Η εταιρεία Dennison Watch Co., γνωστή κυρίως για την κατασκευή θηκών ρολογιών και μηχανισμών, έχει μια ιστορία που ξεκινάει από την ίδρυσή της στα τέλη του 19ου αιώνα. Η Dennison έχει κάνει ένα δυναμικό come-back στην αγορά ρολογιών, προσφέροντας στο κοινό νέα προϊόντα και ιδέες.
Η νέα σειρά ρολογιών που κυκλοφόρησε περιλαμβάνει ρολόγια χαλαζία, με μερικά να έχουν καντράν φτιαγμένα από φυσικά πετρώματα. Τα ρολόγια αυτά έχουν θήκες που είναι στρογγυλές ή με ελαφρώς σχηματισμένες γωνίες, κάτι που θυμίζει τα παλιά σχέδια της Dennison από την δεκαετία του 1920. Αυτή η νέα σειρά ονομάστηκε «A.L.D.», προς τιμήν του ιδρυτή της εταιρείας, Άαρον Λάφκιν Ντένισον, και οι τιμές τους κυμαίνονται από 490 έως 690 δολάρια.
Στη δημοπρασία Phillips TimeForArt 2024 στις 7 Δεκεμβρίου, η Dennison παρουσίασε μια μοναδική παραλλαγή ενός A.L.D. που είχε φτιαχτεί ειδικά για τις ανάγκες του Ελβετικού Ινστιτούτου. Παρόλο που η εκτίμηση για την τιμή του ήταν από 400 έως 600 δολάρια, το ρολόι πωλήθηκε τελικά για 5.080 δολάρια. «Πελάτες από όλο τον κόσμο ανταγωνίστηκαν έντονα για αυτό το μοναδικό δείγμα το οποίο έχει ένα εκπληκτικό γεωμετρικό καντράν και μια ασυνήθιστη μπλε και χρυσή θήκη από PVD ατσάλι», λέει ο Πολ Μπούτρος, αναπληρωτής πρόεδρος της Phillips και επικεφαλής ρολογιών για την Αμερική.
Η Dennison ιδρύθηκε αρχικά στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας από έναν Αμερικανό ωρολογοποιό και επιχειρηματία ο οποίος αρχικά κατασκεύαζε θήκες ρολογιών για μεγάλες εταιρείες όπως τις Rolex, IWC, Jaeger-LeCoultre, Omega και Longines. Οι θήκες της Dennison ήταν πολύ ανθεκτικές ακόμα και στο νερό, κάτι το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πολλά πολυτελή ρολόγια. Δύο από αυτά, ήταν το ρολόι John Purser & Sons Ltd. of Cardiff που φορούσε ο Έρνεστ Σάκλετον κατά τη διάρκεια της αποστολής του στην Ανταρκτική το 1913, καθώς και το Rolex Oyster Perpetual που φορούσε ο Έντμουντ Χίλαρι στην κορυφή του βουνού Έβερεστ το 1953.
Όταν οι ελβετικές μάρκες ρολογιών άρχισαν να παράγουν οι ίδιες τις θήκες για τα ρολόγια τους, η Dennison σταμάτησε τη λειτουργία της το 1967. Ωστόσο, το 2010, ο διευθυντής και συνιδρυτής της Watches of Knightsbridge, Τόμπι Σάτον, κατοχύρωσε το εμπορικό σήμα της Dennison. Το 2016, μετά από επένδυση του Μοχάμεντ Αλ Μπουλούκι, ειδικού σε vintage ρολόγια από το Ντουμπάι, η μάρκα κυκλοφόρησε μια συλλογή περιορισμένης έκδοσης με όνομα «Denco53». Αυτή η συλλογή περιλάμβανε ένα ρολόι πεδίου, εμπνευσμένο από το ρολόι που φορούσε ο Χίλαρι όταν ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ.
Ο Σάτον κατασκεύασε τις θήκες Denco53 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε αυθεντικές μηχανές Dennison, τις οποίες προμηθεύτηκε μέσω ενός φίλου που τις είχε αγοράσει χρόνια νωρίτερα. Το Denco53 προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό στο κοινό, με αποτέλεσμα τα 50 ρολόγια με τιμές από 3.500 έως 4.050 δολάρια να πωληθούν, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να μπορέσει να συνεχιστεί το έργο. «Λόγω του κόστους κατασκευής των θηκών στο Ηνωμένο Βασίλειο και της χαμηλής παραγωγικής ικανότητας, θεώρησα ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να το συνεχίσω», λέει ο Σάτον. «Αλλά ο Μοχάμεντ και βρίσκαμε τους κατάλληλους συνεργάτες και την κατάλληλη ομάδα που μοιράζονται το ίδιο πάθος, θα μπορούσαμε να ξανά κάνουμε τη Dennison μια ισχυρή εταιρεία στον κλάδο». Το 2023 «κατάλληλοι» αυτοί εταίροι δηλώθηκαν επίσημα: τον επενδυτή και ειδικό σε θέματα ρολογιών Οβάις Μέρσαντ, τον Πιέρ-Αλέξαντρ Ασλιμάν, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ανεξάρτητης μάρκας ρολογιών Άντερσεν Ζενέβ, και τον βετεράνο του κλάδου Στεφάν Σέικ.
Η ομάδα επέλεξε τον Εμμανουήλ Γκουέτ, σχεδιαστή του Royal Oak Offshore και της συλλογής Rolex 1908, για να ηγηθεί του σχεδιασμού της δεύτερης επανακυκλοφορίας. Ο Γκουέτ, για να δημιουργήσει το νέο ρολόι, μελέτησε την ιστορία των θηκών ρολογιών της Dennison, καθώς και τη δουλειά του πατέρα του, ο οποίος ήταν επίσης γνωστός σχεδιαστής ρολογιών και είχε εισάγει τα πέτρινα καντράν στη Piaget. «Όταν άρχισα να μελετώ την ιστορία της Dennison, είδα ότι σταμάτησαν να παράγουν τη δεκαετία του ’60», λέει ο Γκουέτ. «Είπα σε όλους ότι πρέπει να σχεδιάσουμε ένα ρολόι που να μοιάζει σαν να είναι από τη δεκαετία του ’60, σαν να συνεχίζει από εκεί που είχε σταματήσει η μάρκα».
«Θέλαμε επίσης να είναι οικονομικά προσιτά», λέει ο Ασλιμάν. Για να τα πετύχουν όλα αυτά, δεσμεύτηκαν για ένα ελβετικό μηχανισμό χαλαζία, αντί για τους πιο περίπλοκους μηχανικούς του παρελθόντος. Οι κάσες της συλλογής A.L.D. αποτελούνται από ανοξείδωτο ατσάλι και επιχρυσωμένο PVD.
«Σχεδιάζουμε να λανσάρουμε μια εξέλιξη του τρέχοντος μοντέλου μέσα στους επόμενους έξι μήνες και στη συνέχεια ένα εντελώς νέο μοντέλο με διαφορετική θήκη μέσα στον επόμενο χρόνο», λέει ο Σάτον. «Η προσοχή μας είναι επικεντρωμένη στο σχεδιασμό της κάσας και στην παραγωγή ενός ενδιαφέροντος και κομψού ρολογιού». Όσον αφορά τη μηχανική του ρολογιού, ο Σάτον αναφέρει ότι θα την ανανεώσουν, «πιθανότατα σε θήκη από πολύτιμο μέταλλο και σε περιορισμένο αριθμό», προσθέτει. «Η Dennison κατασκεύαζε πολλές μασίφ ασημένιες θήκες στις αρχές του 20ού αιώνα, κάτι που θα ήταν υπέροχο να ξανά προσφέρουμε στο κοινό».
Διαβάστε ακόμη
Χρηματιστήριο Αθηνών: Αισιοδοξία και για το 2025 μετά την τέταρτη συνεχόμενη χρονιά υπεραπόδοσης
Οι Έλληνες έβαλαν τις περισσότερες παραγγελίες ναυπήγησης για δεξαμενόπλοια και LNG Carriers
LAMDA Development: Χρονιά εντατικών έργων το 2025
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα