search icon

Bloomberg

Ε.Ε.: Άνοιξε η πλατφόρμα για τη σύναψη συμφωνιών φυσικού αερίου «AggregateEU» (γράφημα)

Διχασμένες οι απόψεις των ειδικών για τη δυνατότητα εφαρμογής του προγράμματος το οποίο αποσκοπεί στην αποφυγή μίας νέας περιόδου ενεργειακής κρίσης και υψηλού ανταγωνισμού

H Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε τα πρώτα βήματα για τη σύσταση ενός γκρουπ αγοραστών φυσικού αερίου το οποίο αποσκοπεί στην αποφυγή των απότομων αυξήσεων των τιμών του υδρογονάνθρακα που κλυδώνισαν τις αγορές το 2022.

Το νέο εργαλείο της Ε.Ε. για την αγορά του υδρογονάνθρακα, γνωστό και ως πλατφόρμα AggregateEU έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του, ενώ οι εταιρείες μπορούν να καταθέτουν τις εκτιμήσεις τους όσον αφορά τη ζήτηση φυσικού αερίου για την περίοδο Ιουνίου 2023 – Ιουνίου 2024.

Μετά από τη συγκέντρωση και την ανάλυση των δεδομένων αυτών, τόσο οι αγοραστές όσο και οι προμηθευτές θα μπορέσουν να βρουν τις καλύτερες ευκαιρίες και να προχωρήσουν στη σύναψη συμφωνιών μέσω ειδικών μεσαζόντων. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ξεκινήσει από τις 17 Μαΐου και ύστερα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να περιορίσει τον αυξημένο ανταγωνισμό των αγοραστών δεδομένης της μεταβλητότητας των τιμών η οποία οφείλεται ως επί το πλείστον στην έλλειψη προσφοράς ρωσικού φυσικού αερίου. Αν και η ενεργειακή κρίση έχει περιοριστεί από τον Αύγουστο και ύστερα, υπάρχουν ακόμα προβλήματα στον τομέα της προσφοράς λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το πως οι ενεργειακοί κολοσσοί όπως Uniper SE και Engie SA θα χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο εργαλείο και πόσο μεγάλες θα είναι οι αγορές τους. Μετά από την πρωταρχική προσφορά, η Ε.Ε. αναμένεται να οργανώσει περισσότερες κοινές αγορές ενώ θα επιβάλλει την αγορά φυσικού αερίου εκ μέρους των κρατών-μελών της Ένωσης σε επίπεδο το οποίο θα δημιουργεί πληρότητα του 15% των αποθεμάτων τους για τον ερχόμενο χειμώνα. Ο στόχος αυτός κυμαίνεται στα 13 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα για φέτος, ή το 3% της συνολικής ευρωπαϊκής ζήτησης.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, «όσο περισσότερες εταιρείες συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, τόσο πιο καλές θα είναι οι προσφορές στις οποίες θα έχουμε πρόσβαση. Πρόκειται για μία καλή ευκαιρία για την πλήρη χρήση του νέου εργαλείου αυτού».

Μετά από την ολοκλήρωση της πρότασης, η Ε.Ε. αναμένει πως τα πρώτα συμβόλαια μεταξύ των αγοραστών και των προμηθευτών θα υπογραφούν τον Ιούνιο. Ορισμένες χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ουκρανία έχουν επίσης προσκληθεί να συμμετάσχουν στο εργαλείο. 

Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί είναι οι ειδικοί οι οποίοι αμφιβάλλουν όσον αφορά την επιτυχία του νέου προγράμματος. Σύμφωνα με τον Κιμ Τάλους, επικεφαλής του Tulane Center for Energy Law, «εάν οι μεγαλύτεροι αγοραστές καταφέρουν να επιτύχουν μία καλύτερη συμφωνία με τους προμηθευτές χωρίς τη χρήση του εργαλείου, δεν υπάρχει λόγος να το χρησιμοποιήσουν αν η εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας δεν επιβάλλει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η υποχρέωση κάλυψης του μέσου όρου της ζήτησης επιβάλλεται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωης και όχι στις ιδιωτικές εταιρείες. Οι εταιρείες αυτές θα διαπραγματευτούν τα συμβόλαια αυτά εκτός της Prisma European Capacity Platform GmbH η οποία διαχειρίζεται την όλη προσπάθεια.

Σύμφωνα, τέλος, με την αναλυτή του Oxford Institute for Energy Studies, Κάτια Γιαφίμαγια, «αν και οι μικρότεροι αγοραστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο προς όφελός τους, δε θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των συμφωνιών. Ο λόγος ύπαρξης της πλατφόρμας αυτής είναι κυρίως πολιτικός».

Διαβάστε ακόμη

Société Générale: Βλέπει πιθανότητα «εξόδου» της Τέρνα Ενεργειακή από τον MSCI Greece Standard

Βρετανία: «Σαρώνει» η ακρίβεια στα τρόφιμα – Στα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ στρέφονται οι πολίτες

Αύξηση – έκπληξη 9,3% για τις πωλήσεις της Nestle – Ώθηση από τις υψηλότερες τιμές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version