search icon

Bloomberg

Χρυσός: Χάνει τη λάμψη του στη Κίνα

Οι αυξανόμενες τιμές αποθαρρύνουν τους αγοραστές κοσμημάτων, οι οποίοι βρίσκονται σε στάση αναμονής ελπίζοντας να μειωθούν οι τιμές

Τα διαδοχικά ρεκόρ του χρυσού τους τελευταίους μήνες έχουν θορυβήσει τους αγοραστές στη Κίνα, σε μια περίοδο που θα ήταν η πιο πολυάσχολη για τους λιανοπωλητές κοσμημάτων στον μεγαλύτερο αγοραστή του κόσμου.

Οι τιμές του ράβδου spot ξεπέρασαν τα 2.600 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα, αφού ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ μείωσε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα και σηματοδότησε την έναρξη ενός κύκλου χαλάρωσης. Ο χρυσός έχει σημειώσει ράλι λίγο πάνω από το ένα τέταρτο μέχρι στιγμής φέτος.

Οι μεγάλοι traders δεν απομακρύνονται ακόμη από το πολύτιμο μέταλλο, με πολλούς να βλέπουν περιθώρια για περαιτέρω αγορές. Όμως, η κρίσιμη λιανική κατανάλωση της Κίνας δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από την οικονομική ύφεση και τη διολίσθηση της εμπιστοσύνης που έχει συμπαρασύρει τις καταναλωτικές δαπάνες και τις λιανικές πωλήσεις. Οι μετοχές της Chow Tau Fook Jewellery Group Ltd. υποχώρησαν σε χαμηλό τετραετίας την περασμένη εβδομάδα.

Στο Shuibei στη νότια πόλη Shenzhen – ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο που έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εμπόρων χρυσών κοσμημάτων στην Κίνα – οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι  για την τρέχουσα περίοδο των γάμων γύρω από το φεστιβάλ του φθινοπώρου τον Σεπτέμβριο και την ερχόμενη εβδομάδα διακοπών της Εθνικής Ημέρας στις αρχές Οκτωβρίου, η οποία συνήθως θεωρείται ως crash test για την κατανάλωση, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Αν οι επιχειρήσεις συνεχίσουν να βρίσκονται σε τόσο δεινή θέση, θα γίνει θέμα επιβίωσης», δήλωσε ένας άνδρας με το επώνυμο Γουάνγκ, ο οποίος διατηρεί πάγκο στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου Κοσμημάτων Shuibei. Αρνήθηκε να δώσει το πλήρες όνομά του.

Ορισμένοι καταστηματάρχες δήλωσαν ότι οι πωλήσεις στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου ήταν μειωμένες κατά τουλάχιστον 50% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν το εμπορικό κέντρο ήταν γεμάτο και οι πιο δημοφιλείς πάγκοι έβλεπαν τους πελάτες να στριμώχνονται για χώρο.

Το ασφάλιστρο χρυσού της Κίνας – ένα μέτρο της εγχώριας ζήτησης – ήταν σε αρνητικά επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων μηνών. Οι εισαγωγές του πολύτιμου μετάλλου για τον μήνα Αύγουστο άγγιξαν το χαμηλότερο σημείο τους από το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Η χονδρική ζήτηση ήταν επίσης αδύναμη, με τις αποσύρσεις του Αυγούστου από το Χρηματιστήριο Χρυσού της Σαγκάης να μειώνονται κατά 37% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο παρατηρούνται συνήθως υψηλότερες αποσύρσεις, καθώς οι κοσμηματοπώλες αποθηκεύουν τα αποθέματά τους ενόψει των εκθέσεων χρυσού και της εορτής της Εθνικής Ημέρας.

Σε στάση αναμονής

Οι ράβδοι και τα νομίσματα συνεχίζουν να προσελκύουν επενδυτές, καθώς τα παραδοσιακά assets, όπως τα ακίνητα, παραπαίουν. Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τα στοιχεία του Συμβουλίου Χρυσού της Κίνας υποδηλώνουν πτώση 27% στις αγορές κοσμημάτων, αλλά μόνο 6% πτώση στη συνολική ζήτηση.

Παρόλα αυτά, τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας και οι πιέσεις στο προσωπικό εισόδημα συνδυάζονται για να επιδεινώσουν τις προοπτικές των δαπανών.

«Η μείωση της καταναλωτικής ζήτησης για χρυσά κοσμήματα προέρχεται κυρίως από τις ασθενέστερες εισοδηματικές προσδοκίες», δήλωσε ο Song Jiangzhen, ερευνητής στην Guangdong Southern Gold Market Academy. «Οι αυξημένες τιμές του χρυσού έχουν επίσης αποθαρρύνει τους καταναλωτές, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται σε στάση αναμονής, ελπίζοντας ότι οι τιμές θα μειωθούν πριν αγοράσουν».
Για ορισμένους έχει έρθει η ώρα να πουλήσουν.

«Δεν έχω αγοράσει κανένα χρυσό κόσμημα το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αν και αγόρασα ένα κολιέ κατά τη διάρκεια του κινεζικού νέου έτους ως δώρο για τον εαυτό μου. Τώρα είναι πολύ ακριβό», δήλωσε μια διευθύντρια παραγωγής σε κρατικό εργοστάσιο στα προάστια της Σαγκάης, με το επώνυμο Bao, η οποία αρνήθηκε επίσης να δώσει το πλήρες όνομά της.

Διαβάστε ακόμη

Unilever Hellas: Τιμολόγηση μέσω Ολλανδίας, μέρισμα 10 εκατ. στη μητρική και εργαζόμενοι …στην έξοδο

Κλιματική αλλαγή: Η αύξηση στη χρήση κλιματιστικού θα «εκτοξεύσει» τις κοινωνικές ανισότητες

Όπισθεν ολοταχώς οι «87» για Πόθεν Έσχες και κριτήρια στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Προς Δευτέρα η υποψηφιότητα Κασσελάκη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version