Τις λεπτομέρειες και το… μάρκετινγκ του νέου παγκόσμιου εταιρικού φόρου φαίνεται πως καλούνται να συνθέσουν οι ρυθμιστές στις ΗΠΑ.
Τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και του ΟΟΣΑ οι οποίοι υποστηρίζουν και προώθησαν τη συμφωνία του Οκτωβρίου μεταξύ 140 χωρών έχουν δύο επιλογές όσον αφορά τη διεύρυνση της υποστήριξης στην πολιτικά διχασμένη Ουάσινγκτον: τεχνικές αλλαγές έτσι ώστε οι ΗΠΑ να μην έχουν απώλεια εσόδων και πολιτική επιρροή προς τα εταιρικά λόμπι, σε μια προσπάθεια να τα πείσουν πως η απουσία οποιασδήποτε συμφωνίας είναι χειρότερη από την παρούσα κατάσταση.
Η λεπτομέρεια που προκαλεί διχασμό είναι το πλάνο της δημιουργίας νέων κυβερνητικών μέτρων για τη φορολόγηση ενός γκρουπ 100 εταιρειών παγκοσμίως, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές είναι αμερικανικές.
Τα προτεινόμενα μέτρα θα χρειαστούν την υπογραφή του Κογκρέσου και τη συνεργασία των Ρεπουμπλικανών.
Εάν οι ΗΠΑ δε συμμετέχουν στο νέο εταιρικό φόρο, το όλο πρόγραμμα θα καταρρεύσει, επηρεάζοντας τις οικονομίες και των δύο πλευρών του Ατλαντικού, ενώ θα αυξηθούν και πάλι οι εμπορικές τριβές μεταξύ των χωρών, προκαλώντας ντόμινο προβλημάτων στις πολυεθνικές.
Η συμφωνία του περασμένου Οκτωβρίου συμπεριλαμβάνει εταιρικό φόρο 15% και φορολόγηση μέρους των εσόδων των πολυεθνικών κολοσσών οπουδήποτε αυτοί δραστηριοποιούνται.
Οι πολιτικοί και ο ΟΟΣΑ ελπίζουν για εφαρμογή του νέου προγράμματος από το 2023.
Γι αυτό το λόγο, η τελική πρόταση θα πρέπει να είναι έτοιμη την άνοιξη του 2022 πριν τη συνάντηση του Ιουνίου του ίδιου έτους.
Σύμφωνα με τον Pascal Saint-Amans, επικεφαλής φορολογίας του ΟΟΣΑ, η Ουάσινγκτον θα βγει κερδισμένη από τη φορολόγηση περίπου 50-60 πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην αμερικανική αγορά. Όσο για τη δεύτερη προσέγγιση, όπως προέβλεψε η ΥΠΟΙΚ των Ηνωμένων Πολιτειών Τζάνετ Γέλεν, οι εταιρείες θα καταλάβουν πως αντί για τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή, το οργανωμένο και ξεκάθαρο σχέδιο παγκόσμιας φορολόγησης θα αποτελέσει πλεονέκτημα για τις επιχειρηματικές τους πρακτικές.
Όσο για το U.S. Chamber of Commerce, ένα από τα μεγαλύτερα λόμπι των ΗΠΑ, υποστηρίζει πως δεν έχει ακόμα αρκετές λεπτομέρειες όσον αφορά το πρόγραμμα για να αποφασίσει εάν θα αντιτεθεί στην πρόταση.
Αντιθέτως, τα εμπορικά γκρουπ του τομέα της τεχνολογίας υποστηρίζουν την πρόταση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εξάλειψη των φορολογικών παραδείσων. Η Amazon, για παράδειγμα, καλωσόρισε την πρόταση για φορολογικό εναρμονισμό μεταξύ των χωρών.
Διαβάστε ακόμα:
Αλλαγή σκηνικού: Ερχονται νέου τύπου επιχειρηματικά δάνεια
Συνωστισμός αιτήσεων στον ΕΦΚΑ από όσους θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα
Τράπεζες: Με σημαντικό discount οι μετοχές – Ανεβάζουν τις τιμές-στόχους οι ξένοι οίκοι