Τον Ιανουάριο του 2020 δύο ρεπόρτερ της εφημερίδας Chicago Tribune ξεκίνησαν να ψάχνουν για έναν επενδυτή ο οποίος θα μπορούσε να σώσει την εφημερίδα από τα “νύχια” ενός “αιμοβόρου” hedge fund.
Για αρκετούς μήνες οι Ντέιβιντ Τζάκσον και Γκάρι Μαρξ συνομίλησαν με 100 άτομα του επιχειρηματικού και φιλανθρωπικού χώρου. Επίσης, δημοσίευσαν άρθρο τους στους New York Times προβλέποντας πως το hedge fund Alden Global Capital θα “διέλυε” την εφημερίδα, παρά τις απειλές για απόλυσή τους εάν το δημοσίευαν.
Μέχρι πρότινος, οι προσπάθειές τους φαίνεται πως αποτύγχαναν. Η Αlden η οποία ήδη κατέχει μερίδιο 32% της εφημερίδας ήταν έτοιμη να αγοράσει και το υπόλοιπο μερίδιο της Tribune Publishing.
«Το είχα βάλει κάτω», ανέφερε ο Τζάκσον, ο οποίος μαζί με τον Μαρξ έχουν πια φύγει από την εφημερίδα.
Παρόλα αυτά πριν από λίγες εβδομάδες οι ρεπόρτερ ήρθαν σε επαφή με εκπρόσωπο του Ελβετού δισεκατομμυριούχου Χανσγιόρκ Βις, ο οποίος υποστηρίζει την αδέκαστη δημοσιογραφία και ο οποίος εμπνεύστηκε από το άρθρο τους.
Οι Τζάκσον και Μαρξ δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ξανάνοιξαν το καρνέ τους και επικοινώνησαν με οποιονδήποτε ήθελε να επενδύσει στην εφημερίδα.
Την περασμένη Δευτέρα, οι δημοσιογράφοι που αντιμάχονται την εξαγορά από την Alden έκαναν άλλο ένα βήμα προς τη νίκη. Η εταιρεία ανέφερε πως μια προσφορά $680 εκατομμυρίων από τον Βις και τον επενδυτή στην αγορά ακινήτων Στούαρτ Μπάινουμ Τζούνιορ θα υπερκεράσει την προσφορά των $635 εκατ της Alden. Ο Βις ανέφερε πως δε θέλει να δει άλλη μια αδέκαστη εφημερίδα να καταλήγει “στα σκουπίδια”.
Η μάχη, όμως, δεν έχει τελειώσει ακόμη. Η Alden μπορεί να αυξήσει την προσφορά της. Το αποτέλεσμα μπορεί να κρέμεται από την απόφαση του Πάτρικ Σουν-Σιονγκ, του δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου της εφημερίδας. Η Alden χρειάζεται το “πράσινο φως” του ⅔ των λοιπών μετόχων.
Τα προβλήματα προφανώς μπορεί να μην έχουν τελειώσει, αφού οι δημοσιογράφοι των Los Angeles Times έχουν ήδη συγκρουστεί με τον Σουν-Σιονγκ ο οποίος αγόρασε την εφημερίδα το 2018, λόγω έλλειψης πολυμορφίας στον εργασιακό χώρο. Η πανδημία επίσης ανάγκασε την εφημερίδα στην άδεια απουσίας 40 μη-δημοσιογράφων, εργαζομένων στην επιχείρηση. Αυτό έχει συμβεί και στη Chicago Tribune, με πολλούς να φοβούνται πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν εάν η Alden εξαγοράσει την εφημερίδα τους.
Η επανάσταση του newsroom
Η Alden κατέχει δεκάδες εφημερίδες υπό την θυγατρική της Digital First Media. To 2018 μία εξ αυτών, η Denver Post, “επαναστάτησε” μέσω μιας σειράς άρθρων τα οποία κατέκριναν τις συνεχόμενες μειώσεις προσωπικού και μισθών στην εφημερίδα. Οι δημοσιογράφοι της Tribune ανέφεραν πως ανησύχησαν το 2019 όταν η Alden εξαγόρασε το μερίδιο του πρώην μεγαλομέτοχου της εταιρείας, Μάικλ Φέρο.
Τώρα η πιθανότητα μίας αντιπροσφοράς έχει οδηγήσει στη νέα κατάσταση. Από το Ορλαντο στο Χάρτφορντ και το Αλλεντάουν, οι δημοσιογράφοι της Tribune συνομιλούν για τις νέες πιθανότητες νέων κατόχων.
Αναζητώντας αγοραστές
Εάν οι Βις και Μπάινουμ επιτύχουν, θα προσπαθήσουν να βρουν κατόχους για τις εφημερίδες της Tribune όπως τη New York Daily News, hartford Courant και Virginia Daily Press. Υπό το νέο πλάνο ο Βις θα κατέχει την Tribune, ο Μπάινουμ την Baltimore Sun και οι άλλες εφημερίδες θα πουληθούν σε γκρουπ ή ιδιώτες.
Υπάρχουν και άλλοι επίδοξοι επενδυτές στο παιχνίδι. Ενας πρώην τραπεζίτης του Μανχάταν ανέφερε πως προσφέρει $30 εκατ με $40 εκατ για την εξαγορά της Morning Call της Pennsylvania. Δύο επιχειρηματίες της Florida, οι Μέισον Σλέιν και Κρεγκ Ματίρ θέλουν να αγοράσουν τις Orlando Sentinel και Sun Sentinel.
«Σώστε τη δημοσιογραφία»
Η Γκαμπριέλ Ρουσόν και οι συνάδελφοί της στην Orlando Sentinel και αλλού αναφέρουν πως έχουν προσεγγίσει γνωστούς και αγνώστους για τη συγκέντρωση υποστήριξης προς “διάσωση της δημοσιογραφίας”. Τα newsroom επίσης αποζητούν εργασιακές προστασίες, προσπαθώντας να βρουν νέους ιδιοκτήτες. Πέρυσι η Orlando Sentinel είχε δημιουργήσει ένα εργατικό σωματείο προς προστασία των εργαζομένων, σύμφωνα με την Ρουσόν. Το περασμένο σαββατοκύριακο, οι ρεπόρτερ της Orlando Sentinel χαρακτήρισαν την Alden ως «βιβλική πανούκλα ακριδών» που προσπαθούν να “ρουφήξουν” τα πάντα στο πέρασμά τους.
Διαβάστε ακόμη:
Ποιες επιχειρήσεις δανείστηκαν εν μέσω πανδημίας – Στην Αττική το 60% της τραπεζικής χρηματοδότησης
Στην εταιρεία Ζοfrank Holding Co ltd συμφερόντων Μελισσανίδη η «Ναυτεμπορική» αντί 7 εκατ. ευρώ
Επιδότηση €5.000 για e-shop: Έρχεται και Β’ κύκλος του προγράμματος