Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας θα συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου και θα έχουν αυξανόμενο μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην οικονομία της Μόσχας.
Μια μελέτη επιπτώσεων που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είδε το Bloomberg περιγράφει τις επιπτώσεις στη Μόσχα από τις κυρώσεις της ΕΕ, οι οποίες έχουν βάλει «μαχαίρι» στις εισαγωγές από τη χώρα ύψους περίπου 91 δισ. ευρώ (99,1 δισ. δολάρια) και αφορούν εξαγωγές της ΕΕ ύψους 48 δισ. ευρώ.
Οι κυρώσεις έχουν «υποβαθμίσει σημαντικά τη βιομηχανική και τεχνολογική δραστηριότητα της Ρωσίας», σύμφωνα με την έκθεση. «Οι επιπτώσεις αυτές θα ακόμη πιο έντονες με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα μέτρα έχουν διαρθρωτικό, μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στον προϋπολογισμό της Ρωσίας, τις χρηματοπιστωτικές αγορές, τις ξένες επενδύσεις και τη βιομηχανική και τεχνολογική της βάση».
Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε σχεδόν 1.500 άτομα και 250 οντότητες μετά τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, ξεκινώντας με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και ακολουθούμενη από την εισβολή της στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Με τα μέτρα που σχεδιάστηκαν για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στα κράτη μέλη, ο αντίκτυπος στην ΕΕ έχει περιοριστεί, αλλά είναι «αισθητός» σε ορισμένους τομείς κυρίως λόγω των αντιμέτρων της Ρωσίας και λόγω του ίδιου του πολέμου και της επακόλουθης αύξησης των τιμών, σύμφωνα με το έγγραφο.
Η αξιολόγηση σημειώνει ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει αναφέρει μερικές «σοβαρές» διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού που σχετίζονται με τις εισαγωγές σε σπάνια αέρια όπως το νέον και το ξένο που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τσιπ. Οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας που διέρχονται μέσω της Ρωσίας έχουν μειωθεί και η απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων ξύλου καθώς και τα ρωσικά αντίμετρα έχουν συμβάλει και στην αύξηση των τιμών και σε ορισμένα προβλήματα εφοδιασμού, ιδίως για το κόντρα πλακέ τη δρυ
Οι εξαγωγές της ΕΕ προς και οι εισαγωγές από τη Ρωσία έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 50% σε σύγκριση με το 2021 με αποτέλεσμα «μια άνευ προηγουμένου αποσύνδεση», αναφέρει η μελέτη. Αυτό έχει οδηγήσει σε ιδιαίτερα γρήγορη συρρίκνωση των εξαρτώμενων από την τεχνολογία μεταποιητικών βιομηχανιών, με τη μεταποίηση υψηλής και μεσαίας-υψηλής τεχνολογίας να καταγράφει ετήσιες απώλειες της τάξης του 13%.
Παρόλα αυτά, η Μόσχα έχει καταφέρει να προμηθευτεί κάποια υλικά, καθώς και κάποια απαγορευμένα προϊόντα και άλλες υποκατάστατες τεχνολογίες από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα, το Καζακστάν, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η έκθεση εκτιμά ότι σχεδόν το ένα τρίτο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της Ρωσίας θα δαπανηθεί φέτος για την άμυνα και την εσωτερική ασφάλεια. Η ρωσική παραγωγή χάλυβα μειώθηκε κατά 7% πέρυσι σε σύγκριση με το 2021 και αναμένεται περαιτέρω μείωση κατά 10% φέτος.
«Πολύ πέρα από τον άμεσο αντίκτυπό τους, οι περιορισμοί εισαγωγών της ΕΕ εισέρχινται βαθιά στον ιστό της ρωσικής οικονομίας», σύμφωνα με το έγγραφο.
Διαβάστε ακόμη
Σκυλακάκης: Οι επιδοτήσεις τελειώνουν, χρειάζεται οργάνωση της αγοράς ηλεκτρισμού
Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα αντιδράσει εάν αυξηθούν τα περιθώρια κέρδους και οι μισθοί
Bloomberg: Σχέδια για επέκταση της Eurobank σε Σαουδική Αραβία, Ντουμπάι, Ινδία και Ισραήλ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ