search icon

Bloomberg

COP29: Νέος, επιθετικότερος στόχος αντιμετώπισης της ρύπανσης από Ε.Ε., Μεξικό και Καναδά

Η υπόσχεση αυτή προορίζεται να αποτελέσει οδικό χάρτη για άλλες ρυπογόνες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας

Το Μεξικό σχεδιάζει να επιτύχει net zero μέχρι το 2050, σηματοδοτώντας τη νέα προσπάθεια της χώρας να αντιμετωπίσει πιο επιθετικά την κλιματική αλλαγή.

Η ανακοίνωση του Μεξικού ακολούθησε παρόμοιες δεσμεύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και άλλων χωρών να θέσουν κλιματικούς στόχους για το 2035, οι οποίοι απαιτούν απότομες μειώσεις της ρύπανσης ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του net zero μέχρι τα μέσα του αιώνα. Η επίδειξη διπλωματικής δύναμης στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, COP29, αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας πίεσης που αποσκοπεί στο να ωθήσει τα κράτη με τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων να αυξήσουν τις δικές τους φιλοδοξίες.

Ο νέος στόχος net zero του Μεξικού χαιρετίστηκε ως μία κρίσιμη κίνηση από τον 13ο μεγαλύτερο εκπέμποντα ρύπανσης στον κόσμο. Η δήλωση αυτή σημαίνει ότι μεταξύ των 15 μεγαλύτερων εκπεμπόντων στον κόσμο υπάρχει πλέον μόνο ένας – το Ιράν – που δεν έχει ακόμη αναλάβει δέσμευση για net zero.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, οι χώρες έχουν προθεσμία έως τις 10 Φεβρουαρίου να υποβάλουν νέες δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών για το 2035. Σχεδόν 200 έθνη συμφώνησαν στην περσινή σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα ότι οι δεσμεύσεις αυτές θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το σύνολο των οικονομιών τους και όλα τα αέρια του θερμοκηπίου.

Όμως, η πρόσφατη δέσμευση των χωρών είναι πως οι υποσχέσεις για μείωση των εκπομπών το 2035 θα πρέπει να είναι επίσης ευθυγραμμισμένες με την επίτευξη του net zero μέχρι το 2050. Η προσπάθεια αυτή θα γίνει με προοδευτικές και ταχύτερες μειώσεις στις εκπομπές όλων των αερίων του θερμοκηπίου που θεωρούνται απαραίτητες για τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από το κρίσιμο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου.

Η υπόσχεση αυτή προορίζεται να αποτελέσει οδικό χάρτη για άλλες ρυπογόνες χώρες, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως της Κίνας, η οποία έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη του net zero πριν από το 2060.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δήλωσε ότι οι χώρες κάνουν μια «έκκληση, ιδίως προς τις μεγαλύτερες οικονομίες και εκείνες που έχουν τις περισσότερες εκπομπές, να κάνουν κάτι παρόμοιο με αυτό που κάνουμε εμείς».

Η προσπάθεια της ομάδας -στην οποία συμμετέχουν επίσης η Χιλή, η Νορβηγία και η Ελβετία- διπλασιάζει τα υφιστάμενα σχέδια μείωσης των εκπομπών που δεσμεύτηκαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βραζιλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η δέσμευση θέτει «ένα μοντέλο για να το ακολουθήσουν και άλλοι» και θέτει «ένα σημαντικό σημείο αναφοράς» για να κριθεί η αξιοπιστία των επερχόμενων δεσμεύσεων, δήλωσε ο Μανίς Μπάπνα, πρόεδρος του Natural Resources Defense Council. 

Οτιδήποτε λιγότερο από μια ευθυγραμμισμένη μείωση των εκπομπών, με «βραδύτερο ρυθμό μετάβασης, θα δημιουργούσε ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση των χωρών να επιτύχουν τους στόχους τους για το net zero», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Bloomberg.

Διαβάστε ακόμη

easyBoat: Το νέο στοίχημα του sir Στέλιου Χατζηιωάννου

COP29: Νέος, επιθετικότερος στόχος αντιμετώπισης της ρύπανσης από Ε.Ε., Μεξικό και Καναδά

Τα νέα κοσμήματα του Pharrell Williams για την Tiffany

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version