search icon

Bloomberg

Χονγκ Κονγκ: Η αναταραχή δυσκολεύει τους δεσμούς των πλουσίων με το Πεκίνο

Αυτές τις μέρες, καθώς το Χονγκ Κονγκ δοκιμάζεται μετά από μήνες βίαιων διαδηλώσεων, η κυβέρνηση της Κίνας κρατάει μια πολύ πιο σκληρή στάση προς τους δισεκατομμυριούχους του

Λιγότερο από μια δεκαετία πριν, ο πλουσιότερος άνθρωπος του Χονγκ Κονγκ, ο Li Ka-shing, έλαβε πρόσκληση για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον τότε πρόεδρο της Κίνας Hu Jintao, κάτι που ήταν μια σπάνια τιμή. Η κρατική τηλεόραση αναφέρθηκε εκτενώς στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου 2010, λέγοντας ότι ο Hu επαίνεσε τον μεγιστάνα για τη συμβολή του τελευταίου στην ευημερία και τη σταθερότητα της πόλης.

Αυτές τις μέρες, καθώς το Χονγκ Κονγκ δοκιμάζεται μετά από μήνες βίαιων διαδηλώσεων, η κυβέρνηση της Κίνας κρατάει μια πολύ πιο σκληρή στάση προς τους δισεκατομμυριούχους που κυριαρχούν στις επιχειρήσεις και τη δημόσια ζωή της πόλης. Τις τελευταίες εβδομάδες, αυτή η στάση συνδέεται με την αυξανόμενη ανισότητα που θεωρείται υπαίτια για την κοινωνική αναταραχή και η οποία απειλεί τους στενούς δεσμούς που οι δυναστείες του Χονγκ Κονγκ έχουν σφυρηλατήσει με το Πεκίνο.

Οι περισσότερες από τις πλουσιότερες οικογένειες του Χονγκ Κονγκ έχουν μεγάλες ιδιοκτησίες, κυριαρχούν επίσης και στο βιομηχανικό τομέα, που εκτείνονται από τις τηλεπικοινωνίες και φτάνουν μέχρι το λιανικό εμπόριο, κάτι που δίνει στους πλουσίους κατοίκους μεγάλη επιρροή. Οι 20 μεγιστάνες του Χονγκ Κονγκ που παρακολουθεί ο Δείκτης Bloomberg Billionaires – συμπεριλαμβανομένων των «κροίσων» όπως ο Li Ka-shing και ο μεγιστάνας των ακινήτων Lee Shau Kee – έχουν συνολική καθαρή αξία άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι, οποιαδήποτε μετατόπιση της στάσης της Κίνας απέναντι σε αυτές τις πλούσιες οικογένειες έχει τις δυνατότητες τα επόμενα χρόνια να δημιουργήσει αναταραχή στην οικονομία ύψους 360 δισεκατομμυρίων δολαρίων της πόλης.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης νωρίτερα αυτό το μήνα, η Κεντρική Επιτροπή Πολιτικών και Νομικών Υποθέσεων της Κίνας, που είναι ο ισχυρότερος οργανισμός επιβολής του νόμου, κατηγόρησε τους μεγιστάνες ακινήτων του Χονγκ Κονγκ για “συσσώρευση γης και αρπαγή χρημάτων”. Στη συνέχεια, το Κομμουνιστικό Κόμμα δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αφαιρέσει γη από όσους αναπτύσσονται στα ακίνητα του Χονγκ Κονγκ μέσω υποχρεωτικής απαλλοτρίωσης.

Exit mobile version