Οι υπεύθυνοι μιας εγκατάστασης στην Ιαπωνία θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να πάρει μια σημαντική απόφαση: Οι τεράστιοι όγκοι επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα θα πρέπει να διοχετευθούν στον ωκεανό ή να εξατμιστούν.
Η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας συμφώνησε με την εισήγηση κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης την Παρασκευή στο Τόκιο και θα συμπεριλάβει τις παρατηρήσεις σε μια έκθεση προς την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, η οποία θα λάβει την τελική απόφαση για το πώς θα ρυθμιστεί το θέμα. Το σχέδιο έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής δεν περιελάμβανε ένα προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος.
“Οι επιλογές που προτείνουμε είναι ρεαλιστικές και εφικτές”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ισίρο Γιαμαμότο, πρόεδρος της επιτροπής, αφού ολοκλήρωσαν την διαρκείας τριών ετών προσπάθειά τους για ανεύρεση λύσης σχετικά με το θέμα. «Είναι στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης ποια επιλογή θα κάνει».
Οι δεξαμενές αποθήκευσης στην περιοχή, οι οποίες διατηρούν νερό που έχει υποστεί επεξεργασία από μια μονάδα απομάκρυνσης νουκλεϊδίων που ονομάζεται ALPS, προβλέπεται να είναι πλήρως γεμάτες έως τα μέσα του 2022 και ο χώρος για την κατασκευή περισσότερων είναι περιορισμένος. Ενώ η Νότια Κορέα και οι τοπικές αλιευτικές ομάδες στην περιοχή της Φουκουσίμα αντιτίθενται έντονα σε μια απελευθέρωση των υδάτων στον ωκεανό, οι εκκενώσεις τέτοιων εγκαταστάσεων αποτελούν κοινή πρακτική στη βιομηχανία και πιθανόν να πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές που ισχύουν παγκοσμίως.
Είναι ευκολότερο να παρακολουθεί κανείς την επίδραση του απελευθερωμένου νερού στο περιβάλλον παρά να ελέγξει τις επιπτώσεις της εξάτμισης, δήλωσε την Παρασκευή ο Σούτζι Οκούντα, διευθυντής του METI για τη διαχείριση του μη χρήσιμου και μολυσμένου ύδατος. Ενώ η απελευθέρωση του νερού στον ωκεανό μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αλιεία και τον τουρισμό, η εξάτμιση θα μπορούσε να επηρεάσει περισσότερους κλάδους, πρόσθεσε.
Οποιοδήποτε νερό που απελευθερώνεται στο περιβάλλον (δεν εξατμίζεται) θα καθαριστεί εκ νέου και θα αραιωθεί, προκειμένου να ανταποκριθεί στα αντίστοιχα πρότυπα και οι εκκενώσεις των δεξαμενών θα πραγματοποιηθούν σταδιακά, κάτι που θα διαρκέσει για δεκαετίες, σύμφωνα με μια έκθεση του ΜΕΤΙ τον Δεκέμβριο.
Η Tepco αποθήκευε αρκετό επεξεργασμένο νερό, ώστε να γεμίσει 400 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων στην περιοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συλλεγεί ως τις 31 Οκτωβρίου. Κατά μέσο όρο περίπου 170 κυβικά μέτρα νερού μολύνονται καθημερινά, ποσότητα που περιλαμβάνει νερό το οποίο αντλείται στο εργοστάσιο για να διατηρήσει τις υπόλοιπες προμήθειες στο εσωτερικό, δροσερές.
«Για την ανάρρωση των κατοίκων της Φουκουσίμα από την καταστροφή, το πυρηνικό εργοστάσιο πρέπει να καταργηθεί», δήλωσε ο Γιαμαμότο. «Η αφαίρεση του νερού από το εργοστάσιο αποτελεί μέρος του παροπλισμού του»