search icon

Bloomberg

Ε.Ε.: Θα κρατήσει σκληρή στάση στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στην Κίνα (πίνακες)

Θέματα όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η πρόσβαση σε εξελιγμένες τεχνολογίες και το εμπόριο θα τεθούν επί τάπητος μεταξύ των διπλωματικών ομάδων - Οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων και των Κινέζων

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επισκεφτούν την Κίνα σε λίγες ημέρες, φέροντας ένα σκληρό μήνυμα: το Πεκίνο πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει έναν μακρύ κατάλογο παραπόνων του ευρωπαϊκού μπλοκ πριν υπάρξουν κυρώσεις και μέτρα.

Το εμπόριο θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας διαπραγμάτευσης της συνάντησης της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό της χώρας Λι Κιάνγκ. 

Στην πρώτη τους επί προσωπικού σύνοδο κορυφής με την Κίνα εδώ και τέσσερα χρόνια, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. θα επιδιώξουν να καταγράψουν σημαντική πρόοδο σε μακροχρόνια ζητήματα όπως η ροή δεδομένων και η πρόσβαση στην ευρύτερη αγορά.

Η Ε.Ε. θα ζητήσει, επίσης, ενίσχυση των προσπαθειών για την πάταξη της ικανότητας της Μόσχας να αποφεύγει τις διεθνείς κυρώσεις, δεδομένου του ότι η Κίνα έχει αναδειχθεί ως η κύρια οδός της Ρωσίας για την εξασφάλιση απαγορευμένων τεχνολογιών και στρατιωτικού εξοπλισμού. Πάραυτα, οι ευρωπαίοι παραμένουν ρεαλιστές όσον αφορά τα αποτελέσματα, χωρίς να αναμένουν κάποια πραγματική λύση. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παράλληλα, ανησυχεί πως η υποτονική οικονομική ανάκαμψη του Πεκίνου, συμπεριλαμβανομένης και της περιορισμένης εγχώριας ζήτησης θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κινεζικών εξαγωγών, απειλώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, κυρίες ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Σημειωτέον πως, όπως αναφέρει το Bloomberg, το εμπορικό έλλειμμα της Ε.Ε. με την Κίνα αυξήθηκε σε περισσότερα από $400 δισ. πέρυσι, και το ευρωπαϊκό μπλοκ θέλει να συνεχίσει την τρέχουσα στρατηγική αντιμετώπισης του Πεκίνου ως εταίρο, ανταγωνιστή και αντίπαλο. 

Το ζήτημα είναι κρίσιμο για την Ένωση η οποία θεωρεί το Πεκίνο ως έναν από τους σημαντικότερους εταίρους, δη της γερμανικής οικονομίας. Η Κίνα, από την πλευρά της, φαίνεται ανοιχτή στον διάλογο, αφού η πρόσφατη επιβράδυνση στο εσωτερικό της αγοράς της περιορίζει σημαντικά τις βλέψεις της πως θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. 

«Η Κίνα συνεχίζει να αναπτύσσεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει μέρος της αξίας των εξαγωγών της», ανέφερε χαρακτηριστικά η Αλίσια Γκαρσία Χερέρο του Bruegel think tank.

Οι ηγέτες της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τις ανησυχίες του Πεκίνου πως η μείωση της εξάρτησης από την ασιατική χώρα θα την επηρεάσει σημαντικά, κάτι το οποίο θα αποδειχθεί δύσκολο, αφού σηματοδοτεί και την μείωση των κινεζικών επενδύσεων σε κρίσιμες ευρωπαϊκές υποδομές και τη μείωση της χρήσης της ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας από την κινεζική επιστημονική κοινότητα.

Οι εισαγωγές της ΕΕ από την Κίνα σε αυτούς τους κύριους και εξελιγμένους τομείς ανέρχονται στο 90%, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg. Το Πεκίνο πρόσφατα περιόρισε τις εξαγωγές γαλλίου, γερμανίου και ορισμένων ειδών γραφίτη για λόγους ασφαλείας. Οι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ θα υπενθυμίσουν στην κινεζική διπλωματική ομάδα ότι, εκτός από την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των εφοδιαστικών αλυσίδων της σε κρίσιμους τομείς, η ΕΕ έχει προσδιορίσει έναν κατάλογο ευαίσθητων τεχνολογιών που θα μπορούσαν να υπόκεινται σε ελέγχους στο μέλλον.

«Πιστεύω πως η Κίνα δεν αποζητά οποιαδήποτε αποδέσμευση ή αποσύνδεση των δύο οικονομιών. Η Κίνα γνωρίζει την προσπάθεια περιορισμού της έκθεσης της Ε.Ε. και προσπαθεί να συνεργαστεί μαζί της οικονομικά», δήλωσε η καθηγητής κινεζικών διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Λούσι Τσιάν Σιά, προσθέτοντας πως «το Πεκίνο θα εκτιμούσε την ομαλοποίηση της οικονομικής συνεργασίας σε προ-πανδημικά επίπεδα».

Παράλληλα, το Πεκίνο αναμένεται να ζητήσει διευκρινίσεις όσον αφορά την ευρωπαϊκή έρευνα κατά των επιδοτήσεων για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Όσον αφορά την έρευνα της Ε.Ε. στην συγκεκριμένη αγορά, τα ευρωπαϊκά στελέχη θα ξεκαθαρίσουν πως αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Τesla δεν θα γλιτώσουν από τυχόν δασμούς εάν έχουν παραβεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς ενώ θα υπογραμμίσουν πως η έρευνα δεν στοχοποιεί συγκεκριμένα και μόνο τις κινεζικές επιχειρήσεις.

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα τεθούν επί τάπητος στην Σύνοδο Κορυφής.

Η θέση της Κίνας όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν έχει αλλάξει από τη στιγμή της εισβολής. Αν και τοποθετείται ως ουδέτερος διαμεσολαβητής, η Ένωση υποστηρίζει πως το Πεκίνο κλίνει σαφώς προς την πλευρά της Μόσχας και δεν έχει κάνει τα απαραίτητα για να βάλει «φρένο» στις βλέψεις του Πούτιν. 

Ένα βασικό αίτημα της Ε.Ε. Θα είναι να απαιτήσει από το Πεκίνο να κάνει περισσότερα για να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας για υπερκέραση των κυρώσεων. Σημειωτέον πως πάνω από το 80% των αγορών της Ρωσίας ξένων συστημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης, προέρχονται από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. 

Διαβάστε ακόμη

Υπερταμείο: Σε ένα ενιαίο cluster τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια – Ποιοι μνηστήρες θα τα διεκδικήσουν

Η «απόβαση» των brands στις εμπορικές πιάτσες και τα ενοίκια: 290 ευρώ/τ.μ. στην Ερμού και 140 ευρώ/τ.μ. στην Τσιμισκή

Το πιο αισθησιακό γυναικείο αξεσουάρ στην ιστορία του στυλ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version