H προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναδείξει τα τρωτά σημεία του χρηματοοικονομικού συστήματος τα οποία δεν μπορούν, πια, να αγνοηθούν.
Τα υψηλά επιτόκια δοκιμάζουν τις αντοχές των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων και των αγορών ακινήτων, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της ΕΚΤ, κάτι το οποίο αυξάνει την πιθανότητα «άτακτων» προσαρμογών. Αν και οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αποδειχθεί αρκετά σταθερές παρά την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και την κατάρρευση της Credit Suisse στην Ελβετία, το υψηλό κόστος χρηματοδότησης και η χαμηλότερη ποιότητα των assets θα μπορούσε να πλήξει την κερδοφορία τους περαιτέρω.
Οι προειδοποιήσεις λειτουργούν ως μία εκτενής αναφορά όσον αφορά τις επιπτώσεις της επιθετικότερης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην ιστορία της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Bloomberg. Παρά τις προσπάθειες αυτές, όμως, ο πληθωρισμός παραμένει άνω του πληθωριστικού στόχου της κεντρικής τράπεζας του 2% και οι ρυθμιστές υποστηρίζουν πως η αύξηση των επιτοκίων δεν έχει τελειώσει.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λούις Ντε Γκίντος, «η σταθερότητα των τιμών παραμένει τόσο σημαντική όσο ποτέ. Οι συσφιγμένες χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν βοηθήσει σε μία επανεκτίμηση της οικονομικής κατάστασης. Όσο ομαλοποιείται η κατάσταση, η εντατική προσπάθεια αυτή θα αναδείξει όποια προβλήματα ελλοχεύουν στο χρηματοοικονομικό σύστημα».
Η αγορά ακινήτων είναι ένας από τους κλάδους στον οποίο η ΕΚΤ έδωσε ιδιαίτερη βάση. Οι τιμές των ακινήτων έχουν καταγράψει σχετική μείωση μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω εάν το υψηλό κόστος των στεγαστικών δανείων συνεχίσει να περιορίζει τη ζήτηση.
Παράλληλα, η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων συνεχίζει να περνά δύσκολη φάση, δεδομένης της περιορισμένης ευχέρειας χρηματοδότησης, του αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος και της περιορισμένης μετα-πανδημικής ζήτησης. Η όποια διόρθωση στην αγορά ενδέχεται να τεστάρει τη σταθερότητα των επενδυτικών ταμείων, σύμφωνα με την ΕΚΤ.
Η κεντρική τράπεζα έκανε αναφορά και στα θετικά στοιχεία της αγοράς, αν και υπογράμμισε πως δε θα πρέπει να ληφθούν ως δεδομένα, λόγω των κλυδωνισμών στην αγορά των ΗΠΑ.
«Η σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει παραμείνει εξαιρετική, αλλά δε θα πρέπει να επαναπαυτούμε», ανέφερε ο Ντε Γκίντος.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βασίζονται στο αυξημένο ποσοστό κεφαλαίων τους και τη ρευστότητά τους, τα οποία πρέπει να διατηρηθούν σταθερά. Οι αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν την μακροοικονομική εποπτεία, ενώ ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να μελετήσουν και στοχευμένη τόνωση της ρευστότητας.
«Η ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης και η όποια εξέλιξη της ιδέας ενός ενιαίου τραπεζικού συστήματος θα μπορέσει να ενισχύσει το ευρώ και να προστατεύσει το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα από τυχόν μελλοντικά προβλήματα», συμπλήρωσε.
Διαβάστε ακόμη
«Σαρώνουν» οι συναλλαγές με κάρτες – Έως €10 οι μισές πληρωμές με πλαστικό χρήμα
Πώς αξιολογεί η Moody’s τις τέσσερις τράπεζες μετά τις εκλογές (πίνακες)
Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα – Οι «παγίδες» στα τιμολόγια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ