Το ποσό-ορόσημο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων ξεπέρασε για πρώτη φορά η τιμή των ράβδων χρυσού, ακολουθώντας τα συνεχή ανοδικά ρεκόρ της διεθνούς τιμής του πολύτιμου μετάλλου.

Η διεθνής τιμή του χρυσού ξεπέρασε για πρώτη φορά, την Παρασκευή, το όριο των 2.500 δολαρίων ανά ουγγιά αγγίζοντας τα 2.509 δολάρια και στη συνεδρίαση της Δευτέρας η τιμή spot, παρά την ελαφρά κάμψη που υπέστη, διατηρήθηκε πάνω από το όριο αυτό, στα 2.503 δολάρια. Στην αμερικανική αγορά οι προθεσμιακές τιμές ανέβηκαν πάνω από τα 2.541 δολάρια.

Με δεδομένο, λοιπόν, πως τυπικά μια ράβδος χρυσού ζυγίζει περίπου 400 ουγγιές, μια πρόχειρη μαθηματική πράξη ανεβάζει πλέον την αξία της πάνω από το όριο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για πρώτη φορά στα χρονικά!

Βεβαίως, ο σύνδεσμος του London Bullion Market Association υπογραμμίζει πως, αν και το σύνηθες βάρος μιας ράβδου κινείται στις 400 ουγγιές, στην πραγματικότητα ο καθαρός χρυσός δεν ξεπερνά τις 350 με 430 ουγγιές. Όμως, αυτό δεν αλλάζει πρακτικά την τιμή πώλησης.

Έτσι για όποιον ενδιαφέρεται να επενδύσει σε μια ράβδο χρυσού υπάρχουν και μικρότερες επιλογές, όπως οι ράβδοι χαμηλότερου βάρους που μπορεί να αγοράσει κανείς στην αλυσίδα Costco.

Εξάλλου, η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αστάθεια και οι σημαντικές αγορές χρυσού από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που τροφοδότησαν το μέχρι τώρα φετινό ράλι του πολύτιμου μετάλλου δεν αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο σύντομα. Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορούν και οι προσδοκίες χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την αμερικανική Fed.

Σύμφωνα με στοιχεία της συμβουλευτικής Metals Focus, κατά το πρώτο μισό της χρονιάς οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν συνολικά 483,3 τόνους χρυσού, ποσότητα που αναλογεί σε περίπου 40.000 ράβδους.

Διαβάστε ακόμη

Άνοιξε ο δρόμος για την εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών

BofA: «Αγκάθι» για τις αγορές ο αργός βηματισμός από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες

ΑΑΔΕ: Πάνω από 48.000 επιτόπιοι έλεγχοι – 490 λουκέτα 48 ωρών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ