search icon

Bloomberg

ΕΕ: Συνεχίζει να ρέει ανοδικά το ρωσικό LNG – Σκαρφάλωσε στο 20% το α’ εξάμηνο (γράφημα)

Η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους συνέχισε να μειώνεται σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με την έκθεση παρακολούθησης της αγοράς 2024 του ACER

Ο ρόλος της Ρωσίας στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνεται, ακόμη και όταν η Ευρωζώνη ζυγίζει τον τρόπο με τον οποίο θα περιορίσει τις προμήθειες από τη χώρα αυτή.

Το μερίδιο της Μόσχας στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΕΕ σκαρφάλωσε στο 20% το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι 14% ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, του παρατηρητηρίου ενέργειας του μπλοκ.

Η αύξηση αναδεικνύει το ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρώπης περισσότερο από δύο χρόνια μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία που πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου κρίση εφοδιασμού. Ενώ η Ρωσία δεν είναι πλέον ο κορυφαίος πάροχος φυσικού αερίου της ΕΕ – οι περισσότερες συνδέσεις αγωγών έχουν πλέον διακοπεί ή διακοπεί – το υγροποιημένο φυσικό αέριο από το έθνος παραμένει ένα ζωτικό κομμάτι της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Κατά το τρίτο τρίμηνο, οι συνολικές εισαγωγές της ΕΕ του LNG μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021, πράγμα που σημαίνει ότι το αυξανόμενο μερίδιο της Ρωσίας αποτελεί μέρος μιας μικρότερης πίτας. Σύμφωνα με την έκθεση, το LNG αμερικανικής προέλευσης παρέμεινε σταθερό στο 45% περίπου κατά τη διάρκεια της περιόδου, ενώ το μερίδιο του Κατάρ υποχώρησε στο 12%.

Το ΥΦΑ του Κατάρ έχει ευνοήσει την Ασία, καθώς τα δεξαμενόπλοια έχουν αποφύγει τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα, λόγω των επιθέσεων των μαχητών Χούθι σε εμπορικά πλοία. Η μετατόπιση των εμπορικών ροών επέτρεψε επίσης την είσοδο περισσότερου ρωσικού LNG στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η ΕΕ προσπαθεί τώρα να βρει τρόπο να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, ακόμη και όταν οι προμήθειες συνεχίζουν να ρέουν στην περιοχή. Μια συμφωνία διαμετακόμισης για τις ροές μέσω αγωγών στην Ουκρανία λήγει στο τέλος του έτους και οι αξιωματούχοι διερευνούν τρόπους αντικατάστασης αυτών των προμηθειών. Νωρίτερα φέτος το μπλοκ συμφώνησε για πρώτη φορά να επιβάλει περιορισμένες κυρώσεις στο ρωσικό ΥΦΑ.

Η Γαλλία και το Βέλγιο – τα λιμάνια των οποίων εξακολουθούν να δέχονται σημαντικές ποσότητες του ρωσικού καυσίμου – ζήτησαν αυστηρότερη παρακολούθηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο του μπλοκ, δεν έχει ακόμη υποβάλει σχέδιο δράσης για τον τρόπο επιτάχυνσης της σταδιακής κατάργησης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους συνέχισε να μειώνεται σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με την έκθεση παρακολούθησης της αγοράς 2024 του ACER. Η μείωση της χρήσης στον τομέα της ενέργειας αντιστάθμισε μια μικρή αύξηση της βιομηχανικής ζήτησης.

Το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου συρρικνώθηκε στο 18% το τρίτο τρίμηνο, έναντι 24% το προηγούμενο έτος. Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου είναι σχετικά ισορροπημένη και οι αγοραστές της περιοχής απέφυγαν να ανταγωνιστούν για φορτία spot σε υψηλότερες τιμές, αναφέρει η μελέτη.

Διαβάστε ακόμη

«Αγία Μαρίνα Αιγίνης»: Μπήκε ξανά σε «ρότα» προς το ηλεκτρονικό σφυρί (pics)

Δεμένα στα λιμάνια τα πλοία σήμερα και αύριο – 24ωρη απεργία της ΠΝΟ

Στην ελληνική αγορά ο όμιλος SmartRental – Στρατηγική συμφωνία με την DKG Development (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version