economics, Ντέιβιντ Πάουελ.
Η γενική αίσθηση κατήφειας έχει τροφοδοτήσει τις εικασίες σχετικά με το αν η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιλέξει μια μείωση κατά μισή μονάδα αντί να συνεχίσει με τα βήματα των 25 μονάδων βάσης που έχει ακολουθήσει μέχρι στιγμής.
Αλλά ενώ ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό της Γαλλίας και ο Μάριο Σεντένο της Πορτογαλίας έχουν δηλώσει ανοιχτοί σε μια τέτοια κίνηση, οι περισσότεροι αξιωματούχοι υποστηρίζουν μια σταδιακή προσέγγιση.
Οι οικονομολόγοι συμφωνούν. Μόνο η ομάδα της JPMorgan προβλέπει μείωση κατά μισή μονάδα τον Δεκέμβριο. Ο Γιούσι Χιλγιάνεν της SEB είναι ο μοναδικός ερωτηθέντας που προβλέπει μια κίνηση αυτού του μεγέθους τον Μάρτιο.
«Η υπόθεση της χαλάρωσης είναι σαφής», δήλωσε ο Μπιλ Ντιβάινι της ABN Amro. «Αλλά είναι δύσκολο να δούμε μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης σε αυτό το σημείο».
Πιο πιθανή είναι μια αλλαγή στην επίσημη δήλωση πολιτικής στην οποία η ΕΚΤ δεσμεύεται σήμερα να διατηρήσει τα επιτόκια «επαρκώς περιοριστικά για όσο διάστημα χρειαστεί».
Περίπου το 53% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα προσαρμόσουν αυτή τη διατύπωση, αν και μόνο το ένα τρίτο αναμένει σαφέστερη καθοδήγηση σχετικά με το πού κατευθύνονται τα επιτόκια.
Μια τέτοια δήλωση θα χρειαζόταν ευρεία συμφωνία μεταξύ των αξιωματούχων σχετικά με το πόσο μπορούν να μειωθούν τα επιτόκια προτού η στάση πολιτικής μετατραπεί από περιοριστική σε διευκολυντική. Ενώ οι απόψεις εντός του Διοικητικού Συμβουλίου διαφέρουν, ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν τοποθετεί το επίπεδο αυτό περίπου στο 1,5% με 2,5%.
Οι ερωτηθέντες δίνουν ένα στενότερο εύρος. Εννέα στους 10 τοποθετούν το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο μεταξύ 2% και 2,5%, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα εξ αυτών προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα είναι τονωτικά μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Μόνο το 11% αναμένει ότι η πολιτική θα παραμείνει περιοριστική.
Η «ακόμη περιοριστική στάση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ έχει γίνει παράγοντας κινδύνου», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι της ING, υπογραμμίζοντας τα διαρθρωτικά ζητήματα, τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου και τις πολιτικές διαμάχες της Γαλλίας.
Η τελευταία έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων στη Νο 2 οικονομία της ευρωζώνης σε άνοδο, με τη διαφορά μεταξύ των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας και του αντίστοιχου γερμανικού χρέους να προσεγγίζει τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης το 2012.
Παρά ταύτα, μόνο το 8% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ενεργοποιήσει ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των υπερβολικών κινήσεων της αγοράς, γνωστό ως Transmission Protection Instrument, κατά τους επόμενους 12 μήνες.
Μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων της Λαγκάρντ την επόμενη εβδομάδα είναι να «καταστήσει σαφές ότι δεν αναμένονται παρεμβάσεις του TPI χωρίς να τρομάξει τις αγορές», δήλωσε ο Μάρτιν Βόλφμπουργκ της Generali.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων της έρευνας αναμένει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη το 2025 και θα μειώσει τις προοπτικές της για τον πληθωρισμό φέτος και του χρόνου.
Σχεδόν τα δύο τρίτα θεωρούν ότι η υποεκπλήρωση του στόχου για τις τιμές του 2% μεσοπρόθεσμα αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο από την υπέρβασή του.
Η πολιτική των ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές εντάσεις θεωρούνται ως οι μεγαλύτερες οικονομικές απειλές. «Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΚΤ θα είναι να αποκτήσει έλεγχο των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της οικονομικής πολιτικής του Τραμπ», δήλωσε ο Μάρκο Βάγκνερ της Commerzbank. «Τέτοιες εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν μόνο με τεράστια αβεβαιότητα, καθώς οι επικείμενες πολιτικές των ΗΠΑ δεν είναι συγκεκριμένες».
Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται να υπάρχει συναίνεση ότι οι δασμοί του Τραμπ θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη, αλλά δεν θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τον πληθωρισμό – βάζοντας την ΕΚΤ σε δύσκολη θέση.
«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι υπάρχει επαρκής νομισματική στήριξη για την οικονομία της ευρωζώνης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι ύφεσης και να εξισσοροπηθεί ο πληθωρισμός μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Ντένις Σεν της Scope Ratings. «Αλλά η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να διατηρήσει επαρκώς σφιχτή πολιτική βραχυπρόθεσμα για να αντιμετωπίσει τυχόν αναζωπύρωση του πληθωρισμού», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη
Λογαριασμοί ρεύματος: Στο 1,5 λεπτό/kWh η επιδότηση για τον Δεκέμβριο (γράφημα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα