Στην επιτάχυνση του στρατηγικού σχεδιασμού της προχωρά η Commerzbank, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για να αμυνθεί σε μια πιθανή πρόταση πλήρους εξαγοράς από την UniCredit SpA.
«Υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα είχαμε ξεκινήσει (τη διαδικασία αυτή) μέχρι την επόμενη χρονιά. Όμως, επισπεύδουμε (τη διαδικασία) επειδή θέλουμε να έχουμε μια βάση σύγκρισης σε περίπτωση που η UniCredit μας προτείνει συγχώνευση» αποκάλυψε, σε συνέντευξη της, τη Δευτέρα, στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η νέα CEO της γερμανικής τράπεζας, Μπετίνα Ορλόπ.
Η διαδικασία αφορά τη διαμόρφωση της στρατηγικής της τράπεζας πέραν του 2027. Έτσι, με δεδομένο πως, ακόμη και μια πιθανή συγχώνευση θα απαιτήσει χρόνια για να ολοκληρωθεί, κατά την κυρία Ορλόπ είναι σημαντικό να μπορεί να υπάρχει ένα συγκρινόμενο σενάριο με τις μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες προοπτικές.
Παράλληλα, όπως υποστηρίζει το Bloomberg, η Commerzbank εντείνει τις προσπάθειες της για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των μετόχων της, μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της ιταλικής τράπεζας να αποκτήσει σημαντικό μετοχικό μερίδιο ύψους 21% στο γερμανικό όμιλο.
Σημαντικό όπλο θα είναι οι νέοι στόχοι που έθεσε η τράπεζα για την περίοδο έως το 2027, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της κερδοφορίας της που θα διευρύνει τις αποδόσεις για τους μετόχους της.
Η προσπάθεια αυτή φαίνεται πως έχει ήδη αποδώσει τους πρώτους καρπούς, σταθεροποιώντας και ενισχύοντας τη μετοχή της. Ειδικά στη συνεδρίαση της Δευτέρας, η μετοχή της Commerzbank ανέβηκε κοντά στο 3%, αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο της από τον Αύγουστο του 2011.
Σημειωτέον πως ο CEO της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, έχει υποστηρίξει πως θα επιδιώξει να επηρεάσει την στρατηγική της Commerzbank, ακόμη κι αν η ιταλική τράπεζα δεν επιδιώξει τελικά πλήρη εξαγορά του γερμανικού ομίλου. Μάλιστα ως επιχείρημα έχει θέσει την υψηλή κερδοφορία που παρουσιάζει η ιταλική τράπεζα, ισχυριζόμενος πως οι ιδέες του θα είναι επωφελείς για όλους τους μετόχους της γερμανικής τράπεζας.
Η Μπετίνα Ορλόπ, στη συνέντευξη της, αντέδρασε με δυσφορία στις προτάσεις του Ορσέλ, ισχυριζόμενη πως οι διαφορές στα επίπεδα κερδοφορίας των δύο τραπεζών είναι αποτέλεσμα του γεγονότος πως η UniCredit δραστηριοποιείται σε αγορές με πολύ χαμηλότερο μισθολογικό κόστος και υψηλότερες αποδόσεις.
Υποστήριξε, μάλιστα, πως μια πιθανή συγχώνευση δεν πρόκειται να προωθούσε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς η Commerzbank θα ενωνόταν με τις υπάρχουσες δραστηριότητες της UniCredit στη Γερμανία.
Όσον αφορά τα οφέλη για τους μετόχους, η Γερμανίδα CEO υποστήριξε πως η Commerzbank μπορεί να φτάσει τη μετοχή της τουλάχιστον στα 25 ευρώ (από τα περίπου 16,9 ευρώ σήμερα) από μόνη της, χωρίς να χρειαστεί εταίρους. Μια άποψη που για την ώρα δεν φαίνεται να συμμερίζονται διεθνείς αναλυτές.
Ενδεικτικά η Citigroup σε σημερινό σημείωμα της υποστήριξε πως «βλέπει» την μετοχή μιας αυτόνομης Commerzbank μόλις στα 16 ευρώ, ενώ η προοπτική μιας συγχώνευσης θα ανέβαζε την τιμή στα 19,50 ευρώ.
Ερωτηματικά προκύπτουν και για το θέμα της πιστοληπτικής της βαθμολογίας, καθώς μια πιθανή εξαγορά θα εγκυμονούσε κάποια ρίσκα δεδομένου πως ένας ενοποιημένος όμιλος θα έπρεπε να μειώσει την έκθεση του σε δανειστές που ενδεχομένως έχουν ανοιχτά δάνεια και στα δύο ιδρύματα. Για παράδειγμα ήδη η S&P Global Ratings έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο αυτό.
Ήταν κάτι που η κυρία Ορλόπ δεν άφησε ασχολίαστο (και ανεκμετάλλευτο) προειδοποιώντας ότι μια συγχώνευση θα απειλούσε την πιστοληπτική βαθμολογία της Commerzbank και πως μια πιθανή υποβάθμιση θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους δανεισμού και θα απωθούσε τους καταναλωτές.
Στην παρούσα φάση η Commerzbank απολαμβάνει ισχυρότερη βαθμολογία σε σχέση με την UniCredit, από την S&P Global.
Διαβάστε ακόμη
ΥΠΕΘΟ: Οι στόχοι του Προϋπολογισμού – Αύξηση επενδύσεων κατά 6,7% το 2024 και 8,4% το 2025
Goldman Sachs: Αυξάνει την τιμή στόχο για τον S&P 500 στις 6.300 μονάδες (γραφήματα)
Σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων 8 δισ. ευρώ προχωρά το ελληνικό Δημόσιο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα