Τη δημιουργία futures ομολόγων και συμφωνιών repo εξετάζει η Eυρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να ενισχύσει το πρόγραμμα χρέους της μετά COVID εποχής, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Έχει ήδη πουλήσει κοινά oμόλογα ύψους 111 δισ. ευρώ από πέρυσι στο πλαίσιο του NextGenerationEU, το πρώτο βήμα σε μία συνολική προσπάθεια με ορίζοντα πενταετίας.
Ωστόσο, η Ένωση, σε αντίθεση με τα μεμονωμένα κράτη -μέλη δεν έχει στη διάθεσή της futures και παράγωγα, τα οποία οι traders θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως αντιστάθμισμα ή για την τόνωση της ρευστότητας.
«Εξετάζουμε διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να στηρίξουμε μία δευτερογενή αγορά με ρευστότητα στα ομόλογα της ΕΕ» τονίζει στο Bloomberg ο Νίαλ Μπόχαν, διευθυντής στο γραφείο προϋπολογισμού της Κομισιόν. «Έχει νόημα να στρέψουμε την προσοχή μας στο τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε τη δευτερογενή αγορά» προσθέτει.
Η προσπάθεια αυτή είναι ένα σήμα πως η ΕΕ επιθυμεί να έχει διάρκεια το πρόγραμμα κοινού δανεισμού, το οποίο ήταν ένα άλμα στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης, που ελάχιστοι περίμεναν πριν να χτυπήσει την πόρτα της Ευρώπης και του κόσμου η πανδημία της Covid-19. Ακόμη και όταν η πανδημία φτάσει οριστικά στο τέλος της το πρόγραμμα αυτό θα είναι πολύτιμο στήριγμα για υπερχρεωμένες χώρες, που μπορεί να βρεθούν στη δίνη άλλων κρίσεων.
Το πρώτο βήμα σύμφωνα με τον Μπόχαν θα γίνει πιθανότατα με την αγορά repo και στη συνέχεια η ΕΕ θα προχωρήσει στα προθεσμιακά συμβόλαια (futures).
Διαβάστε ακόμα:
Πληθωρισμός και επιτόκια βυθίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
«Κλείδωσε» για όλο το 2022 ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές
Σε χαμηλό 7μήνου η τιμή του χαλκού – Sell off και στα μέταλλα