Η αβεβαιότητα που γεννούν οι εκλογικές αναμετρήσεις, τόσο στην Ευρώπη (Γαλλία), όσο και αλλού (προεδρικές εκλογές ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο) αναγκάζουν την ΕΚΤ να «πατήσει φρένο» στις στις μειώσεις επιτοκίων καθώς οι εκλογές τροφοδοτούν τους κινδύνους. Αυτό τουλάχιστον διατείνεται δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων το διάστημα 5-10 Ιουλίου.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η ΕΚΤ θα ακολουθήσει μετρημένη προσέγγιση στον ρυθμό των μειώσεων, καθώς οι πολιτικές αναταραχές ανοίγουν έναν νέο κύκλο κινδύνων για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%,.
Μετά την αρχική μείωση κατά 0,25% τον Ιούνιο, οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι οι αξιωματούχοι θα κάνουν ένα time out όταν συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα. Οι μειώσεις αναμένεται να συνεχιστούν και πάλι τον Σεπτέμβριο και θα γίνονται μία φορά το τρίμηνο μέχρι το επιτόκιο καταθέσεων να φθάσει το 2,5% έναν χρόνο αργότερα.
Η σταδιακή αντιστροφή της πρωτοφανούς νομισματικής σύσφιξης αντανακλά την αυξανόμενη δυσκολία στην εκτίμηση των οικονομικών παγίδων που έρχονται για την ευρωζώνη των 20 κρατών – μελών. Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές και η ανάκαμψη από την πολύμηνη στασιμότητα ενδέχεται να έχει ήδη εκπνεύσει. Εν τω μεταξύ, οι εκλογές – ιδίως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού – αναγκάζουν τους επενδυτές να επανεξετάσουν τα πάντα, από τις κρατικές δαπάνες έως το εμπόριο.
Οι αναλυτές κατατάσσουν πλέον την προεδρική ψηφοφορία του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και την απειλή μιας νέας θητείας του Ντόναλντ Τραμπ ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία της περιοχής, ενώ η αναταραχή στη Γαλλία έχει ξυπνήσει μνήμες από την κρίση δημόσιου χρέους της Ευρώπης την περασμένη δεκαετία.
Αντιμέτωποι με αυτή την αβεβαιότητα, οι αξιωματούχοι με επικεφαλής την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ δεν δεσμεύονται εκ των προτέρων για την πορεία των επιτοκίων, υποσχόμενοι να αποφασίζουν ανάλογα με τα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινώνονται. Ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν είναι μεταξύ εκείνων που λένε ότι ο Ιούλιος παρέχει κυρίως μια ευκαιρία για απολογισμό.
Οι αγορές είναι ακόμη πιο επιφυλακτικές από τους οικονομολόγους, εκτιμώντας πλήρως μόνο μία ακόμη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων φέτος, αν και τείνουν προς μία ακόμη.
«Απλώς δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να συνεχιστεί η μείωση των επιτοκίων στην παρούσα συγκυρία», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι , επικεφαλής μακροοικονομικών της ING. «Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ θα επιμείνει τελικά στην προσέγγιση της εξάρτησης από τα δεδομένα και θα ( πρέπει) να απέχει από την παροχή οποιασδήποτε μελλοντικής καθοδήγησης».
Οι πολιτικοί παράγοντες ρίχνουν ολοένα και μεγαλύτερη σκιά. Στις ΗΠΑ, η απειλή που συνιστά ο Τραμπ επιτείνεται από τη σύγχυση σχετικά με το αν θα αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ή άλλον υποψήφιο των Δημοκρατικών. Στο εσωτερικό της ευρωζώνης, οι πρόωρες γαλλικές εκλογές έχουν ταρακουνήσει τους επενδυτές, ακόμη και αν η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί κάπως μετά το αρχικό σοκ.
Τι λέει το Bloomberg Economics
«Η επόμενη συνεδρίαση στις 18 Ιουλίου θα παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές προκειμένου να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες τους για το χρόνο της επόμενης μείωσης των επιτοκίων, παρόλο που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αυτό το μήνα. Η Λαγκάρντ είναι πιθανό να αφήσει να εννοηθεί μια άλλη κίνηση τον Σεπτέμβριο, χωρίς να είναι ιδιαίτερα δεσμευτική», αναφλερει ο Ντέιβιντ Πάουελ, ανώτερος οικονομολόγος της ευρωζώνης.
Η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών λέει ότι η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει πορεία ως αποτέλεσμα των γεγονότων. Μόνο ένας από τους 29 ερωτηθέντες αναμένει ότι οι αξιωματούχοι θα τροποποιήσουν τα σχέδια ποσοτικής σύσφιξης.
«Αυτή είναι μια επιλογή για το Ευρωσύστημα πριν από οποιαδήποτε σκέψη για το TPI», δήλωσε ο οικονομολόγος της Scope Ratings Ντένις Σεν, αναφερόμενος στο εργαλείο που δημιουργήθηκε το 2022 για να αντιμετωπίσει τις «αδικαιολόγητες, άτακτες» κινήσεις της αγοράς καθώς η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια. (σσ. το TPI -Transmission Protection Instrument, όπως έχει εξηγήσει η ΕΚΤ, θα διασφαλίσει ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μεταδίδεται ομαλά σε όλες τις χώρες της ζώνης της ευρωζώνη – με αυτό θα μπορούν να πραγματοποιούνται αγορές στη δευτερογενή αγορά τίτλων από εκδότριες χώρες που αντιμετωπίζουν επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης, που δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη στοιχεία της συγκεκριμένης χώρας, με στόχο την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν για τον μηχανισμό μετάδοσης).
Μόνο ένας από τους ερωτηθέντες αναφέρει ότι το πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί τους επόμενους τρεις μήνες.
Αντίθετα, ένας σημαντικός αριθμός ανησυχεί ότι η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι ασθενέστερη και ο πληθωρισμός ισχυρότερος από ό,τι προέβλεπε η ΕΚΤ τον Ιούνιο. Ειδικότερα, το κόστος των υπηρεσιών εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλη ανησυχία, εν μέρει λόγω των μισθολογικών αυξήσεων που αναμένεται να παραμείνουν ισχυρές.
«Οι επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών αναφέρουν ότι οι παράγοντες της προσφοράς και όχι η έλλειψη ζήτησης τις εμποδίζουν να αυξήσουν την παραγωγή», δήλωσε ο Αντρέι Τσεπανιάκ, ανώτερος Ευρωπαίος οικονομολόγος της Nomura. «Ως εκ τούτου, οι μεγάλες ελλείψεις εργατικού δυναμικού και η ανθεκτική ζήτηση υπηρεσιών κινδυνεύουν να διατηρήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις στον τομέα των υπηρεσιών αυξημένες βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα».
Η συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας πιθανότατα θα είναι «αδιάφορη», εκτιμά ο ίδιος, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο «αν η ΕΚΤ προετοιμάζεται τον Σεπτέμβριο για άλλη μια μείωση».
Ορισμένοι λένε ότι οι αυξανόμενες πιθανότητες μείωσης του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να ωθήσουν την EKT να δράσει ταχύτερα.
«Με τη ρητορική της Fed να μετατοπίζεται εκ νέου προς την κατεύθυνση της μείωσης των επιτοκίων, καθώς τα στοιχεία για τη δραστηριότητα και την αγορά εργασίας φαίνεται να ομαλοποιούνται από ta πολύ ισχυρά επίπεδα, η ΕΚΤ θα πρέπει να βάλει ξανά στο τραπέζι την επανάληψη των μειώσεων», δήλωσε ο Ηλίας Τσιριγωτάκης, οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Κανείς, πάντως, δεν αναμένει ότι τα επιτόκια θα μειωθούν την ερχόμενη Πέμπτη.
«Τα εισερχόμενα στοιχεία είναι τρανταχτά και θα είναι δύσκολο για το Διοικητικό Συμβούλιο να καταλήξει σε μια σαφή άποψη για την έκταση της ανάκαμψης όσον αφορά την ανάπτυξη και την υποκείμενη τάση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Σιλβέν Μπρόγιερ, οικονομικός αναλυτής της S&P Global Ratings «Όλα αυτά σε ένα ασταθές πολιτικό τοπίο με νευρικές αγορές χρέους στην Ευρώπη».
Διαβάστε ακόμη
Πλαίσιο Computers: Οι πωλήσεις ρεκόρ και το νέο κατάστημα στο αεροδρόμιο
Η ελίτ των celebrities και του παγκόσμιου επιχειρείν στον πλουσιότερο γάμο του πλανήτη (pics)
Στο «σφυρί» διαμερίσματα, πάρκινγκ και οικόπεδα με χαμηλές τιμές εκκίνησης
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ