Αυστηρότατη προειδοποίηση για τη διόγκωση των δημοσίων χρεών παγκοσμίως που εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν το όριο των 100 τρισ. δολαρίων τη φετινή χρονιά, αλλά θα συνεχίσουν και να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνει η νέα δημοσιονομική έκθεση Fiscal Monitor του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Όμως, ειδικά για την περιοχή της Ευρωζώνης, δύο χώρες μπαίνουν στη… μαύρη λίστα του Ταμείου, η Γαλλία και η Ιταλία.

Όσον αφορά τα παγκόσμια δεδομένα, τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, με το πιο δυσμενές σενάριο της έκθεσης να εκτιμά πως τα δημόσια μπορεί να εκτοξευτούν κατά σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες επί το ΑΕΠ τρία χρόνια νωρίτερα από τη βασική πρόβλεψη του Ταμείου, αγγίζοντας έτσι το 115% του ΑΕΠ.

«Τα ελλείμματα είναι υψηλά και τα δημοσία χρέη ακόμη πιο υψηλά και συνεχίζουν να αυξάνονται. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί με τον τωρινό ρυθμό ο παγκόσμιος λόγος χρέους/ΑΕΠ θα πλησιάσει το 100% μέχρι τα τέλη της δεκαετίας και θα ξεπεράσει το ανώτερο επίπεδο της περιόδου της πανδημίας» προειδοποίησε ο επικεφαλής δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ, Βιτόρ Γκασπάρ, κατά την παρουσίαση της έκθεσης.

Ειδικά για την περιοχή της Ευρωζώνης, η Γαλλία και η Ιταλία κρίθηκαν ως… μετεξεταστέες, με την έκθεση να υποστηρίζει πως αμφότερες θα αποτύχουν να πιάσουν το όριο του 3% που ορίζει η ΕΕ για το επίπεδο των ελλειμμάτων ακόμη και μέχρι το 2029, ανεξαρτήτως των ισχυρισμών των κυβερνήσεων τους.

Παράλληλα και το δημόσιο χρέος των δύο ισχυρών ευρωπαϊκών οικονομιών θα συνεχίσει να αυξάνεται κάθε χρόνο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, προβλέπει το ΔΝΤ.

Πρόκειται για μια εκτίμηση σαφώς πιο απαισιόδοξη από τις προβλέψεις και τους στόχους που έχουν θέσει οι κυβερνήσεις του Μισέλ Μπαρνιέ και της Τζόρτζια Μελόνι, η οποία αν επιβεβαιωθεί θα φέρει σε δύσκολη θέση την Κομισιόν, που έχει ήδη θέσει σε ειδικό καθεστώς επόπτευσης αμφότερες της χώρες.

Η Γαλλία υπό την νέα κυβέρνηση Μπαρνιέ έχει υποσχεθεί περικοπή του ελλείμματος στο 2,8% μέχρι το 2029. Όμως, το ΔΝΤ έχει αντίθετη άποψη, βλέποντας συνεχιζόμενη ενίσχυση του κοντά στο 6% μέχρι το 2029.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Βιτόρ Γκασπάρ σχολίασε πως η Γαλλία χρειάζεται πιο δυναμική δημοσιονομική προσαρμογή. «Πιστεύουμε πως όντως η κυβέρνηση της Γαλλίας έχει παρουσιάσει ιδέες και προτάσεις που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο περιμένουμε μεγαλύτερη αποσαφήνιση (των δεδομένων) από την ίδια την εφαρμογή των εξαγγελθέντων μέτρων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε πως μόλις προ ημερών ο οίκος Scope Ratings υποβάθμισε τη βαθμολογία του γαλλικού αξιόχρεου σε ΑΑ- από ΑΑ, με σταθερές προοπτικές, επικαλούμενη ακριβώς την συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Αντιστοίχως ο οίκος Fitch, που είχε ήδη υποβαθμίσει τη βαθμολογία της Γαλλίας σε ΑΑ- τον περασμένο Απρίλιο, σε νέα έκθεση του την περασμένη εβδομάδα προχώρησε σε υποβάθμιση του outlook από «σταθερό» σε «αρνητικό», ασκώντας κριτική για την επιδείνωση των δημοσιονομικών της δεδομένων.

Συγκριτικά η Ιταλία βρίσκεται σε καλύτερη θέση, με το ΔΝΤ να θεωρεί μεν πως η κυβέρνηση Μελόνι δεν θα καταφέρει να «πιάσει» το στόχο της μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το 2026, όμως θα καταφέρει να φτάσει αρκετά κοντά, γύρω στο 3,5%.

Ανάλογη άποψη είχε εκφράσει προ ημερών και η Fitch Ratings, επιβραβεύοντας τις προσπάθειες της Ρώμης με αξιολόγηση θετικών προοπτικών για το ιταλικό αξιόχρεο.

Πάντως, στο μέτωπο του δημόσιου χρέους και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, που δεν φαίνεται και να επιλύεται στο ορατό μέλλον.
Το ΔΝΤ «βλέπει» το δημόσιο χρέος της Ιταλίας να συνεχίζει να αυξάνεται αγγίζοντας το 142,3% του ΑΕΠ μέχρι το 2029, επίδοση που μεταφράζεται σε άνοδο κατά σχεδόν οκτώ ποσοστιαίες μονάδες.

Η Γαλλία και στο θέμα αυτό παραμένει ουραγός, με ακόμη πιο ισχυρή άνοδο του δημοσίου χρέους που μέχρι τα τέλη της δεκαετίας εκτιμάται πως θα φτάσει το 124,1%.

Σημειωτέον πως ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, δύο ακόμη λαμβάνουν αρνητικές προειδοποιήσεις από το Fiscal Monitor. Πρόκειται για το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναφερόμενος στα στοιχεία της βρετανικής οικονομίας, ο Βιτόρ Γκασπάρ κάλεσε το Λονδίνο να λάβει επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό του δημοσίου χρέους, που οδεύει επίσης πάνω από το όριο του 100%, προκειμένου να προστατεύσει και τις δημόσιες επενδύσεις.

Πάντως, το ΔΝΤ προχώρησε παράλληλα σε σημαντική επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για την ανάπτυξη της Βρετανίας, στο 1,1% για φέτος και στο 1,5% το 2025, που είναι και η τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των μελών του G7.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Έκλεισε το βιβλίο για το ομόλογο – Άντλησε €600 εκατ., με 4,625% επιτόκιο (upd)

Πώς λειτουργεί η ασφάλιση του σκιώδους στόλου της Ρωσίας (γράφημα)

Cenergy Holdings: Η διπλή «ψήφος εμπιστοσύνης» στην Hellenic Cables μετά την ΑΜΚ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα