search icon

Bloomberg

ΕΕ: Στα «μαλακά» έπεσαν τελικά οι τράπεζες για τους νέους κανόνες για περιβάλλον – εργασιακά

Τράπεζες, επενδυτικές και ασφαλιστικές δε θα θεωρούνται υπεύθυνες για τυχόν παραβάσεις στο πεδίο του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων/εργασιακών δικαιωμάτων από εταιρείες στις οποίες επενδύουν - Το νέο πλαίσιο αφορά όλες τις μεγάλες εγχώριες αλλά και ξένες επιχειρήσεις στην ΕΕ

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα προστατευθεί από την πλήρη εφαρμογή της σημαντικότερης νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την περιβαλλοντική και κοινωνική εταιρική ευθύνη (ESG), τη στιγμή που η Ένωση κατέληξε σε συμβιβασμό, ο οποίος θα βοηθήσει τους νέους κανόνες due dilligence να τεθούν σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με τo Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), πολλές μεγάλες εταιρείες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραβίαση των ανθρωπίνων και εργασικαών δικαιωμάτων και των κανονισμών προστασίας του περιβάλλοντος όσον αφορά τις αλυσίδες παραγωγής τους και με την εφαρμογή της νέας ντιρεκτίβας θα καθιστούν νομικά υπόχρεες για τα πρότυπα που θα ακολουθούν οι ίδιες, κατά μήκος της εφοδιαστικής τους αλυσίδας και οι πελάτες τους.

Το αν θα περιλαμβάνονταν οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αποτελούσε, μέχρι τώρα, σημαντικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Κομισιόν, την Ευρωβουλή και τα κράτη μέλη κατέληξε σε συμβιβασμό για την προώθηση του νέου πλαισίου, εξαιρώντας ουσιαστικά τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, ο χρηματοπιστωτικός τομέας «θα εξαιρεθεί προσωρινά από την εφαρμογή της οδηγίας, αν και θα υπάρξει μία ρήτρα όσον αφορά την επανεξέταση για πιθανή μελλοντική συμπερίληψη του τομέα, βάσει επαρκούς εκτίμησης των επιπτώσεων σε αυτόν».

Η απόφαση αυτή ακολουθεί πρόταση της Ισπανίας, που ασκεί την προεδρία, σύμφωνα με την οποία ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα πρέπει να λάβει περίοδο χάριτος από την αρχική εφαρμογή του νέου πλαισίου, προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση πριν από την αλλαγή του έτους. 

Οι νομοθέτες, τα κράτη-μέλη και η Κομισιόν θέλουν να έχουν ολοκληρώσει την όλη διαδικασία πριν από τις Ευρωεκλογές του 2024.

Οι πιθανές επιπτώσεις του CSDDD έχουν εγείρει ανησυχίες μεταξύ των κρατών-μελών και δη της Γαλλίας, η οποία προειδοποίησε πως η οδηγία θα μπορούσε να πλήξει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε επίσης για τις πιθανές «αρνητικές και ακούσιες συνέπειες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις λόγω του εύρους εφαρμογής του CSDDD».

Σύμφωνα με τη συμβιβαστική συμφωνία, η οδηγία θα εφαρμόζεται σε εταιρείες με περισσότερους από 500 υπαλλήλους και παγκόσμια έσοδα τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Συμβουλίου, οι εταιρείες εκτός της Ε.Ε. εμπίπτουν επίσης στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας εάν πραγματοποιούν πωλήσεις ύψους συνολικής αξίας τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κοινώς το νέο πλαίσιο θα ισχύει υποχρεωτικά και για τους μεγάλους διεθνείς ομίλους, όπως των ΗΠΑ και της Κίνας, που δραστηριοποιούνται επί του ευρωπαϊκού εδάφους.

Ο κατάλογος των μη-ευρωπαϊκών εταιρειών που θα μπουν στη λίστα, θα δημοσιοποιηθεί από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με την ιθύνουσα Ευρωβουλευτή του νομοσχεδίου, Λάρα Βόλτερς, η απόφαση για τον συμβιβασμό αποτελεί κάτι το αρνητικό. Η ίδια, σύμφωνα με το Bloomberg, υποστήριξε πως «τώρα ο χρηματοπιστωτικός τομέας, δη οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων δε θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με άλλους τύπους εταιρειών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων».

Σημειωτέον, πάντως, πως το νέο πλαίσιο θα απαιτήσει από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, όπως και από τους άλλους επιχειρηματικούς τομείς, να αναπτύξουν σχέδια ενεργειακής μετάβασης σε μηδενικές εκπομπές αερίων. 

Οι τράπεζες, οι επενδυτικές και οι ασφαλιστικές θα αντιμετωπίσουν επίσης αστικές ευθύνες για τυχόν παραβιάσεις από τους προμηθευτές τους, κάτι που οι ακτιβιστικές οργανώσεις περιμένουν με αδημονία για να κυνηγήσουν παρατυπίες.

Παρ’ όλα αυτά, ο κλάδος δε θα είναι υπόλογος για τις παραβιάσεις ESG από πελάτες ή εταιρείες στις οποίες επενδύουν, κάτι το οποίο αποτελεί μια βασική παραχώρηση για την οποία το τραπεζικό λόμπι ασκούσε πιέσεις εδώ και πολύ καιρό.

«Η Ε.Ε. συμφώνησε για την εφαρμογή ενός πρωτοποριακού νόμου ο οποίος θα μπορούσε επιτέλους να περιορίσει την ανεξέλεγκτη εξουσία των μεγάλων εταιρειών», ανέφερε το στέλεχος της Global Witness, Αριάν Γκρίφιθ, προσθέτοντας πως «αυτό σημαίνει πως οι μεγαλύτεροι ρυπαίνοντες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών υδρογονανθράκων, θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αερίων τους. Παράλληλα, ο νόμος δίνει στους ανθρώπους οι οποίοι κινδυνεύουν από επικίνδυνες επιχειρηματικές πρακτικές την ευκαιρία να αντισταθούν».

«Ωστόσο, μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως τα κράτη-μέλη έχουν πια αρνηθεί να θεωρήσουν τις τράπεζες και τις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα υπεύθυνες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πολλές φορές χρηματοδοτούν», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών για το 2024 – Top pick η Alpha Bank (γραφήματα)

Σημάδια ύφεσης στην Ευρωζώνη – Υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα και τον Δεκέμβριο

Καταπακτές, «τυφλές πόρτες», υπόγειο καταφύγιο – Τι φοβάται ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και χτίζει luxury συγκρότημα για το τέλος του κόσμου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version