Η ισχυρή άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη απαιτεί περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και μια συνεχή «τάση για σύσφιγξη», σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό και η υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με την επιμονή του υποδηλώνουν ότι θα χρειαστεί μια πιο περιοριστική στάση, που θα διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, για να διατηρηθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σταθερές και αυτός να επανέλθει εγκαίρως στον στόχο», ανέφερε το ΔΝΤ την Παρασκευή, μία ημέρα αφότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη αύξησαν το κόστος δανεισμού για όγδοη συνεχή φορά και έδωσαν σήμα για άλλη μια κίνηση τον Ιούλιο.
Ο πληθωρισμός στην περιοχή έχει υποχωρήσει από την κορύφωση του 10,6% τον Οκτώβριο, αλλά εξακολουθεί να είναι υπερτριπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ για 2%. Οι σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες -που προκλήθηκαν από έναν άνευ προηγουμένου κύκλο αυξήσεων κατά 400 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο- και η χαλάρωση των περιορισμών στην πλευρά της προσφοράς σημαίνουν ότι ο ρυθμός θα συνεχίσει να επιβραδύνεται και ότι «η σύγκλιση προς τον στόχο προβλέπεται γύρω στα μέσα του 2025», ανέφερε το ταμείο με έδρα την Ουάσινγκτον.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει ευμετάβήτα στοιχεία όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, «έχει αποδειχθεί πιο επίμονος και έχει αρχίσει να μειώνεται μόλις προσφάτως».
Στην καταληκτική δήλωσή του μετά τη λεγόμενη διαβούλευση του άρθρου IV, το ΔΝΤ εξήρε επίσης την «αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα της οικονομίας της ευρωζώνης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το μεγαλύτερο σοκ στο εμπόριο εδώ και αρκετές δεκαετίες». Παρόλα αυτά, η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί μόνο με «μέτριο» ρυθμό φέτος και του χρόνου, ενώ μεσοπρόθεσμα η παραγωγή «είναι πιθανό να παραμείνει κάτω από την προπολεμική τάση για μια παρατεταμένη περίοδο, δεδομένου του κόστους προσαρμογής στις επίμονα υψηλότερες τιμές της ενέργειας».
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το ΔΝΤ κάλεσε επίσης τις χώρες της περιοχής να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες και η Ένωση να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.
Τέλος, προειδοποίησε ότι η «χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις» – που επιτρέπουν στα μέλη της ΕΕ να χορηγούν επιδοτήσεις ή φορολογικά κίνητρα που να αντιστοιχούν σε αυτά που προσφέρονται αλλού – «θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε υψηλό δημοσιονομικό κόστος καθώς και σε οικονομικές αναποτελεσματικότητες και στρεβλώσεις».
Διαβάστε ακόμη
Eυρωκοινοβούλιο: Τι αλλάζει στον έλεγχο για την τεχνητή νοημοσύνη
Τι σημαίνει η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ