Η Γαλλία και η Γερμανία πιέζουν για μια πιο σθεναρή αντίδραση στα δασμολογικά μέτρα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας πιο δυναμικό αντίποινα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση της ΕΕ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι έτοιμη να απαντήσει με επιλογές όπως η στόχευση αμερικανικής τεχνολογίας και υπηρεσιών, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις σκέψεις του. Ενώ η Γαλλία θέλει να επιτύχει μια λύση με διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση πιέζει επίσης για μια πιο σκληρή απάντηση.
Το Παρίσι θέλει να διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα απαντήσει με όλα τα μέσα που διαθέτει για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΕΕ, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Η χθεσινοβραδινή απόφαση είναι συγκρίσιμη με τον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο την Πέμπτη. «Το μέγεθος και η αποφασιστικότητα της απάντησης πρέπει να είναι ανάλογες».
Η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Σοφί Πριμάς δήλωσε στο ραδιόφωνο RTL ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χειρίζεται εμπορικά θέματα για την ΕΕ, θα μπορούσε να εφαρμόσει φόρο ψηφιακών υπηρεσιών στις αμερικανικές εταιρείες έως τα τέλη Απριλίου. Οι ΗΠΑ έχουν πλεόνασμα στο εμπόριο υπηρεσιών με το μπλοκ και μια τέτοια κίνηση θα επιδείνωνε πιθανότατα τις εντάσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Η εφαρμογή ενός φόρου σε επίπεδο ΕΕ θα απαιτούσε συμφωνία μεταξύ των 27 κρατών μελών.
Τα τελευταία αμερικανικά μέτρα έρχονται μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για την επιβολή εισαγωγικών δασμών 25% στον χάλυβα και το αλουμίνιο, καθώς και στα αυτοκίνητα και σε ορισμένα εξαρτήματα αυτοκινήτων. Η ΕΕ ανακοίνωσε σειρά αντίμετρων ύψους έως 26 δισ. ευρώ (28,1 δισ. δολάρια) ως απάντηση στους δασμούς για τα μέταλλα, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στα μέσα Απριλίου. Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα ανακοινώσει και άλλους κλαδικούς δασμούς σε προϊόντα όπως η ξυλεία, τα φαρμακευτικά προϊόντα και οι ημιαγωγοί.
«Η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο», δήλωσε την Πέμπτη στο Βερολίνο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Επομένως, έχουμε κάθε ευκαιρία να αντιδράσουμε ενωμένα και αποφασιστικά και να δείξουμε ότι διαθέτουμε τα δικά μας μέσα δράσης – και θα τα χρησιμοποιήσουμε».
Το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα ότι η Γαλλία και άλλες χώρες κάλεσαν την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει το μέσο αντι-αναγκασμού του μπλοκ – το ισχυρότερο εμπορικό εργαλείο της ΕΕ, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αντεπιτίθεται σε έθνη που χρησιμοποιούν εμπορικά και οικονομικά μέτρα καταναγκαστικά.
Το «μπαζούκα»
Το λεγόμενο ACI δεν έχει αναπτυχθεί ποτέ στο παρελθόν και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμούς στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, καθώς και σε ορισμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, άμεσες ξένες επενδύσεις και πρόσβαση στις δημόσιες συμβάσεις.
Σύμφωνα με άλλον αξιωματούχο, η ανησυχία αυξάνεται στην ΕΕ, δεδομένου ότι οι ομόλογοι των ΗΠΑ δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον για μια λύση με διαπραγμάτευση. Το μέσο κατά του εξαναγκασμού βρίσκεται στο τραπέζι των επιλογών, αλλά θεωρείται εργαλείο έσχατης ανάγκης, δεδομένου του πιθανού υπέρμετρου αντίκτυπου που θα προκαλούσε.
Οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν στις 7 Απριλίου για να συζητήσουν τα μέτρα των ΗΠΑ και την αντίδραση της ΕΕ. Η Φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε μια αποφασιστική και αναλογική απάντηση στους δασμούς, αλλά ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ θα προτιμούσε να αποφύγει την αντιπαράθεση και να βρει μια διαπραγματευτική λύση τις επόμενες εβδομάδες.
Ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μπενρτ Λάνγκε δήλωσε ότι μια νέα σειρά προτάσεων αντιποίνων είναι πιθανή σε ένα μήνα, όπως δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, μετά την πρώτη σειρά αντιμέτρων που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Απριλίου ως απάντηση στον ήδη ανακοινωθέντα δασμό 25% για τα μέταλλα από τον Trump. Τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να προκύψουν μετά από έρευνα σχετικά με τη ζημία που προκάλεσαν οι αμερικανικές αμοιβαίες εισφορές.
Η Επιτροπή επεξεργάζεται ένα προσχέδιο με τις πιθανές παραχωρήσεις που θα μπορούσε να κάνει στις ΗΠΑ για να συμβάλει στην επίτευξη διακανονισμού για την κατάργηση ή τη μείωση των δασμών. Το προσχέδιο θα καθορίζει τομείς για διαπραγματεύσεις σχετικά με τους δασμούς, τις αμοιβαίες επενδύσεις με τις ΗΠΑ, καθώς και τη χαλάρωση ορισμένων κανονισμών και προτύπων, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι, παρόλο που η ΕΕ έχει πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών με τις ΗΠΑ, το μπλοκ των 27 χωρών εισάγει πολλές αμερικανικές υπηρεσίες, από το ηλεκτρονικό εμπόριο και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τις μηχανές αναζήτησης στο Διαδίκτυο – όλα μέρος της αμερικανικής βιομηχανίας Big Tech, η οποία έχει πρόσφατα καλοπιάσει τον Τραμπ και τον κύκλο των συμβούλων του. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι επιχειρήσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ έχουν επενδύσεις αξίας άνω των 5 τρισεκατομμυρίων ευρώ (5,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) η μία στις αγορές της άλλης.
Διαβάστε ακόμη
Βρετανία: Χτύπημα 400 λιρών στο βιοτικό επίπεδο λόγω φόρων και λογαριασμών (διάγραμμα)
Οικονομικός Αρμαγεδδών για τις φτωχές χώρες από τους δασμούς Τραμπ
Διευρύνει απώλειες το δολάριο – Οι δασμοί βλάπτουν και τις ΗΠΑ (πίνακας)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα