search icon

Bloomberg

Όταν ο χρυσός σημείωσε ιστορικό υψηλό ο μεγαλύτερος αγοραστής έγινε… top πωλητής (πίνακες)

 Προσπαθεί να μειώσει τα αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου της σε επίπεδο-στόχο του 50%-55% τη στιγμή που η πλειοψηφία των κεντρικών τραπεζών συνεχίζουν τις αγορές, σύμφωνα με το WGC

Η κεντρική τράπεζα του Καζακστάν έχει μετατραπεί από κορυφαίος αγοραστής χρυσού σε κορυφαίος πωλητής, προσπαθώντας να μειώσει τα αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου στο ήμισυ του συνόλου των αποθεμάτων των $34,5 δισ.

Μαζί με τις κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και του Ουζμπεκιστάν, η κεντρική τράπεζα του Καζακστάν έχει αποδειχθεί κύριος λόγος για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο μείωσης στην αναλογία αγοράς χρυσού από κεντρικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Bloomberg, οι τρεις αυτές τράπεζες αποτέλεσαν σχεδόν το 1/4 της συνολικής ζήτησης για χρυσό πέρυσι.

Οι πωλήσεις του Καζακστάν έχουν αγγίξει τους 67 τόνους το πρώτο εξάμηνο και αποτελούν πλάνο της μείωσης των αποθεμάτων στο επίπεδο-στόχο του 50%-55% (300 τόνοι) μέχρι τα τέλη του 2023, από τους τρέχοντες 314 τόνους. Το ποσοστό αυτό κυμάνθηκε στο 56% κοντά στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

«Οι σταδιακές πωλήσεις χρυσού στις αγορές του εξωτερικού πέρυσι άγγιξαν του 120 τόνους, με έσοδα $7 δισ. τα οποία βοηθούν στην διαφοροποίηση και την εξισορρόπηση των αποθεματικών μας», σημείωσαν σε ανακοίνωσή τους τα στελέχη της κεντρική τράπεζας προσθέτοντας πως «η στροφή από τον χρυσό θα επιτρέψει την αναπλήρωση των ξένων αποθεματικών μας τα οποία είναι επενδυμένα σε εξαιρετικά ρευστά εργαλεία στις ξένες αγορές».

Οι ρυθμιστικές αρχές της μεγαλύτερης παραγωγού ενέργειας της Κεντρικής Ασίας είχαν προχωρήσει σε σημαντική προσπάθεια αύξησης του ποσοστού αποθεμάτων χρυσού, από το 10% της συνολικής αξίας των αποθεμάτων το 2011 στο 70% πέρυσι. 

«Η αγορά χρυσού συνεχίζει να υποδεικνύει σημαντική ευαισθησία στις κινήσεις της Fed», τόνισαν τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας του Καζακστάν, προσθέτοντας πως «δεδομένης της απουσίας εξωγενών σοκ, η πιθανή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed ενδέχεται να περιορίσει τις τιμές του χρυσού.

Το Καζακστάν θέτει μία πορεία η οποία αναμένεται να διαφέρει ως επί το πλείστον από τις αντίστοιχες των υπόλοιπων οι οποίες αναμένεται να αυξήσουν το ποσοστό του χρυσού τους την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με το World Gold Council (WGC). 

Δεδομένου του ότι ο χρυσός αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές κατά τη διάρκεια κρίσεων, ή προστασία ενάντια του πληθωρισμού, οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου έχουν παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, λίγο πριν την φαινομενικά επόμενη κίνηση της Fed για άρση του κύκλου αύξηση των επιτοκίων της.

Η κεντρική τράπεζα του Καζακστάν προχώρησε σε πώληση των αποθεμάτων χρυσού της στα τέλη του α’ τριμήνου και τις αρχές του β’ τριμήνου του 2023, «όταν οι τιμές βρίσκονταν σε ιστορικό υψηλό». Σημειωτέον πως, στις αρχές Μαΐου οι τιμές του χρυσού πλησίασαν το ρεκόρ υψηλό των $2.075,47/ουγγιά το οποίο είχε τεθεί το 2020.

Εκτός από τα διεθνή αποθεματικά της χώρας, η κεντρική τράπεζα διαχειρίζεται και τα κεφάλαια του κρατικού National Oil Fund των $60 δισ., όπου 40 τόνοι χρυσού αποτελούν το 4,9% του χαρτοφυλακίου. 

Το τελικό ποσοστό χρυσού στα τέλη του 2023 θα εξαρτηθεί από τους παράγοντες όπως η τιμή του χρυσού μέχρι το μέγεθος των αγορών από τους εγχώριους παραγωγούς. Η τράπεζα τόνισε πως αν και έχει θέσει ένα επίπεδο-στόχο, δεν υπάρχει «ιδανική» αναλογία χρυσού και ξένων κεφαλαίων.

Διαβάστε ακόμα

Goldman Sachs: Τι πραγματικά σημαίνει η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Fitch

Ποιες χώρες λαμβάνουν τα «3Α» κι από τους τρεις βασικούς οίκους αξιολόγησης (πίνακας)

Πλειστηριασμοί: Ο Γριβέας και τα… μυστήρια με το ακίνητο στην Πεντέλη (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version