Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ουκρανίας, καθώς τα ρωσικά χτυπήματα στις υποδομές ενέργειας της χώρας επιβαρύνουν την οικονομία της, και δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τους ομολογιούχους «εντείνονται» καθώς πλησιάζει η προθεσμία αποπληρωμής.

Αυτή η πρόβλεψη ήρθε παράλληλα με την τελική έγκριση του ΔΝΤ την Παρασκευή για την αποδέσμευση 2,2 δισ. δολαρίων από το πακέτο βοήθειας ύψους 15,6 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, ένα αναμενόμενο βήμα μετά τη συμφωνία για τους όρους στα τέλη του περασμένου μήνα. Αυτή είναι η πέμπτη δόση που λαμβάνει η Ουκρανία στο πλαίσιο του προγράμματος από τη θέσπισή του το 2023.

Το ΔΝΤ μείωσε την εκτίμησή του για την οικονομική ανάπτυξη φέτος σε ένα εύρος 2,5% έως 3,5%, μια μείωση 0,5 ποσοστιαίων μονάδων από τις προβλέψεις του Μαρτίου. Μείωσε επίσης την εκτίμηση για το επόμενο έτος στο 5,5% από 6,5%, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Η ανάκαμψη αναμένεται να επιβραδυνθεί ιδιαίτερα λόγω των επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας και οι προοπτικές υπόκεινται σε υψηλούς κινδύνους από την εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα που σχετίζεται με τον πόλεμο», ανέφερε στην ανακοίνωση η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Τα κεφάλαια του ΔΝΤ αποτελούν σημαντικό μέρος των 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχεδιάζει να λάβει η Ουκρανία σε εξωτερική βοήθεια φέτος, λειτουργώντας ως οικονομική σανίδα σωτηρίας καθώς ο πόλεμος φτάνει στον τρίτο χρόνο του. Η οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από τους δυτικούς συμμάχους επέτρεψε στο Κίεβο να αντέξει την εισβολή της Ρωσίας, ιδίως εν μέσω της προέλασης της Μόσχας στα βόρεια και ανατολικά της χώρας.

Διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους ομολογιούχους «εντατικοποιούνται» και το Κίεβο έχει προετοιμάσει μια πρόταση αναδιάρθρωσης που εντάσσεται στο οικονομικό πλαίσιο και στους στόχους χρέους του προγράμματος στήριξης από το Ταμείο, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής Γκάβιν Γκρέι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

Οι πρώτες επίσημες συνομιλίες της Ουκρανίας νωρίτερα αυτό το μήνα με τους ομολογιούχους για την αναδιάρθρωση διεθνών ομολόγων αξίας άνω των 20 δισ. δολαρίων έληξαν χωρίς συμφωνία, καθώς οι πιστωτές αντιτάχθηκαν στην πρόταση του Κιέβου για ελάφρυνση του χρέους.

Ως έχει, το πάγωμα του χρέους θα λήξει με την πληρωμή του κουπονιού που λήγει την 1η Αυγούστου για ένα ομόλογο του 2026. Η χώρα θα μπορούσε να περιέλθει σε κατάσταση αθέτησης πληρωμών εάν δεν πληρώσει μετά από μια περίοδο χάριτος 10 ημερών αναφέρει το Bloomberg.

Ο Γκρέι δήλωσε ότι το ΔΝΤ αναμένει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στρατηγική της για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης τις επόμενες εβδομάδες. Πρόσθεσε ότι η υποβάθμιση των οικονομικών προβλέψεων για φέτος και το επόμενο έτος δεν θα έχει αντίκτυπο στις προοπτικές του χρέους της Ουκρανίας, καθώς οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις δεν έχουν αλλάξει σημαντικά.

Η εκ νέου στόχευση των εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Μόσχα έχει προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος που έχουν παρεμποδίσει την οικονομική δραστηριότητα. Η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας έχει ήδη μειώσει την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ φέτος στο 3% της ανάπτυξης, από 3,6% τον Απρίλιο. Σχεδιάζει να δημοσιεύσει αναθεωρημένες προοπτικές τον επόμενο μήνα.

Η Ουκρανία έχει προγραμματίσει να λάβει άλλες δύο ισόποσες δόσεις από το δάνειο του ΔΝΤ, συνολικού ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Οι αξιολογήσεις που απαιτούνται για την έγκριση αυτών των δόσεων θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Κοκκίνισαν οι δείκτες παρά τα στοιχεία του PCE – Με ισχυρά κέρδη το πρώτο εξάμηνο για Nasdaq και S&P 500

DBRS Morningstar: Ανεβάζει οριακά την εκτίμηση για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2024 (πίνακας)

Τάκης Θεοδωρικάκος: Συνάντηση με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ