search icon

Bloomberg

Χρυσός: Πού οφείλεται η απότομη άνοδός του – Οι αναλυτές δίνουν απαντήσεις (πίνακες)

Κεντρικές τράπεζες, επιτόκια, γεωπολιτικές εντάσεις και αλγοριθμικά funds είναι μερικοί από τους λόγους οι οποίοι ενδέχεται να έχουν οδηγήσει στην πυρετώδη αύξηση των τιμών του πολύτιμου μετάλλου

Η κατακόρυφη αύξηση του χρυσού σε ιστορικό υψηλό μπορεί να εξηγείται εύκολα λόγω του δύσκολου γεωπολιτικού κλίματος και των αρνητικών προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας. Το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται ως γνωστόν «ασφαλές καταφύγιο» και η ευρύτερη άποψη είναι ότι οι τιμές των ράβδων θα πρέπει να αυξηθούν όταν τα επιτόκια μειωθούν, κάτι που πολλοί επενδυτές αναμένουν ότι θα συμβεί μέσα στο τρέχον έτος.

Παρ’ όλα αυτά, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές του Bloomberg, η αύξηση της τιμής του χρυσού δεν είναι εύκολα εξηγήσιμη.

Αφού διαπραγματευόταν σε ένα αρκετά σταθερό εύρος τιμών για μήνες, ο χρυσός άρχισε να εκτοξεύεται στις αρχές Μαρτίου. Από τότε έχει αυξηθεί κατά 14% και έχει αφήσει στο πέρασμά του μια σειρά από πεπερασμένα ρεκόρ.

Παρ’ όλα αυτά, οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι αυξημένες εδώ και μήνες, ακόμη και χρόνια και αν μη τι άλλο οι προοπτικές για το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει γίνει πιο θολό τις τελευταίες εβδομάδες.

Έμπειρα στελέχη και αναλυτές δίνουν πολύ διαφορετικές απαντήσεις για το ποιος ή τι οδήγησε τον χρυσό στα πρωτοφανή του ύψη. Είναι μια κεντρική τράπεζα που ανησυχεί για το ρόλο του δολαρίου ως οικονομικό όπλο; Κεφάλαια που στοιχηματίζουν ότι επίκειται η στροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σε χαμηλότερα επιτόκια; Μια στρατιά αλγοριθμικών funds που έλκονται από τον χρυσό απλώς και μόνο επειδή ανεβαίνει; Ο επίμονος πληθωρισμός και οι ανησυχίες για μια σκληρή προσγείωση; Αποδυναμωμένα νομίσματα; Οι επικείμενες εκλογές; Όλα τα παραπάνω;

Πρόκειται για έναν ιστορικά αδιαφανή και πολύπλοκο τομέα. Παρ’ όλα αυτά, η αγορά και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ξεκινήσει μια πολυετή προσπάθεια για την ενίσχυση της διαφάνειας, αυξάνοντας την πρόσβαση σε δεδομένα που βοηθούν να χυθεί άπλετο φως στο ράλι του πολύτιμου μετάλλου.

Ποιος αγοράζει;

Η εύκολη απάντηση είναι οι κεντρικές τράπεζες. Ήδη έγινε γνωστό πως, μέσα στο Μάρτιο, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αγόρασε άλλες 160.000 ουγγιές χρυσού για να ενισχύσει τα αποθέματα της, ενώ σε αγορές χρυσού έχουν προχωρήσει ακόμη από τις αρχές της χρονιάς η Τουρκία, η Ινδία, το Καζακστάν και χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Οι Κινέζοι καταναλωτές, από την πλευρά τους, ανησυχούν για τις περιορισμένες αποδόσεις σε άλλα περιουσιακά στοιχεία και για την υποτίμηση του νομίσματος. Στην πλατφόρμα της Reddit Inc., αυτοαποκαλούμενοι «stackers» καυχιούνται ότι συσσωρεύουν ράβδους και νομίσματα.

Αυτές οι ομάδες αποτελούν έναν συνεπή ανοδικό παράγοντα εδώ και μήνες, ή χρόνια στην περίπτωση των κεντρικών τραπεζών. Οι αναλυτές είναι οπλισμένοι με καλύτερα δεδομένα από ό,τι στο παρελθόν και όμως η τελική απάντηση είναι απογοητευτικά ασαφής: Είναι όλοι ταυτόχρονα, και κανένας συγκεκριμένα.

Τι αγοράζουν;

Ένα πράγμα που είναι ξεκάθαρο αποτελεί επίσης ένα αινιγματικό: Οι επενδυτές δεν έχουν επενδύσει στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, έναν από τους ευκολότερους τρόπους απόκτησης χρυσού. Μια σταθερή ροή εκροών από τα ETF που υποστηρίζονται από χρυσό υποδηλώνει την κατάσταση αυτή.

Η άντληση κερδών από μακροπρόθεσμους επενδυτές που αγόρασαν πριν από χρόνια είναι ο τρόπος με τον οποίο η Citigroup Inc. εξηγεί γιατί οι καθαρές εισροές των ETF ήταν αξιοσημείωτα αδύναμες. Το γεγονός ότι οι σταθερές και σημαντικές εκροές δεν είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τιμές υποδηλώνει επίσης ισχυρή ζήτηση για τις ράβδους, με τις κεντρικές τράπεζες να είναι ένας λογικός αγοραστής, σύμφωνα με τον Τζο Καβατόνι, ο οποίος επιβλέπει την πλατφόρμα ETF του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC).

Πού αγοράζουν;

Στις μεγαλύτερες προθεσμιακές και εξωχρηματιστηριακές αγορές, η συναλλακτική δραστηριότητα αυξάνεται απότομα, σηματοδοτώντας τη συμμετοχή των σύνηθων θεσμικών αγοραστών, δη κεντρικές τράπεζες, επενδυτικές τράπεζες, συνταξιοδοτικά ταμεία και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια. Η δραστηριότητα στα δικαιώματα προαίρεσης αυξάνεται κι αυτή, ενώ υπάρχουν προσδοκίες ότι οι τιμές των ράβδων μπορεί να εκτοξευθούν ακόμη υψηλότερα, καθώς οι επενδυτές δικαιωμάτων προαίρεσης σπεύδουν να καλύψουν την έκθεσή τους.

Ο αριθμός των εκκρεμών συμβολαίων στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Νέας Υόρκης αυξάνεται, σημάδι ότι τα μακροπρόθεσμα στοιχήματα των διαχειριστών κεφαλαίων βρίσκονται σε άνοδο. Αλλά ο συνολικός όγκος συναλλαγών έχει ξεπεράσει τον αριθμό των ανοικτών συμβολαίων, υποδηλώνοντας μια αύξηση των ημερήσιων συναλλαγών στα οποία πρωτοστατούν τα αλγοριθμικά funds.

Πότε αγοράζουν;

Κυρίως τις Δευτέρες, τις Τετάρτες και τις Παρασκευές. Η αγορά χρυσού είναι ως γνωστόν ευαίσθητη στις μεταβολές των οικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ και αυτό έχει γίνει ακόμη πιο αισθητό από τότε που οι τιμές απογειώθηκαν στις αρχές Μαρτίου. Οι βασικές οικονομικές ανακοινώσεις τις ημέρες αυτές προσφέρουν ενδείξεις για την ισχύ της μεταποίησης, της απασχόλησης, του ΑΕΠ και του πληθωρισμού και η συγκεντρωτική έξαρση των αγορών που παρατηρείται μετά τη δημοσίευση των στοιχείων παρέχει μία ισχυρή ένδειξη για την ταυτοποίηση των παραγόντων.

Γιατί αγοράζουν τώρα;

Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Το κραυγαλέο κενό στο αφήγημα των τελευταίων πέντε εβδομάδων είναι ότι ενώ η Fed εξακολουθεί να αναμένεται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος, πολλοί επενδυτές δεν είναι και τόσο πεπεισμένοι πια για το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων.

Η ποσοστιαία απόδοση μεταξύ των τιμών spot στο Λονδίνο και των προθεσμιακών συμβολαίων τριμήνου, η οποία τείνει να ακολουθεί τα επιτόκια λόγω του κόστους αποθήκευσης, χρηματοδότησης και ασφάλισης του χρυσού, κατέγραψε μια σπάνια πτώση υπό τα επιτόκια της Fed τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι τιμές spot ανέβηκαν στα ύψη. Ιστορικά, αυτό συμβαίνει σε μόνιμη βάση μόνο όταν τα επιτόκια είναι είτε χαμηλά είτε πρόκειται να κινηθούν απότομα χαμηλότερα.

Η αντιστροφή αυτή μπορεί να σηματοδοτεί ότι οι νευρικοί επενδυτές ζητούν επιτακτικά να αποκτήσουν τώρα χρυσό σε τιμές spot ως προστασία έναντι πιθανών αναταραχών.

Διαβάστε ακόμη 

Πώς τα σοκ της αγοράς αυξάνουν τις τιμές στο πετρέλαιο (γράφημα)

Ντίμον (JPMorgan): Καμπανάκι για ανθεκτικό πληθωρισμό και διατήρηση των επιτοκίων ψηλά (tweets)

Αστέρας Βουλιαγμένης: Νέο ρεκόρ επιδόσεων με τζίρο 295,4 εκατ. ευρώ το 2023 (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version