Αύξηση 5% στην παγκόσμια ζήτηση χρυσού το τρίτο τρίμηνο, με το πολύτιμο μέταλλο να σημειώνει νέο ρεκόρ ανεβάζοντας την κατανάλωση πάνω από τα 100 δισ. δολ. για πρώτη φορά, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council-WGC).

Η αύξηση — η οποία είδε τους όγκους να ανεβαίνουν στους 1.313 τόνους — χάρη τις ισχυρότερες επενδυτικές ροές από τη Δύση, που βοήθησαν στην αντιστάθμιση της φθίνουσας όρεξης από την Ασία, ανέφερε ο οργανισμός που χρηματοδοτείται από τον κλάδο σε έκθεσή του.
Ο χρυσός ανέβηκε στα ύψη φέτος με διαδοχικά ρεκόρ, σε ένα ράλι που έχει προσφέρει κέρδη άνω του 33% από την αρχή του έτους. Το άλμα οφείλεται στις ισχυρές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες και την αυξημένη ζήτηση από πλούσιους επενδυτές, με τα πρόσφατα κέρδη να υποστηρίζονται από τη στροφή της Federal Reserve για μείωση των επιτοκίων.

Οι αγορές στην αδιαφανή εξωχρηματιστηριακή αγορά γίνονταν όλο και πιο σημαντική δύναμη για τις τιμές, σύμφωνα με τον Τζον Ριντ, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς του συμβουλίου, όπως γράφει το Bloomberg.

«Η ζήτηση ενισχύθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους από τοποθετήσεις σε εξωχρηματιστηριακές κυρίως αναδυόμενες αγορές – πλούσιων ιδιωτών», δήλωσε ο Ριντ. Οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές γίνονται μέσω αντιπροσώπων ή μεταξύ αγοραστών και πωλητών απευθείας, χωρίς χρηματιστήριο.

Ο χρυσός — ο οποίος σημείωσε ρεκόρ πάνω από 2.782 δολάρια η ουγγιά — καταγράφει κέρδη κάθε μήνα φέτος, εκτός από μια μικρή υποχώρηση τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο, όταν οι τιμές ήταν σταθερές. «Το γεγονός ότι οι διορθώσεις ήταν πολύ ρηχές και σύντομες είναι μια έντονη ένδειξη της αγοράς του FOMO (Fear Of Missing Out-Ο φόβος να μη χαθεί η ευκαιρία)», είπε ο Ριντ.

Καθώς ο κύκλος της μείωσης των επιτοκίων ξεκινά, ο οργανισμός αναμένει να δει αυξημένη κατανομή σε χρυσό, με τη γεωπολιτική αβεβαιότητα – ιδιαίτερα γύρω από τις σφιχτές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα – να προσθέτει λόγους για τους οποίους οι traders επιδιώκουν να διατηρήσουν το περιουσιακό στοιχείο ως «ασφαλές καταφύγιο», σχολιάζει.

Οι επενδυτικές ροές ήταν καθοριστικές για την άνοδο του πολύτιμου μετάλλου αυξημένες κατά 13% το τρίτο τρίμηνο, με τη συνολική ζήτηση για ETF’s, ράβδους χρυσού και νομίσματα να φθάνει στα υψηλότερα επίπεδα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες συνεχίστηκαν, με την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ινδία μεταξύ των κορυφαίοι αγοραστές. Η ζήτηση για κοσμήματα μειώθηκε καθώς οι τιμές ρεκόρ έπληξαν την κατανάλωση.

Υπάρχουν ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «λέγοντας ότι το έλλειμμα είναι πολύ μεγάλο και πρέπει πραγματικά να διευθετηθεί», είπε ο Ριντ. «Αυτός είναι ο κύριος πόλος έλξης από την εξωχρηματιστηριακή κοινότητα OTC για την αύξηση των αποθεμάτων της σε χρυσό».

Διαβάστε ακόμη

Hondos Center: Η επιστροφή στην κανονικότητα έφερε… άλμα κερδοφορίας

Vattenfall: Πώς μετέτρεψε ανεμογεννήτρια σε…μίνι σπίτι

ΑΣΕΠ: Μόνιμες προσλήψεις σε στρατό ξηράς, αεροπορία και ναυτικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα