search icon

Bloomberg

Διαφορά απόψεων στην ΕΚΤ για τα επιτόκια (γράφημα)

Ενώ ορισμένοι από τους πιο αισιόδοξους αξιωματούχους συζητούν ανοιχτά την ανάγκη για πιο απότομες μειώσεις των επιτοκίων, τα «γεράκια» συστήνουν προσοχή

Οι απόψεις των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το πού πρέπει να στραφεί η νομισματική πολιτική αρχίζουν να αποκλίνουν, καθώς ο πληθωριστικός στόχος του 2% βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Ενώ ορισμένοι από τους πιο αισιόδοξους αξιωματούχους συζητούν ανοιχτά την ανάγκη για πιο απότομες μειώσεις των επιτοκίων, τα «γεράκια» συστήνουν προσοχή. Τονίζουν ότι το κόστος δανεισμού δεν πρέπει να περιορίζει την οικονομία για περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται, αλλά υποστηρίζουν ότι η μάχη κατά των αυξημένων πιέσεων στις τιμές δεν έχει ακόμη κερδηθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια για τρίτη φορά φέτος, στο 3,25%. Οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες μειώσεις τους επόμενους μήνες.

Το Bloomberg συνέθεσε μια λίστα με τα κυριότερα σημεία από συνεντεύξεις και σχόλια των στελεχών, καθώς οι φορείς χάραξης πολιτικής συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον για την ετήσια συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου:

Κριστίν Λαγκάρντ

«Νομίζω ότι για μένα, η κατεύθυνση είναι σαφής. Αυτό που κάναμε ξεκινώντας από τον Ιούνιο είναι νομίζω η λογική προσέγγιση και πρέπει να συνεχιστεί με προσοχή. Η κατεύθυνση της κίνησης είναι σαφής, ο ρυθμός θα καθοριστεί με βάση τα μελλοντικά στοιχεία, χρησιμοποιώντας τα κριτήρια και εφαρμόζοντας την κρίση μας».

Φίλιπ Λέιν

«Υπάρχει η πεποίθηση ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά ταυτόχρονα προβλέπουμε ότι η ανεργία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, ότι η κατανάλωση θα αυξηθεί, ότι οι επενδύσεις θα ανακάμψουν. Αν και ορισμένα πρόσφατα στοιχεία έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, η οικονομία στην Ευρωζώνη δεν παρουσιάζει σημάδια δραματικής εξασθένησης».

Γιοακίμ Νάγκελ

«Αυτή η συζήτηση για το επίπεδο της μείωσης των επιτοκίων δεν είναι χρήσιμη. Ζούμε σε ένα πολύ αβέβαιο περιβάλλον, οπότε πρέπει να περιμένουμε τα νέα δεδομένα και μετά να αποφασίσουμε».

Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό

«Δεν καθυστερούμε αυτή τη στιγμή, αλλά η ευελιξία θα πρέπει να μας αποτρέψει από το να διατρέξουμε τέτοιο κίνδυνο στο μέλλον. Ο κίνδυνος να μειώσουμε πολύ αργά την περιοριστική μας στάση θα μπορούσε πράγματι να γίνει πιο σημαντικός σε σχέση με εκείνον που προκύπτει από την υπερβολικά γρήγορη δράση. Εάν το επόμενο έτος βρισκόμαστε σταθερά στο 2% με ακόμη υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, δεν θα υπάρχουν λόγοι για να παραμείνει η νομισματική μας πολιτική περιοριστική και τα επιτόκια μας να είναι πάνω από το ουδέτερο επιτόκιο. Όταν η νίκη κατά του πληθωρισμού είναι ορατή, η νομισματική πολιτική δεν θα πρέπει να επιβάλλει υπερβολικούς ή παρατεταμένους περιορισμούς στη δραστηριότητα και την απασχόληση, και ως εκ τούτου στους συμπολίτες μας».

Φάμπιο Πανέτα

«Υπάρχει ένας συνδυασμός χαμηλού πληθωρισμού και αδύναμης ανάπτυξης, και σαφώς αυτό ευνοεί την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής μας πολιτικής. Δεδομένου ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό 2% πολύ νωρίτερα από ό,τι στο τέλος του 2025, η κατεύθυνση για τα επιτόκια είναι σαφής και δεν μπορεί να αποκλειστεί η ανάγκη μείωσης του κόστους δανεισμού κάτω από το ουδέτερο επίπεδο».

Χοσέ Λουίς Εσκριβά

«Οι ανοδικές και οι καθοδικές απειλές για τις προοπτικές του πληθωρισμού είναι περίπου ισοδύναμες. Ο πληθωρισμός του τομέα των υπηρεσιών μειώνεται, αλλά εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερα του θεμιτού».

Κλάας Κνοτ

«Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα, αλλά μου φαίνεται ότι θα πρέπει να δούμε αρκετή επιδείνωση των προοπτικών προτού πρέπει να ανησυχούμε για τον κίνδυνο υπερβολικής διόρθωσης. Αυτό θα μπορούσε τότε φυσικά να επηρεάσει τον ρυθμό με τον οποίο θα επαναφέρουμε τα επιτόκια στο ουδέτερο επίπεδο».

Ρόμπερτ Χόλτσμαν

«Θα έλεγα ότι είναι πιθανό να γίνει ένα βήμα κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Δεκέμβριο. Μια μεγαλύτερη μείωση κατά μισή μονάδα είναι σχετικά απίθανη, αν και όχι αδύνατη. Θα μπορούσαμε επίσης να συμπεράνουμε ότι η προληπτική μείωση τον Οκτώβριο μπορεί να ήταν αρκετή για να κάνουμε ένα διάλειμμα τον Δεκέμβριο. Εξακολουθώ να ανησυχώ ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί ισχυρότερος του αναμενόμενου. Φυσικά υπάρχουν και καθοδικοί κίνδυνοι – αν και δεν βλέπω αρκετούς από αυτούς για να συμπεράνω ότι κυριαρχούν».

Όλι Ρεν

«Ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν αποδυναμωθεί αρκετά τους τελευταίους μήνες, γεγονός που θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις. Πρέπει να έχουμε κατά νου -ενδεχομένως και να ανησυχούμε- για την πιθανότητα υπερβολικής διόρθωσης του πληθωρισμού. Προς το παρόν δεν ανησυχώ ακόμη τουλάχιστον τόσο πολύ γι’ αυτό, διότι ο πληθωρισμός υπηρεσιών και ο πληθωρισμός μισθών κινούνται γύρω στον στόχο του 2%».

Πέτερ Καζιμίρ

«Η απόφασή μας να μειώσουμε τα επιτόκια τον Οκτώβριο αφήνει ορθάνοιχτη τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι. Είμαι όλο και πιο σίγουρος ότι η πορεία του αποπληθωρισμού βρίσκεται σε καλή βάση. Αλλά χρειάζομαι να έχω ακόμα περαιτέρω αποδείξεις για μια βιώσιμη επιστροφή στον πληθωριστικό στόχο».

Μάριο Σεντένο

«Δεν χρειάζεται να περιοριστούμε σε τριμηνιαία βήματα. Για μια οικονομία που πέρασε 10 χρόνια με μέσο πληθωρισμό 0,9%, για μια οικονομία που δεν επενδύει, για μια οικονομία που υποστηρίζεται από μια αγορά εργασίας που παρουσιάζει κάποια σημάδια αδυναμίας, πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κινηθούμε με μεγαλύτερα βήματα. Συνεχίζουμε να αναβάλουμε την ανάκαμψη και οι πτωτικοί κίνδυνοι υλοποιούνται. Πρέπει να φτάσουμε στα ουδέτερα επιτόκια το συντομότερο δυνατό. Ο χρόνος εξαντλείται τη στιγμή που η ένταση μεταξύ της αγοράς εργασίας και μιας οικονομίας που δεν έχει αναπτυχθεί για εννέα τρίμηνα, συνεχίζεται».

Γκεντιμίνας Σίμκους

«Η κατεύθυνση είναι σαφής – λιγότερο περιοριστική νομισματική πολιτική. Δεν μπορώ ακόμη να πω ποια θα είναι η απόφαση τον Δεκέμβριο. Αλλά η κατεύθυνση είναι σαφής – προς τα κάτω».

Χριστόδουλος Πατσαλίδης

«Εάν δεν υπάρξουν ανοδικές εκπλήξεις στον πληθωρισμό, τότε θα μπορούσαμε και θα έπρεπε να συνεχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκιά μας. Ο Δεκέμβριος είναι ένας σημαντικός μήνας, διότι θα είναι διαθέσιμα πολύ περισσότερα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των νέων προβλέψεων. Έτσι, θα είμαστε σε καλύτερη θέση να αξιολογήσουμε τη στάση μας. Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι σαφώς καθοδικοί. Αλλά δεν είναι τόσο σαφές ότι η πορεία του πληθωρισμού κλίνει προς την ίδια κατεύθυνση, επίσης λόγω των πιθανών διαταραχών της προσφοράς, των τιμών του πετρελαίου και των εμπορικών πολέμων. Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι λίγο-πολύ ισορροπημένοι και δεν πρέπει να αγνοούμε τους ανοδικούς κινδύνους».

Διαβάστε ακόμη:

Τα σχέδια των τραπεζών για τον αναβαλλόμενο φόρο (πίνακας)

Νομοσχέδιο: Αλλάζουν όλα για τα Airbnb με νέες προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας

Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ επενδύσεις στη βιομηχανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version