search icon

Bloomberg

Ε.Ε: Ηγέτης στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με νέα «Πράσινη Νομοθεσία»

Η ΕΕ ελπίζει πως το νέο σύστημα για τις πράσινες επενδύσεις θα επηρεάσει και την παγκόσμια κοινότητα και θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Τα νέα πρότυπα της ΕΕ για τις βιώσιμες, “πράσινες” επενδύσεις θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί η Οικονομία.

Ενα νέο σύστημα το οποίο αποκαλύφθηκε πρόσφατα αποτελεί μια «πλήρη αναδιάθρωση της οικονομίας και ολόκληρου του χρηματοοικονομικού κόσμου», ανέφερε η Μεϊρίντ ΜακΓκίνες από την Κομισιόν. «Η απόφαση αυτή αποτελεί μονόδρομο», υπογράμμισε.

Λίγο πριν την ψηφιακή σύνοδο κορυφής που είχε καλέσει ο Τζο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η Κομισιόν ανακοίνωσε ένα νέο σετ κριτηρίων για πράσινες επενδύσεις, το οποίο θα επιτρέψει στους κατασκευαστές επαναφορτιζόμενων μπαταριών, αυτοκινήτων χαμηλών εκπομπών αερίων, ηλιακών και αιολικών εργοστασίων, στο να λάβουν μια επίσημη “πράσινη” ετικέτα. Η Κομισιόν έχει επίσης καλέσει για την επέκταση των αναφορών των επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής των εταιρειών, κάτι που θα συμπεριλάβει περίπου 50.000 επιχειρήσεις της ηπείρου.

Η ΕΕ ελπίζει πως το νέο της σύστημα για τις πράσινες επενδύσεις θα επηρεάσει και την παγκόσμια κοινότητα για το πως θα μπορέσει να υποστηρίζει χρηματικά τις εταιρείες οι οποίες θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα τις φέρουν πιο κοντά στα υπογεγραμμένα και προσυμφωνημένα δεδομένα της Συμφωνίας του Παρισιού. Με τη ζήτηση των νέων πράσινων επενδυτικών προτάσεων να αυξάνεται με ρυθμούς ρεκόρ, το ευρωπαϊκό μπλοκ πιστεύει πως το σύστημά της θα μετατρέψει την οικονομία σε κλιματικά βιώσιμη.

«Είναι ξεκάθαρο πως η ΕΕ προετοιμάζει την πρώτη παγκόσμια κλιματική ταξινόμηση πράσινων εταιρειών», ανέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις σε πρόσφατη συνέντευξή του, υπογραμμίζοντας πως «το σύστημα μπορεί να υιοθετηθεί και διεθνώς».

Ο ίδιος επίσης ανέφερε πως το σύστημα δεν πρόκειται να απειληθεί από την μελλοντική ένταξη έργων φυσικού αερίου. Το πρόβλημα των ορυκτών καυσίμων έχει ήδη προκαλέσει διχασμό μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, με την Πολωνία και την Γερμανία να προσπαθούν να συμπεριλάβουν το φυσικό αέριο στη λίστα με τα “βιώσιμα” προϊόντα.

Η Κομισιόν θα λάβει και την τελική απόφαση για το πως θα ταξινομήσει το φυσικό αέριο, μετά από μελέτες για την απαγκίστρωση της οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα. Εάν κάποιες επιχειρήσεις φυσικού αερίου λάβουν την “πράσινη ταξινόμηση”, τότε -σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις- θα κρίνονται πιο αυστηρά από τις υπόλοιπες.

«Δε θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο όπου η απαγκίστρωση μερικών χωρών από τον άνθρακα θα είναι πιο δύσκολη λόγω των νέων μέτρων. Θα πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή έτσι ώστε να μετατρέψουμε το φυσικό αέριο σε μεταβατική επιλογή».

Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και το Ευρωκοινοβούλιο επίσης συμφώνησαν στις αρχικές προδιαγραφές του λεγόμενου “European Climate Law” ή Ευρωπαϊκού Νόμου για το Κλίμα, ο οποίος προβλέπει μείωση των εκπομπών αερίων κατά 55% μέχρι το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, και “καθαρά” μηδενικές εκπομπές αερίων μέχρι το 2050. 

Η συμφωνία της ΕΕ, η οποία ακολουθεί την άνοδο του κόμματος των Πρασίνων στη Γερμανία, θέτει και τα θεμέλια για τους αυστηρότερους κανόνες που θα επηρεάσουν και τις περισσότερες βιομηχανίες. Το νομοθετικό πακέτο θα ακολουθήσει τον Ιούνιο και θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της τιμολόγησης των υδρογονανθράκων, την μείωση της ενεργειακής χρήσης και την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Διαβάστε ακόμα:

Πλειστηριασμοί: Πότε σταματά να ισχύει το οριζόντιο «πάγωμά» τους

Στις 30 Ιουνίου το «σφυρί» για το «χειμερινό σαλέ» των Κουτσολιούτσων στο Πήλιο

Κοινωνικός Τουρισμός: Διακοπές με voucher για 300.000 δικαιούχους (vid)

Exit mobile version