Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ενέργειας οδηγούν πολλούς Ευρωπαίους στην προσπάθεια εύρεσης διαφόρων «κόλπων» τα οποία θα μειώσουν τόσο την ενεργειακή κατανάλωση των νοικοκυριών όσο και το κόστος.
Ο Ματς Γιοχάνσον, για παράδειγμα, εγκατέστησε 30 ηλιακά πάνελ με συνολική ικανότητα παραγωγής 13,5 κιλοβάτ στη νοτιοανατολική Σουηδία. Σημειωτέον πως η χώρα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της κατά κεφαλήν κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη λόγω των κρύων χειμώνων και της έλλειψης ηλιοφάνειας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Γιοχάνσον στο Bloomberg η εγκατάσταση των πάνελ αυτών μειώνει σημαντικά το ενεργειακό κόστος του σπιτιού του. Τα πάνελ έχουν παράγει περισσότερη ενέργεια απ’ όση χρησιμοποιεί η οικογένειά του και έχουν μειώσει το συνολικό ενεργειακό κόστος κατά $2.098 φέτος.
Το παράδειγμα του Γιοχάνσον ακολουθεί και πληθώρα άλλων νοικοκυριών στην Ευρώπη λόγω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης. Το αυξημένο κόστος διαβίωσης και ο πληθωρισμός έχει αναγκάσει πολλούς καταναλωτές σε αναγκαστική μείωση των εξόδων τους. Τα 2/3 των σουηδικών νοικοκυριών ανέφεραν πως έχουν λάβει μέτρα τέτοιου είδους τους τελευταίους μήνες. Το 70% των Γερμανών έχουν, επίσης, προχωρήσει σε παρόμοιες κινήσεις ενώ το 25% των βρετανικών νοικοκυριών μελετούν τη βελτίωση της ενεργειακής τους κατανάλωσης.
Παρά τις προσπάθειες αυτές, όμως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν πως πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στη Γηραιά Ήπειρο, δεδομένης και της σημαντικής μείωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες. Επιπροσθέτως, το πρόβλημα ενδέχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω στο εγγύς μέλλον όταν η Ευρώπη δε θα έχει πια καθόλου αποθέματα τα οποία έχει δημιουργήσει μέσω ρωσικών ροών υδρογονανθράκων.
«Το γεγονός πως τόσοι πολίτες έχουν λάβει μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής του κατανάλωσης και πρόκειται να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των νοικοκυριών τους αποτελεί κάτι το εξαιρετικά θετικό», τόνισε ο Ρόμπερτ Άντρεν, επικεφαλής της Σουηδικής Υπηρεσίας Ενέργειας, προσθέτοντας πως «οι αλλαγές αυτές που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή θα αποτελέσουν θεμέλιο για το μέλλον».
H βρετανική κυβέρνηση λανσάρισε, πρόσφατα, νέο πλαίσιο ύψους 1 δισ. στερλίνων για τη βελτίωση της θερμομόνωσης των λιγότερο ενεργειακά αποδοτικών σπιτιών στη χώρα. Το παρόμοιο πρόγραμμα της Γερμανίας το οποίο είχε τεθεί σε ισχύ πριν την κρίση έχει επίσης επεκταθεί για να συμπεριλάβει μεγαλύτερο αριθμό ακινήτων.
Το αυξημένο ενδιαφέρον της βελτίωσης της ενεργειακής κατανάλωσης έχει αυξήσει και το ενδιαφέρον όσον αφορά τα λεγόμενα και «ακίνητα με παθητική κατανάλωση», τα οποία έχουν εξαιρετικά μειωμένο ενεργειακό κόστος και τα οποία πρωτοεμφανίστηκαν τη δεκαετία του ‘70 μετά την παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση. Συνδυάζουν ορισμένες τεχνικές κατασκευής, μόνωσης και εξαερισμού για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη θέρμανση του σπιτιού χωρίς τη χρήση καλοριφέρ.
Η σουηδική Fiskarhedenvillan, εταιρεία η οποία κατασκευάζει σπίτια όλων των ειδών υπογράμμισε πως η ζήτηση για τα «παθητικά ακίνητα» αυτά έχει αυξηθεί σημαντικά. Παρόμοια είναι και η εμπειρία της βρετανικής Norrsken, σύμφωνα με την οποία πολλοί καταναλωτές ζητούν την αναβάθμιση της θερμομόνωσης των παραθύρων και θυρών τους.
Παρά τις προσπάθειες αυτές, όμως, το αυξημένο κόστος διαβίωσης πιθανώς θα δυσκολέψει οποιαδήποτε ευρεία βελτίωση τέτοιου είδους, αφού πολλά νοικοκυριά απλά δεν έχουν αρκετό εισόδημα.
Διαβάστε ακόμη
Καιρός: Προ των πυλών «η θερμότερη Πρωτοχρονιά στην ιστορία της Ευρώπης» (vid)
Harvard Business Review: Πώς θα είναι η παγκόσμια οικονομία το 2023
Ο Ανδρέας Μαρτίνος έφερε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας πλοίο του για επισκευή