search icon

Bloomberg

ΕΕ: Υπό έρευνα το Internet of Things, στο στόχαστρο «Siri» και «Alexa»

Μία μέρα μετά την «ήττα» της Κομισιόν από την Apple, η Επιτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ ανακοινώνει την έναρξη έρευνας στο Internet των πραγμάτων, βάζοντας (ξανά) στο στόχαστρο τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες

Φωνητικοί βοηθοί, όπως το Siri της Apple και το Alexa της Amazon μπαίνουν στο επίκεντρο εκτεταμένης έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τρόπο με τον οποίο η Silicon Valley χρησιμοποιεί τα δεδομένα ώστε να αποκτήσει έλεγχο στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ εντοπίζουν ήδη σημάδια ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες ενδέχεται να περιορίζουν την πρόσβαση σε δεδομένα ή να κατασκευάζουν προϊόντα που σκοπίμως δεν είναι συμβατά με εκείνα άλλων εταιρείων, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνοντας την έρευνα για το Internet of Things (ΙοΤ, το Internet των πραγματών).

«Χρησιμοποιώντας τη δύναμή τους οι μεγάλες εταιρείες, μπορούν πολύ γρήγορα να ωθήσουν τις αγορές πέρα ​​από το σημείο καμπής όπου ο ανταγωνισμός μετατρέπεται σε μονοπώλιο», δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Αν δεν ενεργήσουμε εγκαίρως, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ότι αυτό θα συμβεί ξανά με το Internet των πραγματών», είπε.

Οι φωνητικοί βοηθοί βοηθοί είναι «το κέντρο όλων», είπε. «Αυτό θα μπορούσε να είναι το Siri της Apple, ο βοηθός της Google, το Alexa της Amazon.” Ένας φωνητικός βοηθός «αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τα πράγματα», επειδή στους χρήστες μπορεί να «παρουσιάζεται μόνο μια επιλογή» αντί για μια πλήρη επιλογή των προϊόντων που θα είχαν εάν βρίσκονταν σε ένα κατάστημα, είπε.

Η Δανέζα Επίτροπος αναφέρθηκε και στους ανιχνευτές φυσικής κατάστασης, όπου διερευνάται ξεχωριστά η εξαγορά της εταιρείας δεδομένων υγείας Fitbit από την Google. Η έρευνα που ανακοινώθηκε θα επεκταθεί επίσης σε διασυνδεμένα ψυγεία, πλυντήρια, έξυπνες τηλεοράσεις και φωτισμό.

Η ΕΕ θα ζητήσει πληροφορίες από περίπου 400 εταιρείες σε όλο τον κόσμο και σκοπεύει να δημοσιεύσει μια προκαταρκτική έκθεση την άνοιξη του 2021 και να δώσει στη συνέχεια τα τελικά συμπεράσματα το καλοκαίρι του 2022.

«Θεωρούμε ότι η διαλειτουργικότητα είναι κρίσιμη ώστε να παραμείνει ανοικτή και ανταγωνιστική αυτή η αγορά», δήλωσε η Βεστάγκερ σε δημοσιογράφους. Οι ρυθμιστικές αρχές θα υποβάλουν ερωτήσεις «εταιρείες σε όλες αυτές τις αλυσίδες παραγωγής, τόσο σε εκείνες που δραστηριοποιούνται κυρίως στους βοηθούς, σε όσους παράγουν συσκευές, σε όσους παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες, αλλά και στους ρυθμιστές» που καθορίζουν ποια τεχνολογία κυριαρχεί στη βιομηχανία.

Η Amazon και η Apple αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ η Google της Alphabet δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα του Bloomberg για σχόλια.

Οι μετοχές της Amazon υποχωρούν κατά 2,6%, της Alphabet κατά 1,4% και της Apple κατά 1,1% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Exit mobile version