search icon

Bloomberg

ΕΚΤ: Αφήνει τη σφαίρα στη θαλάμη για τις επόμενες μειώσεις επιτοκίων

Η Κεντρική Τράπεζα βάζει πάγο στην επιθετική νομισματική χαλάρωση, καθώς όλα δείχνουν ότι σε κάθε συνεδρίαση θα υπολογίζει τα μάκρο που βγαίνουν κάθε τρίμηνο και μετά θα αποφασίζει για την περαιτέρω στάση της - Βασικοί παράγοντες η πορεία των μισθών και ο πληθωρισμός υπηρεσιών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια κατά τη σημερινή της συνεδρίαση,  προτιμώντας να περιμένει περαιτέρω αποδείξεις  ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα του πληθωρισμού  πριν επεκτείνει την πρώτη μείωση που είδαμε να αποφασίζεται στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Το επιτόκιο καταθέσεων θα παραμείνει στο 3,75%, σύμφωνα και με τους 55 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg. Δεν αναμένεται συγκεκριμένη καθοδήγηση σχετικά με την πορεία του κόστους δανεισμού, καθώς μια σειρά από κρίσιμα στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες. Κάτι που εξάλλου, είχε αφήσει να εννοηθεί προ ημερών και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ: ότι δηλαδή η ΕΚΤ θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της ανάλογα με τα μάκρο που θα προκύψουν στην πορεία.

Ολα αυτά δεν είναι καινούργια. Ηδη από τις αρχές του περασμένου μήνα και πριν την προηγούμενη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου, οι επενδυτές μείωναν τα στοιχήματα νομισματικής χαλάρωσης, επηρεασμένοι από τις δηλώσεις του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ και του προέδρου της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, οι οποίοι φαίνεται πως είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση τον Ιούλιο.

Παρόμοια άποψη είχε εκφράσει  και ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ο οποίος δήλωνε ότι δύο μειώσεις το 2024 μπορεί να είναι αρκετές.

Ολα αυτά στρέφουν την προσοχή στην επόμενη συνεδρίαση, τον Σεπτέμβριο, όταν οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι θα προβούν σε μια δεύτερη μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας, αφού προηγηθούν άλλες δύο μηνιαίες εκθέσεις για τον πληθωρισμό και ανακοινώσεις για τους μισθούς και την παραγωγικότητα.

Μέχρι τότε μπορεί επίσης να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με την πολιτική αναταραχή στη Γαλλία και τις ΗΠΑ, καθώς και για το πότε θα ξεκινήσει η νομισματική χαλάρωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ για μηνύματα ότι είναι δυνατή η επανάληψη της χαλάρωσης στη ζώνη του ευρώ το φθινόπωρο. Ως είθισται, θα απευθυνθεί στους δημοσιογράφους στις 14:45 στη Φρανκφούρτη – 30 λεπτά μετά την ανακοίνωση της πολιτικής της ΕΚΤ.

Μια ή δύο μειώσεις επιτοκίων;

Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων κατά 0,25%  φέτος -τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο- αν και μια μικρή ομάδα βλέπει μόνο μία. Οι αγορές υιοθετούν παρόμοια άποψη, τιμολογώντας πλήρως τη μία και τείνοντας έντονα προς την άλλη.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ξεκάθαρα επισημάνει ότι η συνάντηση του Ιουλίου είναι – πρωτίστως – μια ευκαιρία για απολογισμό. Ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε οικονομικά θέματα. Είπε επίσης ότι τα στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα κατά τη συνεδρίαση δεν θα απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Η ίδια η Λαγκάρντ έχει τροφοδοτήσει τις εικασίες ότι οι αξιωματούχοι θα μειώνουν τα επιτόκια κάθε τρίμηνο, καθώς κάθε τρίμηνο λαμβάνουν επικαιροποιημένες προβλέψεις. «Χρειαζόμαστε πολλά δεδομένα – δεν είμαι σίγουρη ότι παίρνουμε αυτά τα δεδομένα σε κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου νομισματικής πολιτικής που έχουμε», δήλωσε μετά το ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Μισθοί και κέρδη

Για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%, όπως έχει προγραμματιστεί, η ΕΚΤ βασίζεται στη συγκράτηση της αύξησης των μισθών, στη συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους και στην αύξηση της παραγωγικότητας – μια σύνθετη αλληλεπίδραση που μπορεί να μην εξελιχθεί όπως αναμενόταν.

Τι λέει το Bloomberg Economics…

«Οι πρόσφατες αυξήσεις στις αμοιβές ανά εργαζόμενο, τα επισημα χρονοδιαγράμματα  της ΕΚΤ για τους μισθούς που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και ο  πληθωρισμός των υπηρεσιών έχουν αφήσει το Διοικητικό Συμβούλιο απρόθυμο να προβεί σε νέα περικοπή χωρίς περισσότερα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι οι πιέσεις του κόστους χαλαρώνουν. Αυτό θα την αναγκάσει να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά τον Ιούλιο, αλλά οι επιβραδύνσεις θα βοηθήσουν να κάνει μια ακόμη κίνηση τον Σεπτέμβριο»., αναφέρει ο Ντέιβιντ Πάουελ , ανώτερος οικονομολόγος για την ευρωζώνη.

Ειδικότερα, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν σταθερές – υποστηριζόμενες από την υγιή ζήτηση για υπηρεσίες και την εύρωστη αγορά εργασίας. Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, τα συνδικάτα εξακολουθούν να πιέζουν για υπερμεγέθη κέρδη ώστε να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό του παρελθόντος, και ως επί το πλείστον το έχουν πετύχει μέχρι στιγμής.

Τα αποδεικτικά στοιχεία για τα επιτεύγματά τους το δεύτερο τρίμηνο θα γίνουν γνωστά λίγο πριν  τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα λάβουν επίσης νέες προβλέψεις για την οικονομική επέκταση και τον πληθωρισμό στις χώρες της ευρωζώνης.

Κίνδυνοι και αβεβαιότητα

Ορισμένοι πρόσφατοι δείκτες σηματοδοτούν ότι η ανάκαμψη του μπλοκ μπορεί να έχει χάσει λίγη από τη δυναμική της. Η μεταποίηση έχει υποστεί ακόμη ένα πλήγμα, ο τομέας των υπηρεσιών έχει επιβραδυνθεί και η εμπιστοσύνη έχει εξασθενήσει λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας.

Ακόμη και πριν από την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι αναλυτές θεωρούσαν τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία της ζώνης του ευρώ. Οι πιθανότητές του να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο φαίνεται τώρα να έχουν βελτιωθεί, ιδίως καθώς οι Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν τις εκκλήσεις να παραχωρήσει ο Τζο Μπάιντεν τη θέση του σε έναν νεότερο υποψήφιο.

Υπάρχουν όμως διάφοροί κίνδυνοι που παραμονεύουν πιο κοντά «στην πόρτα μας: Οι πρόωρες εκλογές στην πατρίδα της Λαγκάρντ, τη Γαλλία, προκάλεσαν αρχικά φόβους για μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της άκρας αριστεράς ή της δεξιάς, αλλά τελικά οδηγησαν σ ένα κοινοβούλιο που μοιάζει ανίκανο να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νούμερο 2η μεγαλύτερη  οικονομία της περιοχής.

Ενώ οι αγορές έχουν ηρεμήσει, το επεισόδιο θύμισε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους της περασμένης δεκαετίας και προκάλεσε ανησυχία στην Ιταλία, της οποίας τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται στο μικροσκόπιο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λένε ότι οι αντιδράσεις των επενδυτών δεν ήταν αδικαιολόγητες – απωθώντας τις εικασίες ότι το διετές backstop για την προστασία από τέτοιες αναταράξεις μπορεί να τεθεί σε λειτουργία. Έχουν επίσης εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ επειδή αμφισβήτησε τη νομιμότητα του εργαλείου. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Νέες αναταράξεις μπορεί να προκύψουν, ωστόσο, εάν οι κυβερνήσεις αποτύχουν να περιορίσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα ή να «ρίξουν στα βράχια» τις προσπάθειες για την αύξηση της παραγωγικότητας.

Διαβάστε ακόμη

«Ελίκη»: Ο πλειστηριασμός, η «ναυμαχία» στον Φλοίσβο και το… άλλο μνημόνιο (pics)

Αυτό είναι το νέο μοντέλο της Εθνικής Τράπεζας – Πώς ενισχύονται τα έσοδά της

Νίκος Καραμούζης στο newmoney: «Τώρα είναι η καλύτερη εποχή για εξαγορά εταιρειών ελαιολάδου»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version