Οι καταναλωτές στη ζώνη του ευρώ δεν βιάζονται να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους – γεγονός που ωθεί ορισμένους να αναρωτηθούν αν η οικονομική ανάκαμψη στην οποία υποτίθεται ότι θα πρωτοστατήσουν θα έρθει ποτέ.
Η ανάπτυξη στο μπλοκ των 20 χωρών, έχοντας υπεραποδώσει το πρώτο εξάμηνο του έτους, παραπαίει. Η μεταποίηση παραμένει σε ύφεση, τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν και το κλίμα παραμένει κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.
Με τον πληθωρισμό να πλησιάζει πλέον το 2%, ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βλέπουν την προβληματική οικονομία ως έναν ακόμη λόγο για να προχωρήσουν σε μειώσεις των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα. Εάν η αδυναμία συνεχιστεί μέχρι το 2025 και παρασύρει τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο, οι επενδυτές και οι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να απαιτηθεί πιο δραματική νομισματική χαλάρωση.
«Η υποτονική ανάπτυξη φαίνεται να έχει γίνει πιο ανησυχητική για την ΕΚΤ πρόσφατα», δήλωσε ο Σάιμον Γουέλς, επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της HSBC. «Έτσι, η χαμηλή κατανάλωση θα μπορούσε να γείρει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής προς μια πιο ήπια κατεύθυνση».
Στα χαρτιά, η ανάκαμψη της οικονομίας βρίσκεται σε καλό δρόμο: Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στο 2,2% από το ανώτατο επίπεδο του 10,6%, η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ, τα εισοδήματα αυξάνονται ταχύτερα από τις τιμές και η μείωση του κόστους δανεισμού καθιστά φθηνότερα τα στεγαστικά δάνεια.
«Το κυριότερο είναι ότι ο πληθωρισμός έχει πραγματικά μειωθεί σημαντικά και τα επιτόκια έχουν αρχίσει να μειώνονται», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας Μάρτινς Κάζακς. «Αυτό είναι πολύ καλό για το κοινό, διότι η αγοραστική δύναμη αρχίζει να αυξάνεται».
Παρά τους παράγοντες αυτούς, ωστόσο – καθώς και τις ενισχύσεις από τη Γερμανία που φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και τη Γαλλία τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες – οι δαπάνες είναι συγκρατημένες. Η κατανάλωση των νοικοκυριών υποχώρησε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, ανακοίνωσε η Eurostat, σύμφωνα με το Bloomberg.
Στη Γερμανία, την ατμομηχανή της ευρωζώνης, μειώθηκε ακόμη πιο έντονα την ίδια περίοδο και η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών έχει έκτοτε διολισθήσει εν μέσω απολύσεων και εταιρικών πτωχεύσεων. Η Volkswagen προκάλεσε νέο πλήγμα την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι μπορεί να κλείσει εργοστάσια στην εγχώρια αγορά της για πρώτη φορά στην 87χρονη ιστορία της.
«Περιμέναμε ότι η κατανάλωση θα συνέβαλε στην ανάπτυξη στη Γερμανία, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη», δήλωσε ο Όλαφ Ρόικ, επικεφαλής οικονομολόγος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Λιανικού Εμπορίου. «Οι ελπίδες μας τώρα βρίσκονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους».
Ο ευρωπαϊκός νότος, αν και τα πάει καλύτερα, αντιμετωπίζει επίσης δυσκολίες- ιδίως καθώς χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία μειώνουν τις δαπάνες για την ανακούφιση από το κόστος ζωής.
«Τα νοικοκυριά μπορεί να περιμένουν ότι η δημοσιονομική πολιτική θα είναι λιγότερο συμφέρουσα το επόμενο έτος, καθώς κάθε οικονομία πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να μειώσει το χρέος της», δήλωσε η οικονομολόγος της Coface Λορίν Πιβιντάλ. Με τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης να στερεύουν, υπάρχει ενδεχομένως «επίδραση στις προσδοκίες των νοικοκυριών όσον αφορά τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης».
Για την περιοχή συνολικά, η κατανάλωση φαίνεται να αποτελεί αδύναμο σημείο – αμφισβητώντας την πρόβλεψη της ΕΚΤ για αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,9% φέτος. Πράγματι, οι λιανικές πωλήσεις έμειναν πίσω από τις εκτιμήσεις το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας άνοδο μόλις 0,1%, όπως έδειξαν τα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα.
«Οι προσδοκίες για τις δαπάνες βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία», ανέφερε η ΕΚΤ στην τελευταία μηνιαία δημοσκόπηση των καταναλωτών.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζήτησαν το θέμα όταν συνεδρίασαν για τελευταία φορά τον Ιούλιο. Μια έντονη αύξηση των αποταμιεύσεων στις αρχές του 2024 δημιούργησε «ερωτήματα σχετικά με την αφήγηση που βασίζεται στην κατανάλωση και ενσωματώνεται στις προβλέψεις», σύμφωνα με έναν απολογισμό εκείνης της συνεδρίασης, αν και το συμπέρασμα ήταν ότι οι προοπτικές παρέμεναν σε καλό δρόμο.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg βλέπουν ωστόσο ότι οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη φέτος θα μειωθούν όταν οι αξιωματούχοι συναντηθούν αυτή την εβδομάδα – αυξάνοντας την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Οκτώβριο, επιπλέον των κινήσεων του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου, τις οποίες οι επενδυτές ήδη τιμολογούν πλήρως.
Ένα τέτοιο βήμα μπορεί κάλλιστα να εξεταστεί εάν η παραγωγή απογοητεύσει, κάτι που αποτελεί «σαφή κίνδυνο βραχυπρόθεσμα», ανέφεραν οι αναλυτές της Bank of America.
Μια χαλάρωση 50 μονάδων -το ισοδύναμο δύο μειώσεων επιτοκίων κανονικού μεγέθους – για το υπόλοιπο του έτους είναι ένα «κατώτερο όριο δεδομένης της έλλειψης σαφούς ανάκαμψης της δραστηριότητας», είπαν οι αναλυτές.
Διαβάστε ακόμη
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή (pics)
ΔΕΘ: Ποιοι θα δουν αυξήσεις μόνιμες αυξήσεις αποδοχών το 2025 και ποιοι έκτακτα επιδόματα φέτος
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ