search icon

Bloomberg

Διαμάντια: Πώς ο μεγαλύτερος παραγωγός τους διασφαλίζει ότι θα παραμείνουν ακριβά

Παρότι συνηθισμένη επιχειρηματική πρακτική, η τελευταία κίνηση της De Beers είναι ενδεικτική της... απελπισίας που κυριαρχεί στην αγορά διαμαντιών

«Τραβάει» πίσω τα απούλητα διαμάντια η De Beers, μετά τον κατήφορο τιμών, με τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο να επιτρέπει στους αγοραστές της να αρνηθούν να αγοράσουν όλα τα διαμάντια που είχαν συμφωνήσει.

«Συγκεντρώνουμε αποθέματα, επειδή είμαστε βέβαιοι ότι με την πάροδο του χρόνου η τιμή των διαμαντιών θα αυξηθεί και θα είμαστε σε θέση να πουλήσουμε την προσφορά αυτή στην αυξανόμενη ζήτηση που πιστεύουμε ότι θα έρθει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Al Cook σε ενημέρωση στην Γκαμπορόνε.

Ο κλάδος ήταν ένας από τους μεγάλους κερδισμένους της πανδημίας, καθώς οι αγοραστές που έμειναν στο σπίτι στράφηκαν σε διαμαντένια κοσμήματα και άλλες αγορές πολυτελείας. Όμως, καθώς οι οικονομίες άνοιξαν, η ζήτηση «πάγωσε» γρήγορα, αφήνοντας πολλούς στο εμπόριο να κατέχουν πλεονάζοντα αποθέματα, για τα οποία είχαν πληρώσει πάρα πολλά, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυτό που φαινόταν σαν μια ψυχρή πτώση μετατράπηκε γρήγορα σε μια πτώση των διαμαντιών. Οι ΗΠΑ, μακράν η σημαντικότερη αγορά του κλάδου, ταλαντεύτηκε κάτω από την αυξανόμενη πληθωριστική πίεση, ενώ η βασική αναπτυσσόμενη αγορά της Κίνας επλήγη από μια κρίση ακινήτων που εξασθένησε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η εξεγερμένη βιομηχανία διαμαντιών εργαστηριακής καλλιέργειας άρχισε να σημειώνει σημαντικά κέρδη σε δύο βασικούς τομείς.

Η απόφαση της De Beers να επιτρέψει στους πελάτες να αρνηθούν τα εμπορεύματα ήταν η τελευταία από μια σειρά όλο και πιο απελπισμένων κινήσεων σε ολόκληρο τον κλάδο για να ανακόψει τη φετινή βουτιά των τιμών των διαμαντιών. Ο αντίπαλος της De Beers, η ρωσική μεταλλευτική εταιρεία Alrosa PJSC, είχε ήδη ακυρώσει όλες τις πωλήσεις της για δύο μήνες, ενώ η αγορά της Ινδίας -το κυρίαρχο κέντρο κοπής και εμπορίας- είχε σταματήσει τις εισαγωγές.

Ο Cook δήλωσε ότι η εταιρεία θα επιμείνει στον στόχο της για παραγωγή έως και 33 εκατομμυρίων καρατίων ακατέργαστων διαμαντιών το 2023, παρά την «εξαιρετικά δύσκολη χρονιά», όπως την χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλός της, όπου οι παγκόσμιες δυνάμεις είχαν συνωμοτήσει για να επιβραδύνουν τις συναλλαγές.

Η πιο πρόσφατη πώληση διαμαντιών της De Beers, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, ήταν η μικρότερη από το πανδημικό έτος 2020. Η μονάδα της Anglo American Plc θα επιτρέψει επίσης στους πελάτες να αρνηθούν τα εμπορεύματα στην τελευταία πώληση του έτους.

Η De Beers έχει μακρά ιστορία στη διαχείριση του εφοδιασμού της βιομηχανίας με διαμάντια, αποθηκεύοντας αγαθά για να αποτρέψει την πτώση των τιμών.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Φρένο» στην 4ήμερη πτώση με τζίρο σχεδόν 400 εκατ. – Πώς αντέδρασαν Alpha και Εθνική

Xiaomi: Ρεκόρ στις πωλήσεων τη Single Day

Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη €349 εκατ. στο 9μηνο 2023

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version