Η Apple Inc. κατάφερε να αποφύγει τη μεγαλύτερη μετα-πανδημική της κρίση, τουλάχιστον προς το παρόν.

Οι δασμοί ύψους 125% του Ντόναλντ Τραμπ στα προϊόντα που παράγονται στην Κίνα απειλούσαν να ανατρέψουν την αλυσίδα εφοδιασμού της, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε σε σημαντική υποχώρηση, εξαιρώντας πολλά δημοφιλή ηλεκτρονικά είδη από τους δασμούς, όπως τα iPhones, iPads, Mac, Apple Watches και AirTags.

Ενώ ένας νέος, χαμηλότερος κλαδικός δασμός μπορεί να τεθεί στα προϊόντα που χρησιμοποιούν μικροτσίπ – και ο δασμός 20% για την Κίνα παραμένει σε ισχύ – η αλλαγή σηματοδοτεί μια νίκη για την Apple και τη βιομηχανία καταναλωτικών ηλεκτρονικών που εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ασιατική χώρα.

Πριν από την τελευταία άρση, η Apple σχεδίαζε να προσαρμόσει την αλυσίδα εφοδιασμού της ώστε να κατασκευάζει περισσότερα iPhones με προορισμό τις ΗΠΑ στην Ινδία, τα οποία θα υπόκεινται σε πολύ χαμηλότερες εισφορές. Αυτό, πίστευαν τα στελέχη της Apple, θα ήταν μια βραχυπρόθεσμη λύση για να αποφύγει τους δυσθεώρητους δασμούς και να αποτρέψει τις αυξήσεις των τιμών.

Με δεδομένο ότι οι εγκαταστάσεις iPhone στην Ινδία είναι έτοιμες να παράγουν περισσότερα από 30 εκατομμύρια iPhone ετησίως, η παραγωγή από τη χώρα αυτή και μόνο θα μπορούσε να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής ζήτησης. Η Apple πουλάει περίπου 220 έως 230 εκατομμύρια iPhone ετησίως, με περίπου το ένα τρίτο από αυτά να εισάγεται στις ΗΠΑ.

Bloomberg

Μια τέτοια μετατόπιση θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα, ειδικά επειδή η εταιρεία πλησιάζει ήδη στην παραγωγή του iPhone 17, το οποίο θα κατασκευάζεται κυρίως στην Κίνα. Η εταιρεία, μέσα σε λίγους μήνες, θα έπρεπε να μετατοπίσει περισσότερη παραγωγή του iPhone 17 στην Ινδία ή αλλού. Πιθανότατα θα έπρεπε να αυξήσει τις τιμές -κάτι που εξακολουθεί να είναι πιθανό- και να διαπραγματευτεί με τους προμηθευτές της για να επιτύχει καλύτερα περιθώρια κέρδους.

Αλλά το αίσθημα της αβεβαιότητας παραμένει. Οι πολιτικές του Λευκού Οίκου είναι πιθανό να αλλάξουν και πάλι και η Apple ίσως χρειαστεί να επιδιώξει πιο δραματικές αλλαγές. Τουλάχιστον προς το παρόν, όμως, η διοίκηση του κολοσσού μπορεί και ανασαίνει με ανακούφιση.

Το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου χαρακτήρισε την κίνηση ως «ένα μικρό βήμα των ΗΠΑ προς τη διόρθωση της λανθασμένης ενέργειάς τους για μονομερείς αμοιβαίους δασμούς» και κάλεσε τις ΗΠΑ να «κάνουν ένα μεγάλο βήμα για την πλήρη επίλυση των διαφορών μέσω ισότιμου διαλόγου που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό».

Ωστόσο, τα smartphones και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που εξαιρέθηκαν θα αποτελέσουν μέρος μιας επικείμενης εισφοράς στους ημιαγωγούς, σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ. Ο Λούτνικ σηματοδότησε ότι η αναστολή ήταν προσωρινή και επανέλαβε το μακροχρόνιο σχέδιο του Τραμπ να εφαρμόσει μια διαφορετική, συγκεκριμένη εισφορά στον τομέα.

Η Κίνα, σύμφωνα με το Bloomberg, έχει ξεκινήσει έρευνες για αθέμιτο ανταγωνισμό κατά αμερικανικών εταιρειών και θα μπορούσε να δημιουργήσει ζητήματα για την Apple μέσω της δικής της τελωνειακής διαδικασίας. Τα τελευταία χρόνια, έχει επίσης απαγορεύσει τα iPhones, μεταξύ άλλων συσκευών, στους δημόσιους υπαλλήλους της ως ανταπάντηση της αντίστοιχης απαγόρευσης των Huawei στις ΗΠΑ.

Το iPhone είναι το δημοφιλέστερο προϊόν της Apple και περίπου το 87% αυτών παράγεται στην Κίνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley. Περίπου τέσσερα στα πέντε iPad κατασκευάζονται επίσης στη χώρα, μαζί με το 60% των Mac.

Όλα μαζί, τα προϊόντα αυτά είναι υπεύθυνα για περίπου το 75% των ετήσιων εσόδων της Apple. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία κατασκευάζει πλέον σχεδόν όλα τα ρολόγια Apple Watches και τα AirPods στο Βιετνάμ. Ορισμένα iPad και Mac κατασκευάζονται επίσης στη χώρα αυτή, ενώ η παραγωγή Mac επεκτείνεται στη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη.

Η εταιρεία πραγματοποιεί περίπου το 38% των πωλήσεων του iPad στις ΗΠΑ, καθώς και περίπου τα μισά έσοδα από τα Mac, τα Apple Watch και τα AirPods, όπως εκτιμά η Morgan Stanley.

Μια πλήρης διάσπαση των σχέσεων με την Κίνα θα ήταν απίθανη. Αν και ο Τραμπ έχει πιέσει την Apple να κατασκευάζει iPhones στις ΗΠΑ, η έλλειψη εγχώριων εργαζομένων με τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητας θα καταστήσει κάτι τέτοιο σχεδόν αδύνατο βραχυπρόθεσμα.

Το μέγεθος και η κλίμακα των εγκαταστάσεων στην Κίνα την καθιστούν απαράμιλλη σε ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Η παραγωγή στην Κίνα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τις πωλήσεις της Apple εκτός των ΗΠΑ. Η εταιρεία καταγράφει σχεδόν το 60% των εσόδων της εκτός της αμερικανικής ηπείρου.

Η Apple και άλλες εταιρείες έχουν τονίσει στην κυβέρνηση Τραμπ ότι – ενώ είναι πρόθυμες να αυξήσουν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ – υπάρχει ελάχιστο όφελος από τη μεταφορά της τελικής συναρμολόγησης των προϊόντων στη χώρα. Αντ’ αυτού, έχουν υποστηρίξει, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επιστροφή θέσεων εργασίας υψηλότερης αξίας και στην ενθάρρυνση επενδύσεων σε τομείς όπως η παραγωγή ημιαγωγών.

Διαβάστε ακόμη

ΔΑΑ: Επιταχύνεται η επέκταση του Ελ. Βενιζέλος – Το πλάνο ανάπτυξης και οι εκτιμήσεις για το 2025 (pics)

Performance Technologies: Είσοδος στην ΑΙ με εξαγορά στην Ελλάδα – «Βλέπει» προς Β. Αμερική και… ναυτιλία (pics + διάγραμμα)

Πλειστηριασμοί: Πού πωλούνται 8 αυτοκίνητα με… λιγότερα από 23.000 ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα