search icon

Bloomberg

Διπλή ισοτιμία και φθηνότερη λίρα ζητάει το χρυσό «παιδί» της τουρκικής βιομηχανίας

Οι επαγγελματίες της κλωστοϋφαντουργίας ισχυρίζονται ότι η Τουρκία δεν έχει επιτρέψει στο νόμισμα να υποτιμηθεί αρκετά

Μια δεύτερη συναλλαγματική ισοτιμία για τη λίρα αξιώνει το χρυσό «παιδί» της τουρκικής βιομηχανίας, προτάσσοντας την ανάγκη τόνωσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους.

Ο λόγος για τις βιοτεχνίες ρουχισμού, οι εκπρόσωποι των οποίων είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπάτι, με βασικό αίτημα την καθιέρωση μιας παράλληλης «φθηνότερης» ισοτιμίας με το δολάριο και το ευρώ.

Οι επαγγελματίες του κλάδου ισχυρίζονται ότι η Τουρκία δεν έχει επιτρέψει στο νόμισμα να υποτιμηθεί αρκετά σε σχέση με τον πληθωρισμό, ο οποίος εκτοξεύθηκε έως 85% μέσα στο 2022. Παρότι η λίρα συγκαταλέγεται στα αναδυόμενα νομίσματα με τις μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες, οι εξαγωγείς διαμαρτύρονται ότι παραμένει αρκετά… ακριβό.

Τους τελευταίους μήνες, κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα έχουν επιλέξει να διατηρήσουν σταθερή την ισοτιμία της λίρας, ανακόπτοντας τη μέχρι πρότινος πορεία υποτίμησης και αφήνοντας το βασικό επιτόκιο στο 9%.

Αυτό, όμως, δεν ευνοεί τον κλάδο του ρουχισμό, ο οποίος θεωρείται η «ατμομηχανή» της τουρκικής μεταποίησης, έχοντας μερίδιο άνω του 4% στο παγκόσμιο εμπόριο κλωστοϋφαντουργίας.

Μάλιστα, το γεγονός ότι οι εξαγωγές ρούχων εμφανίζουν σημάδια στασιμότητας τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου, συνιστά απειλή για την εθνική οικονομία και τις θέσεις εργασίας.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ζητούν μια παράλληλη, προσωρινή συναλλαγματική ισοτιμία, η οποία θα καθορίζεται για τους επόμενους εννέα μήνες στις 23 λίρες ανά δολάριο και στις 24 λίρες ανά ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι, αυτήν τη στιγμή, η επίσημη ισοτιμία της λίρας βρίσκεται σχεδόν στα 19 και στα 20 ανά δολάριο και ευρώ, αντίστοιχα.

Χωρίς μια κρατική παρέμβαση, οι εταιρείες θα αναγκαστούν να απολύσουν έως 100.000 εργαζόμενους σε σύνολο 2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, όπως προειδοποιούν παράγοντες του μεταποιητικού κλάδου. Μόνο στο τελευταίο 4μηνου, άλλωστε, οι περικοπές έφθασαν τις 30.000 θέσεις εργασίας.

Επισήμως, το συνολικό ποσοστό ανεργίας στη γειτονική χώρα ανέρχεται στο 10,2%, με 3,6 εκατομμύρια άτομα να μην βρίσκουν εργασία.

Κι όλα αυτά, ενόσω η Τουρκία οδεύει προς κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κινδυνεύει με… ήττα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο «Σουλτάνος» έσπευσε να προαναγγείλει την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 55%, να δεσμευτεί για την πρόωρη συνταξιοδότηση 2,3 εκατ. ατόμων, αλλά και να αυξήσει τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων κατά 30%.

Διαβάστε επίσης

Ο γρίφος με την κηδεία του τέως βασιλιά, το εκλογικό δίλημμα Άνοιξη ή Καλοκαίρι και το οριστικό αντίο του Κούτρα από την Intrakat

Οικογένεια Νίκα: «Θρίλερ» για το ακίνητο στη Στησιχόρου και τη συλλογή με τους πολύτιμους πίνακες (pics)

Τα πιο πρωτοποριακά πιάτα του εστιατορίου Noma – Σαν πίνακες που αφηγούνται ιστορίες

Exit mobile version