Προς αναθεώρηση του ύψους των χρεώσεων που επιβάλει στους μεγαλύτερους δανειστές του προσανατολίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς πολλές χώρες που έχουν δανειστεί από το Ταμείο διαμαρτύρονται για το υπέρογκο ύψος των υποχρεώσεων τους λόγω της αύξησης των επιτοκίων.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το συμβούλιο του ΔΝΤ θα ξεκινήσει από σήμερα, Δευτέρα, να συζητά την πιθανότητα να προχωρήσει σε περικοπές στις υπερχρεώσεις και τους τόκους που επιβάλλονται στις χώρες-δανειστές, ειδικά στην περίπτωση που έχουν χρειαστεί περισσότερο χρόνο προκειμένου να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.
Στη συζήτηση θα λάβει υπόψη τόσο τις επιπτώσεις που βαραίνουν τους δανειστές αλλά και τη διαχείριση του ρίσκου για το ίδιο το Ταμείο.
Σημειωτέον πως για την αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης απαιτείται το 70% των ψήφων του συμβουλίου που απαρτίζεται από τη διοίκηση του διεθνούς οργανισμού και 24 μέλη που εκπροσωπούν το σώμα των 190 κρατών του ΔΝΤ.
Τα προηγούμενα χρόνια το Ταμείο επέμενε στην είσπραξη των χρεώσεων αυτών θεωρώντας πως είναι ένας τρόπος να αποθαρρύνει τους μεγαλύτερους δανειστές του να παραμείνουν υπερβολικά εξαρτημένοι από τα πακέτα βοήθειας που προσφέρει. Ωστόσο, παρά τα κέρδη για τα ταμεία του, πλέον η αύξηση των επιτοκίων καθιστά δυσβάστακτα τα χρέη αυτά για πολλές χώρες.
Υπολογίζεται πως με βάση τα επίπεδα των διεθνών επιτοκίων, κυρίως της Fed και της EKT, κάποια από τα δάνεια του ΔΝΤ επιβαρύνονται με κόστος που ξεπερνά το 8%, επίπεδο σχεδόν διπλάσιο από το κόστος του δανεισμού πριν την πανδημία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν συγκεκριμένες χώρες από τις οποίες ξεχωρίζουν η Αργεντινή, η Αίγυπτος και η Ουκρανία με βάρη που αγγίζουν τα 6 δισ. δολάρια.
Σημειωτέον πως η συζήτηση για το θέμα «ανοίγει» περίπου δύο εβδομάδες πριν τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών του G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, έχει δηλώσει πως ως οικοδεσπότης της συνόδου θα θέσει ψηλά στην ατζέντα την ανάγκη μεταρρύθμισης των διεθνών οργανισμών αλλά και την ανάγκη μείωσης των υπέρογκων τόκων των δανείων που βαραίνουν πολλές χώρες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες που αποτελούν τον κυριότερο μέτοχο του ΔΝΤ έχουν εκφράσει προθυμία να συζητήσουν το ακανθώδες θέμα των χρεώσεων. Μάλιστα, για το θέμα είναι πιθανόν να ερωτηθεί από τους βουλευτές του Κογκρέσου η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, κατά την προγραμματισμένη κατάθεση της την Τρίτη στην επιτροπή χρηματοπιστωτικών ζητημάτων.
Διαβάστε ακόμη
Γαλλία: Barclays και Citi βλέπουν πολιτικό αδιέξοδο αλλά διαφωνούν για την επερχόμενη μεταβλητότητα
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη 9/7
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ