Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια για τέταρτη φορά φέτος, καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει το 2%.
Όλοι, εκτός από έναν εκ των αναλυτών που συμμετείχε σε δημοσκόπηση του Bloomberg, προβλέπουν νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά ένα τέταρτο της μονάδας σήμερα, στο 3%. Μόνο η JPMorgan Chase βλέπει μια μεγαλύτερη κίνηση, μισής μονάδας, υποστηρίζοντας ότι τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ηπιότερη ανάπτυξη και πληθωρισμό.
Οι αξιωματούχοι είναι σίγουρα ανήσυχοι για την οικονομική πορεία, με ορισμένους να ανησυχούν ότι η επίμονη υποτονικότητα θα μπορούσε να παρασύρει τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας. Αντιμετωπίζουν επίσης την κατάρρευση των κυβερνήσεων στη Γερμανία και τη Γαλλία και προσπαθούν να εκτιμήσουν πώς η οικονομική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ θα επηρεάσει όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Επιτόκια
Όταν η ΕΚΤ προχώρησε στην τρίτη μείωση των επιτοκίων της τον Οκτώβριο, η οικονομική κατάσταση φαινόταν τόσο δύσκολη που οι αξιωματούχοι συζητούσαν αν θα έπρεπε να ακολουθήσει μια κίνηση 50 μονάδων βάσης.
Αυτή η συζήτηση τελικά δε συνεχίστηκε, καθώς το ΑΕΠ ήταν ισχυρότερο από το αναμενόμενο το γ’ τρίμηνο. Οι επενδυτές έχουν σχεδόν σταματήσει να τιμολογούν την πιθανότητα ενός τέτοιου βήματος, αν και εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις. Οι οικονομολόγοι αναμένουν διαδοχικές μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας έως ότου το επιτόκιο καταθέσεων φτάσει το 2%.
Ακόμη και τα «γεράκια» συμφωνούν ότι η σημερινή μείωση δεν θα είναι η τελευταία. Η ΕΚΤ μπορεί να τροποποιήσει τη γλώσσα της, θέλοντας να παραμείνει ευέλικτη και είναι απίθανο να παρεκκλίνει από την προσέγγισή της «από συνεδρίαση σε συνεδρίαση», όπως ανέφερε το Bloomberg.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επίσης αρχίσει να βλέπουν πιο μπροστά, καθορίζοντας θέσεις σχετικά με το αν τα επιτόκια θα πρέπει να πέσουν κάτω από το ουδέτερο επίπεδο – ένα θεωρητικό όριο που δεν περιορίζει ούτε τονώνει την οικονομία και γενικά θεωρείται ότι είναι περίπου 2%.
Ορισμένοι, όπως ο Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό της Γαλλίας και ο Φάμπιο Πανέτα της Ιταλίας, λένε ότι αυτή η επιλογή θα πρέπει να εξεταστεί. Αλλά το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, ζήτησε να μην γίνουν υπερβολές, κάτι που θα μπορούσε να σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο σε μια εποχή που η οικονομία συγκρατείται περισσότερο από διαρθρωτικά ζητήματα για τα οποία η νομισματική πολιτική μπορεί να κάνει ελάχιστα.
Οικονομικές προβλέψεις
Η ΕΚΤ στηρίζει εδώ και καιρό την ανάκαμψη των μισθών και την αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών. Τον Σεπτέμβριο, είδε την ανάπτυξη να επιταχύνεται στο 1,3% το 2025 και στο 1,5% το 2026, από 0,8% φέτος.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο οποίος αυξήθηκε στο 2,3% τον περασμένο μήνα αν και θεωρείται σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο, οι αναλυτές αναμένουν μειώσεις το 2024 και το 2025. Το 2026, η πρόβλεψη θα παραμείνει πιθανότατα στο 2% κατά μέσο όρο. Θα υπάρξει επίσης μια πρώτη ματιά για το 2027.
Αυτός ο γύρος προβλέψεων, παρ’ όλα αυτά, δεν εμπεριέχει μια πιθανή εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ, ή τη δημοσιονομική επίδραση των νέων κυβερνήσεων στη Γερμανία και τη Γαλλία.
Η αποτυχία του γαλλικού κοινοβουλίου να υπερψηφίσει έναν προϋπολογισμό προκάλεσε νέες αναταράξεις στις αγορές χρέους, με τις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων να αυξάνονται σε ένα σημείο τόσο ψηλά όσο και της Ελλάδας. Αυτό πυροδότησε εικασίες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το έκτακτο εργαλείο αγοράς ομολόγων που δημιούργησε το 2022.
Διαβάστε ακόμη
ΙΟΝ: Ξεκινά η κατασκευή του νέου εργοστασίου στη Στυλίδα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα