search icon

Bloomberg

COP26: Αυτές είναι οι χώρες-παρίες που διακινδυνεύουν τις διαπραγματεύσεις

Χωρίς περιβαλλοντικούς στόχους πολλές από τις χώρες που θα παρευρεθούν στη Σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη - Οι κενές υποσχέσεις και ο συνεχιζόμενος εθισμός στους υδρογονάνθρακες

Πάνω από 190 χώρες προσυπέγραψαν τη Συμφωνία των Παρισίων το 2015, θέτοντας επίσημα επί τάπητος την προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Παρ’ όλα αυτά τα αποτελέσματα της προσπάθειας δεν έχουν αποδώσει όσο θα έπρεπε. Οι συνολικές εκπομπές αερίων ανά τον πλανήτη έχουν αυξηθεί. Η Σύνοδος COP26 στη Γλασκώβη αποτελεί μια καλή ευκαιρία, αλλά υπάρχουν αρκετές χώρες οι οποίες προσέρχονται χωρίς σχέδια καταπολέμησης των τεράστιων εκπομπών αερίων τους.

Ρωσία

Η χώρα θέλει να συνεχίσει τις πωλήσεις των άφθονων υδρογονανθράκων της όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα. Ο Πρόεδρος της χώρας Vladimir Putin είναι τόσο βέβαιος για το μέλλον των υδρογονανθράκων που επενδύει $10 δισ για την κατασκευή σιδηροδρόμου μέσω του οποίου θα μεταφέρονται φορτία άνθρακα προς την Ασία. Αν και έχει ανακοινώσει πως η Ρωσία θα επιτύχει net-zero εκπομπές αερίων μέχρι το 2060, δεν έχει προσφέρει καμία λεπτομέρεια για το πως θα το καταφέρει.

Σαουδική Αραβία

Ως μία εκ των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου του κόσμου η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας βασίζεται στα κέρδη της πώλησης υδρογονανθράκων. Η χώρα επίσης χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες «βρώμικης» ενέργειας ενώ οι όποιες προσπάθειες διαφοροποίησης της οικονομίας και μείωσης των εκπομπών αερίων δεν έχουν ευοδωθεί, παρά την πρόσβαση σε άφθονη ηλιακή ενέργεια.

Βραζιλία

Η Βραζιλία αποτελεί δύο όψεις ενός νομίσματος. Από τη μία ο Αμαζόνιος, αποτελεί τα «πνευμόνια» του πλανήτη. Στην άλλη όψη βρίσκεται ο Πρόεδρος Jair Bolsonaro ο οποίος είναι αρνητής της κλιματικής αλλαγής και συνεχίζει την καταστροφή του τροπικού δάσους για την καλλιέργεια σόγιας και την εκτροφή μόσχων. Ο Bolsonaro ζητά επενδύσεις από τις ανεπτυγμένες χώρες για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Χωρίς αυτές, έχει υπογραμμίσε πως δε θα λάβει κανένα μέτρο.

Αυστραλία

Η συγκεκριμένη χώρα αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα των δημοκρατικών χωρών που έχουν πρόσβαση σε τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων αλλά επηρεάζεται τα μάλα από την κλιματική αλλαγή. Όπως και στις ΗΠΑ, η επιρροή των λόμπι των υδρογονανθράκων έχει δημιουργήσει μία «τοξική» πραγματικότητα στην πολιτική ζωή της χώρας. Παρ’όλα αυτά η χώρα, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχει προχωρήσει σε υπόσχεση επίτευξης net-zero εκπομπών.

Ινδία

Η Ινδία αρέσκεται στο να υπενθυμίζει πως το ποσοστό κατά-κεφαλήν εκπομπής αερίων της είναι ένα από τα μικρότερα του κόσμου. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τη χώρα, έχει δημιουργηθεί από ανεπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία οι οποίες κατέστρεψαν το περιβάλλον εν μέσω της άκρατης βιομηχανικής ανάπτυξης των δύο προηγούμενων αιώνων. Η Ινδία δεν έχει προχωρήσει σε κανενός είδους υπόσχεσης για την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων.

Ιράν

Η έκτη τη κατατάξει εκπομπός αερίων του κόσμου δεν έχει υπογράψει τη Συμφωνία των Παρισίων, αναφέροντας πως δε θα προχωρήσει σε καμία προσπάθεια προστασίας του κλίματος εάν δεν αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ. 

Νότια Αφρική

Η Νότια Αφρική έχει τεράστιες ελλείψεις ενέργειας. Ο Πρόεδρος Cyril Ramaphosa, πρώην επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου παραγωγής άνθρακα στη χώρα υπόσχεται επίτευξη net-zero μέχρι το 2050 αλλά θέλει να συνεχίσει την παραγωγή και καύση άνθρακα. Η χώρα ζητά επενδύσεις από πλουσιότερα κράτη για την επίτευξη των στόχων της.

Μεξικό

Τον περασμένο Αύγουστο μια πετρελαιοπηγή τυλίχθηκε στις φλόγες και έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως παράδειγμα του ρόλου της ρύπανσης που προκαλεί η χώρα. Η  ξηρασία η οποία κάλυψε το 80% της χώρας και ο υπερπληθωρισμός έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση σε σχέδια κρατικοποίησης των παρόχων ενέργειας η οποία με τη σειρά της θα μειώσει τις επενδύσεις σε «πράσινες» μορφές ενέργειας.

Τουρκία

Τεράστιες δασικές εκτάσεις χάθηκαν λόγω πυρκαγιών στην ακτογραμμή της Τουρκίας το περασμένο καλοκαίρι. Οι πολιτικοί της χώρας, παρ’ όλα αυτά φαίνεται πως δεν ανησυχούν καθόλου για την κλιματική αλλαγή. Αν και η χώρα έχει υπογράψει τη Συμφωνία των Παρισίων δεν έχει θέσει περιβαλλοντικούς στόχους. Αν και η χώρα έχει τεράστια δυνατότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας, έχει μέχρι τώρα αυξήσει την παραγωγή άνθρακα για την αντιστάθμιση της εισαγωγής του ακριβού φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμα:

Το «μεγάλο κανόνι» χτύπησε σε Σύρο και Πειραιά – Έρχονται Μύκονος, Αττική και Θεσσαλονίκη

Sitel: Η πρώτη «φουρνιά» από τις 1.000 προσλήψεις του αμερικανικού «κολοσσού» στην Ελλάδα

Τζακ Ντόρσεϊ: Ο CEO του Twitter προειδοποιεί – «Ο υπερπληθωρισμός θα αλλάξει τα πάντα παγκοσμίως. Συμβαίνει τώρα»

Exit mobile version