Η ισχύς της λίρας της Τουρκίας μπορεί να συγκρατεί τις σημαντικές εισροές χαρτοφυλακίου, ακόμη και μετά τη μεταστροφή σε ορθόδοξη νομισματική πολιτική, η οποία επικροτήθηκε από τους traders, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της Citigroup.
Ενώ οι traders σταθερού εισοδήματος είναι θετικοί για την Τουρκία, οι εισροές δεν έχουν φθάσει στα επίπεδα που θα περίμενε η τράπεζα, δήλωσε ο Ομάρ Χαφίζ, επικεφαλής του δανειστή για τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία. Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι «το νόμισμα δεν έχει κινηθεί στον βαθμό που θα έπρεπε, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Αίγυπτο», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ντουμπάι.
Η αιγυπτιακή λίρα υποχώρησε σχεδόν 40% έναντι του δολαρίου τον Μάρτιο, καθώς οι αρχές έθεσαν σε ισχύ μια πολυαναμενόμενη υποτίμηση, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση ενός διευρυμένου προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την προβληματική οικονομία. Στην Τουρκία, εν τω μεταξύ, η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 13,6% από την αρχή του έτους. Αυτό τα καθιστά, αντίστοιχα, τα νομίσματα με την τέταρτη και την έβδομη χειρότερη απόδοση στον κόσμο το 2024, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Όμως, η οικονομική διοίκηση της Τουρκίας ακολουθεί πολιτική «πραγματικής» ανατίμησης της λίρας στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, που σημαίνει ότι ουσιαστικά διατηρεί τις μηνιαίες απώλειες της λίρας πίσω από τον μηνιαίο πληθωρισμό. Προς το παρόν, οι αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει καμία ένδειξη ότι μια αλλαγή σε αυτή την πολιτική έρχεται, ούτε είναι επιθυμητή.
Διαβάστε ακόμη
Έρχεται μίνι-φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή με τα νέα μέτρα της ΔΕΘ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα