Η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας θα ωθήσει τις κυβερνήσεις στην προσπάθεια άρσης της πίεσης που νιώθουν τα νοικοκυριά, αλλά αυξάνει την πιθανότητα επιβολής έκτακτου φόρου στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup Global Markets Inc, Piotr Dzieciolowski, Jenny Ping και Antonella Bianchessi.
Τα στοιχεία της έρευνάς υπολογίζουν αύξηση των λογαριασμών αυτών άνω του 3% σε σχέση με το ευρωπαϊκό ΑΕΠ τα δύο επόμενα χρόνια, λόγω της αύξησης του κόστους των εμπορευμάτων.
H ενεργειακή κρίση αυξάνει το κόστος διαβίωσης των ευρωπαϊκών νοικοκυριών, τη στιγμή που ο πληθωρισμός έχει αγγίξει διψήφια ποσοστά. Οι κυβερνήσεις της Ιβηρικής χερσονήσου έχουν θέσει πλαφόν τιμών στην ενέργεια, ενώ η Βρετανία αναμένεται να καθιερώσει έκτακτο φόρο στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας για τη στήριξη των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με την ανάλυση, οι λογαριασμοί του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού στην Ευρώπη θα αυξηθούν από το 3,5% του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών το 2021 στο 4,5% το 2023 και το 4,8% το 2024.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της ανατολικής Ευρώπης, όπου οι τιμές αυτές αποτελούν μεγαλύτερο ποσοστό των εισοδημάτων των νοικοκυριών.
Τα κόκκινα δάνεια των εταιρειών
Επιπρόσθετη ανησυχία προκαλούν τα εταιρικά «κόκκινα δάνεια» ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας E.ON SE και Enel SpA, αφού μεγάλο μέρος των εσόδων τους προέρχεται από την παροχή ενέργειας σε ιδιωτικές εταιρείες.
Τέλος, σύμφωνα με έρευνα της Citi στην Ευρώπη, το 25% του δείγματος των ερωτηθέντων, ηλικίας 18 με 29 ετών, δε θα μπορέσουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους εάν αυτοί αυξηθούν κατά 10%.
Διαβάστε ακόμη
Λογαριασμοί ρεύματος: Η «πλατφόρμα» που επιστρέφει 280 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά (πίνακες)
Το τζαρτζάρισμα με τον Ερντογάν, τα σπίτια της Μυκόνου, ο Βλαστός και οι δύο Έλληνες του Νταβός